Αλλάζει ο καιρός με “εισβολή” από θερμές αέριες μάζες- Η πρώτη πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές

 Αλλάζει ο καιρός με “εισβολή” από θερμές αέριες μάζες- Η πρώτη πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές

Η καιρική αστάθεια σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη θα περιοριστεί προς τα βόρεια τμήματα της χώρας και προς το Nότιο και Nοτιοανατολικό Αιγαίο κυρίως τις πρωινές ώρες. Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται μέσα στη μέρα προς τα νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα θα σημειωθεί ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27-29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 4-5 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα προσεγγίσει αργά το μεσημέρι τους 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη η ημέρα ξεκίνησε με ήπιες καιρικές συνθήκες, όμως κοντά στο απόγευμα η αστάθεια προς τα βόρεια τμήματα ενδέχεται να επηρεάσει και τη συμπρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς προς το απόγευμα με τοπικά μέτριες εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι.

Την Τρίτη το καιρικό μοτίβο θα είναι το ίδιο, με την αστάθεια να περιορίζεται προς τα πιο βόρεια ηπειρωτικά τμήματα το απόγευμα. Την Τετάρτη θα έρθουν κάποιες «ψυχρές λίμνες», δηλαδή κάποιες ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα οι οποίες κινούνται γύρω-γύρω από τη χώρα μας, όπου θα φέρουν βροχές και μπόρες σε μεγάλο μέρος της επικράτειας.

  • Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, την Πέμπτη αρχίζει σιγά-σιγά και περιορίζεται το φαινόμενο κυρίως στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, αλλά και της Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή ο υδράργυρος θα ανέλθει κοντά στους 27-29 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, από το Σαββατοκύριακο και ύστερα, οι θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα κινηθούν πιο ανατολικά και βορειοανατολικά, με αποτέλεσμα να ανεβάσουν περισσότερο την θερμοκρασία.

Τέλος, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε και μια μίνι-πρόγνωση για τον καιρό των Ευρωεκλογών 2024 στις 9 Ιουνίου, λέγοντας πως ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ οι καιρικές συνθήκες θα είναι ήπιες εκείνη την ημέρα.

Σχετικά Άρθρα