ΒΟΥΛΗ: Προεκλογική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης με αφορμή τη συζήτηση για την ακρίβεια

 ΒΟΥΛΗ: Προεκλογική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης με αφορμή τη συζήτηση για την ακρίβεια

Η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη ακρίβεια που θα διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια μετά από τη σχετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση, αναμένεται να εξελιχθεί σ΄ένα άτυπο debate που ενδεχομένως να μετρήσει στη ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει μεγάλη βαρύτητα στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής καθώς θεωρεί ότι θα έχει την  ευκαιρία να αναδείξει  τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη ΝΔ και ταυτόχρονα την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, της εργασίας, αλλά και της προστασίας των καταναλωτών.

Η συζήτηση βέβαια αναμενεται να γενικευθεί εφ΄όλης της ύλης με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα του κράτους δικαίου (υποκλοπές, Τέμπη…), καθώς και για το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τη χώρα και την ΕΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει στην ανάγκη διαμόρφωσης ενος νέου ευρωπαϊκού συσχετισμού δυνάμεων σε προοδευτική κατεύθυνση, κόντρα στη επέλαση της ακροδεξιάς.

Η χθεσινή συζήτηση πάντως του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή αποτέλεσε μια “προβα-τζενεράλε” ενόψει της προ ημερησίας,  με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκο Παππά να ασκεί δριμεία κριτική στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που δεν συνοδεύονταν από τον απαιτούμενο υπολογισμό του δημοσιονομικού κόστους, τη ώρα που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ακοστολόγητες προτάσεις νόμων.

Απαντώντας έτσι εκ των προτέρων στην κριτική που αναμένεται να ασκήσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια σε σχέση με το κόστος των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε τις “ακοστολόγητες ρυθμίσεις και τροπολογίες της κυβέρνησης της ΝΔ” και συγκεκριμένα πέντε ρυθμίσεις και τροπολογίες της ΝΔ χωρίς κοστολόγηση:

– Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση του πετρελαίου για αγρότες και αλιείς. Κάνουν λόγο γενικά για “δαπάνη», “ενδεχόμενη δαπάνη”, “ετήσια απώλεια εσόδων”. Πουθενά δεν προσδιορίζουν ποσά, παρά μόνο ότι οι δαπάνες “θα αναπληρωθούν από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού”

– Στις 12 Οκτωβρίου 2022 τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλα ζητήματα. Και πάλι κάνουν λόγο γενικά για “δαπάνη”, “ενδεχόμενη δαπάνη” και “απώλεια εσόδων” χωρίς να προσδιορίζονται ακριβή ή όποια ποσά.

– Στις 21 Φεβρουαρίου 2023 τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ. Πάλι κάνουν λόγο γενικά για “δαπάνη”, “ενδεχόμενη δαπάνη”, “ενδεχόμενη απώλεια εσόδων”. Και ότι τα ποσά “θα αναπληρωθούν”. Ποια ποσά;

– Στις 28 Μαρτίου 2023 πάλι το ίδιο με τη μη κοστολόγηση ρυθμίσεων νομοσχεδίου.

– Στις 22 Μαρτίου 2024 κατέθεσαν τροπολογία για τις αλλαγές προϋποθέσεων για την golden visa, μεταξύ άλλων. Ακοστολόγητοι και εδώ.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς επέκρινε το γεγονός ότι ακόμα και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης έχει “ακοστολόγητες ρυθμίσεις”. Μάλιστα,  επέκρινε το γεγονός ότι ακόμα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης έχει “ακοστολόγητες ρυθμίσεις”, καθώς στα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρονται “δαπάνες”  και “ενδεχομες δαπάνες” και “απώλειες εσόδων”  χωρίς τη αναγραφή ποσών, αλλά με τη γενικόλογη κατάληξη ” Οι απώλειες εσόδων θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κατά περίπτωση.”

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μετατρέψει σε μία πιο συνολική αντιπαράθεση εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Με βασικό επιχείρημα ότι η οικονομία πάει καλά και πως εάν δεν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα θα… έρθουν καλύτερες ημέρες. Η ακρίβεια βεβαίως παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός επίσης θα προβάλλει κινήσεις όπως η φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Αλλά και θα επικαλεστεί ότι χάρη στις κυβερνητικές παρεμβάσεις μειώθηκε πχ η τιμή του βρεφικού γάλακτος, καθώς και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται φυσικά να αναφερθεί και στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις υψηλότερες τιμές προϊόντων πολυεθνικών σε ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα.

  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ότι έτσι πετά το μπαλάκι στις Βρυξέλλες. Το αντεπιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι μόνο η ΕΕ μπορεί, στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, να λάβει ουσιαστικά μέτρα απέναντι σε πολυεθνικούς κολοσσούς.

Ο κ. Μητσοτάκης πρωτίστως θέλει να συνδέσει τη συζήτηση για την ακρίβεια με τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα με το αφήγημα της σταθερότητας, ο πρωθυπουργός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι ποια πολιτική δύναμη θα διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες θέματα όπως:

Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις πολυεθνικές. Το μεταναστευτικό. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και η κοινή άμυνα. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ και δεύτερη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν με πρόταση για μία ασπίδα αεράμυνας της ΕΕ, ένα iron dome όπως αυτό του Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει και πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι τάζει τα πάντα στους πάντες, χωρίς να έχει κοστολογήσει τις εξαγγελίες της και αναμένεται από το βήμα της Βουλής να αναφερθεί στο κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ από 40 έως και 70 δισ ευρώ, επισείοντας τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Τέμπη

Στο μεταξύ παραμονή της προ ημερησίας έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών, μετά από μήνυση των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς ο Άρειος Πάγος επέδωσε τη μήνυση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια αυτή έφτασε στη Βουλή.

Η δικογραφία αφορά τα εξής πολιτικά πρόσωπα:

– τον τέως Υπουργός Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη,
– τον τέως υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο,
– την τέως υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη,
– τον τέως υφυουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας στις 26/3 αποφάσισε να απορρίψει και επί της ουσίας να βάλει στο αρχείο την συγκεκριμένη μήνυση, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο στις 17/4 ο πρώτος από τους μηνυτές, Παύλος Ασλανίδης προσέφυγε κατά της απορριπτικής διάταξης της εισαγγελέα, την οποία λίγες ημέρες αργότερα έκανε και επίσημα δεκτή η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας, Κατερίνα Μάτση με νέα διάταξή της, στην οποία ζητούσε επιτακτικά και εντός είκοσι ημερών να μάθει ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τόνοι χώματος, με βάση ποια διαδικασία ελήφθη αυτή η απόφαση και ποια ήταν τα πρόσωπα που αποφάσισαν την απομάκρυνση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τον λόγο, “αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας”.

  • Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους 4 υπουργούς αναφορικά με το “μπάζωμα” των Τεμπών αμέσως μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας και ζητούσε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ “να ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη και να μην επιχειρήσουν να συγκαλύψουν για μία ακόμη φορά τις ευθύνες των υπουργών τους”.

Σε ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι “θα δώσει μάχη για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που διέταξαν την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων και τη συγκάλυψη του  εγκλήματος” και ενημερώνει τον κ. Μητσοτάκη ότι “ο εφιάλτης του – δυστυχώς έτσι βλέπει την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση Δικαιοσύνης – θα συνεχιστεί.”. Και καταλήγει “Όπως έχουμε ήδη δηλώσει και δεσμευθεί, θα καταθέσουμε  πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή. Θα την δεχτεί αυτή τη φορά η ΝΔ; Οι μάσκες πέφτουν κ. Μητσοτάκη, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει!”.

Στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δώσει το παρών ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποιος στις 12.30΄μ.μ θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη Λεωφ. Αθηνών 72, στο Νέο Φάληρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξετάζει ενδεχόμενη επίσκεψη-αστραπή στην Παλαιστίνη (Ραμάλα), πιθανότατα το διήμερο 26-27 Μαΐου.
Πανστρατιά

Παράλληλα ενόψει της κρίσιμης μάχης  της 9ης Ιουνίου βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής αναλαμβάνουν από μία περιφέρεια της χώρας, αλλά και κεντρικά ζητήματα της καμπάνιας των ευρωεκλογών, με επισκέψεις, περιοδείες και δημόσιες εκδηλώσεις ανά την επικράτεια, μαζί με τους τοπικούς βουλευτές και τις κομματικές οργανώσεις.

  • Ιδιαίτερο βάρος δίνεται εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτές. Τα στελέχη αυτά θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος,  Ράνια Σβίγκου, τον υπεύθυνο του Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννη Βουλγαράκη, και τον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Μανόλη Καπνισάκη. 

Ειδικότερα η κατανομή στελεχών έχεις ως εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Φάμελλος Σωκράτης
Πανελλαδική Εκστρατεία για την Υγεία και Περιφέρεια Κρήτης: Πολάκης Παύλος
Εκστρατεία για τον Πολιτισμό: Κυριακή Μάλαμα
Περιφέρεια Κρήτης: Δούρου Ρένα
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παππάς Νίκος
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Καραμέρος Γιώργος
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Πούλου Γιώτα
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τζάκρη Θεοδώρα
Περιφέρεια Ηπείρου: Γεροβασίλη Όλγα
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μαμουλάκης Χάρης
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Καλαματιανός Διονύσης
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σαρακιώτης Γιάννης
Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Νοτοπούλου Κατερίνα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες: Θρασκιά Ράνια
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δωδεκάνησα: Χρηστίδου Ραλλία
Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση με την αυξημένη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, καθώς και της Υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Σχετικά Άρθρα