Βόρεια Μακεδονία: Μηνύματα Μαρινάκη-Βέμπερ για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, νέες προκλήσεις Σιλιάνοφσκα-Μίτσκοσκι

 Βόρεια Μακεδονία: Μηνύματα Μαρινάκη-Βέμπερ για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, νέες προκλήσεις Σιλιάνοφσκα-Μίτσκοσκι

Νέο μήνυμα προς την Βόρεια Μακεδονία ώστε να συμμορφωθεί στην Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ νωρίτερα σήμερα (23/05) “υποδείξεις” προς την γείτονα χώρα για τήρηση της Συμφωνίας έκανε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ωστόσο οι προκλήσεις καλά κρατούν από τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας καθώς χθες (22/05) ο νέος πρωθυπουργός Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε τόσο σε συνέντευξη όσο και σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τον όρο “Μακεδονία” για την χώρα του ενώ σήμερα (23/05) η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο εκ μέρους όλης της “Μακεδονίας”.

Το μήνυμα του Παύλου Μαρινάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα το πρωί στον ραδιοσταθμό SBS στην Αυστραλία και το δημοσιογράφο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα ως προς τη συμμόρφωση της με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να είναι η επισπεύδουσα ως προς την κύρωση των μνημονίων, που απορρέουν από τη συμφωνία.

Αναλυτικά η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη για τη Βόρεια Μακεδονία και την Συμφωνία των Πρεσπών:

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ιστορία ξεκινάει από το 2019, όταν η τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στη Βουλή. Ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την αντίθεση της Ν.Δ. με τη Συμφωνία αυτή. Η αντίθεση αυτή μετετράπη σε αρνητική ψήφο στη Βουλή και, μάλιστα, να σας θυμίσω και να θυμίσω και στους ακροατές μας ότι είχαμε καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας κατά της τότε Κυβέρνησης για να αποτρέψουμε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη θεωρούσαμε και τη θεωρούμε μια κακή συμφωνία, όμως, επειδή εμείς δεν είμαστε λαϊκιστές και δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε πρόσκαιρα ψήφους προεκλογικά -αναφέρομαι στο 2019- και στη συνέχεια να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτά τα οποία λέμε, και θέλουμε να συνάδουν τα λόγια και οι πράξεις μας, είχαμε προειδοποιήσει ότι εφόσον ψηφιστεί και κυρωθεί η συμφωνία αυτή, θα πρέπει να εφαρμοστεί από την όποια επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και σε περίπτωση που ήμασταν εμείς, όπως και έγινε τελικά.

Όπως και συνέβη με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, άρα είχαμε προειδοποιήσει ότι η συμφωνία αυτή, αν και κακή, αν και μας έβρισκε αντίθετους, αν και την καταψηφίσαμε, έπρεπε να εφαρμοστεί. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα, είναι αποτυπωμένα, έχουν μείνει στο χρόνο και όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα και την ιστορία, δεν αλλοιώνονται και δεν παραχαράσσονται. Από εκεί και πέρα, η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί μία στρατηγική και στην εξωτερική πολιτική, που θέλουμε πάντοτε να είναι προς όφελος των συμφερόντων της χώρας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, βλέποντας ότι οι γείτονες μας, ενόψει και των εκλογών που είχαν, δεν είναι δεδομένο ότι θα σεβαστούν, ακόμη και το βασικό σημείο αυτής της συμφωνίας, που είναι η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes, εμείς δεν θέλαμε να είμαστε επισπεύδοντες και βιαστικοί με το να ψηφίσουμε όλα τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς γιατί υπήρχε ο κίνδυνος, όπως και τελικά επιβεβαιωθήκαμε και δικαιωθήκαμε με την στρατηγική επιλογή μας, να φτάσουμε σε ένα σημείο που η άλλη πλευρά να μη σέβεται ούτε τα βασικά, ούτε αυτό που λέμε την πρώτη σελίδα ενός βιβλίου και εμείς να έχουμε πάει να διαβάσουμε όλο το βιβλίο.

Σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, να ήμασταν στο σημείο η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο Πρόεδρος του VMRO και κατά τα φαινόμενα Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχονται το πώς λέγεται το κράτος τους, να μην αναγνωρίζουν το βασικό σημείο μιας συμφωνίας και εμείς να είχαμε ψηφίσει τα πάντα, και τα τρία μνημόνια, ένα εκ των οποίων, για να καταλάβουμε για τι συζητάμε, αναφέρεται και στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή, να απωλέσουμε κάθε διαπραγματευτικό μας όπλο.

Εμείς τι λέμε; Υπάρχει μια συμφωνία, η οποία έχει κυρωθεί, έχει ψηφιστεί και δεσμεύει τα δύο κράτη. Πρέπει να δείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, να τη σεβαστούν, ακόμη κι αν εμείς είχαμε εκφράσει τις αντιθέσεις μας και, από εκεί και πέρα, εμείς εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε αρχικά τις εξελίξεις και να κάνουμε τα δέοντα. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, είναι προφανές ότι εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε την άλλη πλευρά, χωρίς να ασκήσουμε οτιδήποτε προβλέπεται.

Αλλά, προσέξτε, εμείς δεν θέλουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες, εμείς δεν θέλουμε να λαϊκίσουμε και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε πρόσκαιρα ψήφους. Σεβόμαστε τη συνέχεια των κρατών, σεβόμαστε μια κυρωθείσα συμφωνία, την οποία εμείς είχαμε καταψηφίσει, αλλά δεν πρόκειται να είμαστε περισσότερο πρόθυμοι και επισπεύδοντες απ’ ότι η άλλη πλευρά.

Βέμπερ σε VMRO: Η ηγεσία του να σεβαστεί πλήρως την Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ηγεσία VMRO- DPMNE θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί με συνέπεια το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για εμάς στο ΕΛΚ» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι διαφορετικά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει και η ΕΕ δεν θα το δεχτεί αυτό.

Προκαλεί ξανά η Σιλιάνοφσκα – Ευχαρίστησε τον Πάπα εκ μέρους όλης της “Μακεδονίας”

Προκλητική εξακολουθεί να εμφανίζεται η νέα πρόεδρος των Σκοπίων Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα, η οποία με τις κινήσεις και τις ενέργειές της θέτει κάθε εμπόδιο που μπορεί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας της.

Σε ανάρτησή της μετά τη συνάντηση με το Πάπα στο Βατικανό, τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών (!) για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητα του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Μίτσκοσκι: Χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” σε τηλεοπτικές δηλώσεις και σε επίσημη ανάρτηση

Επιμένει στην χρήση του όρου «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προκαλώντας για μια ακόμη φορά με τις δηλώσεις του χθες (22/05). Ο Μίτσκοσκι σε συνέντευξή του στο Ora 24 δήλωσε πως «δεν πρέπει να μπαίνουν φραγμοί και να διχάζεται ο κόσμος» και συμπλήρωσε πως είχε «πολλούς φίλους από εδώ και έχω ακόμα ανθρώπους με τους οποίους είμαστε φίλοι, Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βόσνιοι. Πολλοί που ήταν μαζί στον στρατό είναι από αυτό το μέρος της πόλης».

Ανέφερε, δε, ότι «δεν πρέπει να μπαίνουν φραγμοί και διαχωρισμοί γιατί αυτό αφήνει περιθώρια στους αποτυχημένους πολιτικούς να διχάσουν τον λαό».

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κανένα εμπόδιο ή διαχωρισμό. Όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά γενικότερα στη Μακεδονία. Νομίζω ότι όσο ανοίγουμε αυτά τα θέματα, θα αφήνουμε περιθώριο στους αποτυχημένους και εγκληματίες της πολιτικής να διχάζουν τον λαό» ισχυρίστηκε.

«Θέλω να μιλήσουμε για θέματα που θα μας ενώσουν. Ένα από αυτά τα θέματα είναι η πολιτική που σχεδιάζουμε ως μελλοντική κυβέρνηση, η οποία είναι να επενδύσουμε σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας, δηλαδή τα 250 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσουν το επίκεντρο να διανεμηθούν ισομερώς σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας, Μακεδονία. Και εκτιμώ ότι αυτές είναι πολιτικές που πρέπει να μας ενώνουν όλους» κατέληξε.

  • Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα χρησιμοποίησε ξανά τον όρο “Μακεδονία” μιλώντας για την χώρα του σε ανάρτησή του στο facebook.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από συνάντησή με τον Αυστριακό πρέσβη ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Timcho Mutsunki, συναντηθήκαμε με τον Αυστριακό Πρέσβη Martin Pamer. Ευχαρίστησα τον κ. Pamer για την υποστήριξη που λαμβάνει η Μακεδονία από την Αυστρία στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.Οι άριστες οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και της Αυστρίας θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.Παράλληλα, ενισχύθηκε το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος, το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Σχετικά Άρθρα