Τελικός Κυπέλλου/Μόνιμα στο ΟΑΚΑ με κόσμο: Ελκυστική πρόταση με δυσεπίλυτα προβλήματα

 Τελικός Κυπέλλου/Μόνιμα στο ΟΑΚΑ με κόσμο: Ελκυστική πρόταση με δυσεπίλυτα προβλήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Open το πρωί της Τετάρτης (22.05.24), πρότεινε ο τελικός του Κυπέλλου να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με κόσμο.

“Το ζήτημα του τελικού Κυπέλλου αφορά την ΕΠΟ. Ο τελικός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ με φιλάθλους. Αυτή είναι η πρότασή μου για τον επόμενο τελικό και να είναι πάγιο. Στο ΟΑΚΑ κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις και στο προπονητήριο και στο κυρίως στάδιο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

  • Η κυβέρνηση αντιδρά στο γεγονός ότι ο τελικός του Κυπέλλου θα γίνει χωρίς κόσμο στο Πανθεσσαλικό όταν διοργανώνει με ολόκληρο σχέδιο μετακίνησης των οπαδών του Ολυμπιακού στην Opap Arena για τον τελικό του Conference League. Και είναι λογικό.

Όμως τη λύση του ΟΑΚΑ απορρίπτουν οι ομάδες της Βορείου Ελλάδος, δηλαδή ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. Με δική τους (κυρίως του ΠΑΟΚ) προτροπή η ΕΠΟ άλλαξε την προκήρυξη και όρισε να γίνεται ο τελικός στο Πανθεσσαλικό σε περίπτωση που συμμετέχουν ομάδες από την Βόρεια Ελλάδα για να μην αναγκάζονται να έρχονται στην Αθήνα.

Επίσης, είναι και το άλλο. Το ΟΑΚΑ (καλώς ή κακώς) έχει ταυτιστεί με τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης φέτος δεν ήθελε να έρθει στην Αθήνα να παίξει στην έδρα των πράσινων και είχε το δίκιο του από τη στιγμή που στον Παναθηναϊκό (λένε ότι) ήθελαν να οριζόταν ο αγώνας στο ΟΑΚΑ, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ήθελαν κόσμο στο παιχνίδι.

Το θέμα του τελικού ενδιαφέρει την κυβέρνηση και για έναν άλλο λόγο. Η εικόνα στα γήπεδα το τελευταίο διάστημα είναι καλύτερη. Με την εφαρμογή των συστημάτων παρακολούθησης, αλλά κυρίως με το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπήκαν κανόνες και ένα πλαίσιο που λειτουργεί κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Η εικόνα χαλάει όταν η ΕΠΟ αποφασίζει να κάνει τον τελικό χωρίς κόσμο στο Πανθεσσαλικό και ο καθένας το αντιλαμβάνεται.

  • Όμως το θέμα του τελικού και της διοργάνωσής του δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης, αλλά της ΕΠΟ. Αναφέρεται στην προκήρυξη και είναι θέμα του καταστατικού της Ομοσπονδίας. Δεν σηκώνει κυβερνητική παρέμβαση διότι αυτομάτως θίγεται το αυτοδιοίκητο.

Οπότε, το μόνο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι να το εξετάσει η ΕΠΟ, αλλά με τις παραμέτρους που προαναφέρθηκαν είναι δύσκολο έως απίθανο να εφαρμοστεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, το επιχείρημα ότι το ΟΑΚΑ είναι ασφαλές και ότι μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας είναι συζητήσιμο Εκεί έχουν γίνει σοβαρότατα επεισόδια σε αμέτρητα ντέρμπι πρωταθλήματος και τελικούς Κυπέλλου, ενώ ακόμη και τώρα είναι αμφίβολο αν λειτουργεί το κλειστό σύστημα παρακολούθησης…

Σχετικά Άρθρα