Συντάξεις Χηρείας:Τι προβλέπει ο νόμος για τις περικοπές 50%-Η επιστροφή αναδρομικών και η θύελλα αντιδράσεων

 Συντάξεις Χηρείας:Τι προβλέπει ο νόμος για τις  περικοπές 50%-Η επιστροφή αναδρομικών και η θύελλα αντιδράσεων

Σχεδόν 400.000 συνταξιούχους χηρείας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων -δηλαδή πάνω από 90%- είναι γυναίκες, αφορά ο νόμος για περικοπές 50%. Ο νόμος προβλέπει την περικοπή της σύνταξης χηρείας μετά τα τρία χρόνια από τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου. Από το 2020 που ξεκίνησε να ισχύει, εφαρμόστηκε στους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ. Τώρα, όμως, πρέπει να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το 2020 το πλάνο περικοπών επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και σε δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, όμως οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, και έτσι το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ υπαναχώρησαν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πλέον, όμως, καθώς το θέμα παραμένει ανοιχτό, οι αρμόδιοι πρέπει να επεξεργαστούν μια σειρά από τρόπους για να εφαρμοστεί η περικοπή.

  • Σημειώνεται ότι η σύνταξη χηρείας χορηγείται από την ημέρα θανάτου του ασφαλισμένου. Τρία χρόνια μετά από την ημερομηνία θανάτου, η σύνταξη ορίζεται στο 70% του ποσού που λάμβανε. Στη συνέχεια περιορίζεται κατά 50%, δηλαδή στο 35% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου που λαμβάνει ο/η σύζυγος.

Εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος και στον ιδιωτικό τομέα, τότε, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ο ΕΦΚΑ θα είναι αντιμέτωπος με μια νέα δικαστική διαμάχη, με διεκδικήσεις από την πλευρά των δικαιούχων του Δημοσίου.

Η εφημερίδα αναφέρει, τέλος, πως ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο για να λυθεί το εν λόγω ζήτημα, είναι η περικοπή να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας, ανδρών και γυναικών, που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020, εφόσον σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Επίσης, θα προβλέπεται ως ρήτρα «προστασίας» να επιλέγει ο δικαιούχος ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί κατά 50%.

  • Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καλεί την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν τη νομοθεσία ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών και να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, στην περίπτωση που επεκταθεί η περικοπή της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία καταβολής της, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Σχετικά Άρθρα