Μητσοτάκης: Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας με το βλέμμα στο άτυπο debate στη Βουλή

 Μητσοτάκης: Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας με το βλέμμα στο άτυπο debate στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις περιοδείες του στη Μακεδονία και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί σε γειτονιά της Αττικής ενώ την Παρασκευή να επισκεφθεί την Άρτα και τα Γιάννενα. Σήμερα Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο «Power Summit 2024», που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), στο Λαγονήσι.

Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο έχει πλέον επικεντρώσει την προσοχή του στη Βουλή όπου την Παρασκευή θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια η οποία θα επεκταθεί σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα ενόψει ευρωεκλογών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης πρόθεσή του είναι να λάβει χώρα ένα άτυπο εφ΄ όλης της ύλης debate για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας με ξεκάθαρο στόχο να φανεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από την αντιπολίτευση και να έρθει πιο κοντά στο στόχο του 33% και της εκλογής εννέα Ευρωβουλευτών. Ένας στόχος που σχετίζεται άμεσα και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Ευρωβουλής.

  • Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες έχει να κάνει με τις τιμές των βασικών αγαθών, με τα ενοίκια και τους μισθούς, δηλαδή με την ίδια του την καθημερινότητα.

Ειδικά για την ακρίβεια στα τρόφιμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως η απάντηση δεν είναι μόνο οι έλεγχοι, οι παρεμβάσεις και τα πρόστιμα αλλά κυρίως η διαρκής στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, οι αυξήσεις των μισθών, οι αυξήσεις των συντάξεων και οι μειώσεις των φόρων. Αυτό είναι το μόνο ανάχωμα τονίζει η Κυβέρνηση και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενος στις εξαγγελίες της Κουμουνδούρου περί μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα. Αναμένεται να κάνει λόγο για ακοστολόγητες προτάσεις καθώς σύμφωνα με Κυβερνητικούς υπολογισμούς η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται μια τρύπα 2,5 δισεκατομμυρίων τον χρόνο.

Η Κυβέρνηση θα ζητήσει μάλιστα να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων ώστε να ξεχωρίσουν αυτοί οι οποίοι μιλούν υπεύθυνα από αυτούς που μιλούν ανεύθυνα.

Ενόψει ευρωεκλογών η Κυβέρνηση τοποθετεί ξεκάθαρα στο δημόσιο διάλογο τέσσερα συγκεκριμένα στοιχήματα για την επόμενη μέρα τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη μπροστά από την κάλπη.

Αν η χώρα θα συνεχίσει να εξασφαλίζει ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνεται η ζωή των πολιτών καλύτερη, όπως ένα Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα διαπραγματευτεί δυναμικά επιπλέον πόρους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αν θα συνεχίσει να δίνεται βάρος στην άμυνα και στην ασφάλεια των συνόρων με μία δίκαιη αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και αν θα μπουν όρια στις πολυεθνικές που μπορεί να βλέπουν την Ελλάδα ως μια μικρή αγορά και να τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ευρώπη.

Το μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία από την κυβέρνηση στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία, που δείχνει να συνεχίζει τις προκλήσεις. 

«Οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μάλιστα υπογράμμισε πως όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός. Προσέθεσε ακόμα πως «και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης». 

στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και τις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση της Λιβύης. Να σημειωθεί πως η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης, η οποία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές,  θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες προσηκόντως από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειες της το διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Όσον αφορά στην Τουρκία από την κυβέρνηση σημειώνουν πως στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Παράλληλα βέβαια τονίζεται πως έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας και οι ελληνικές θέσεις έχουν αποτυπωθεί με τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο. 

Στην Αθήνα εκτιμούν πως μπορούν να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά το καλοκαίρι, ενώ θετικά αποτιμάται το γεγονός πως έχουν δραστικά μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά και δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης και μένει να φανεί πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. 

Σχετικά Άρθρα