Ερντογάν: Προκλητικό μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

 Ερντογάν: Προκλητικό μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ένα προκλητικό μήνυμα δημοσίευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη 19η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως μας Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμα αναφέρεται στην 19η Μαΐου ως «ημερομηνία της ανεξαρτησίας του έθνους μας και του μέλλοντος που αναδύεται από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή».

Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που αναρωτιέται «αν ο κ.Μητσοτάκης θα σιωπήσει σ αυτή την πρόκληση”.

Σε ανάρτησή του, στην πλατφόρμα Χ ο Τούκος πρόεδρος αναφέρει ότι συναντήθηκε «με αθλητές καθώς και νέους, που είναι η πηγή υπερηφάνειάς μας με τα επιτεύγματά τους στην πολιτική, την επιστήμη, τη μουσική και την επιχειρηματική ζωή.»

Αναλυτικά το μήνυμα του Τούρκου πρόεδρου:

«Η 19η Μαΐου 1919, που ξεκίνησε ακριβώς πριν από 105 χρόνια στη Σαμψούντα και έστεψε με νίκη τον Εθνικό μας Αγώνα, είναι η ημερομηνία που στρώθηκε το πρώτο τούβλο στο χτίσιμο μιας ισχυρής Τουρκίας. Αυτή η ημερομηνία ήταν η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος του έθνους μας που αναδύεται από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή.

Το έθνος μας ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό αγώνα ύπαρξης αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία. Ξεκίνησε ο αγώνας για ύπαρξη, που ενσαρκώνονταν στις κραυγές είτε της ανεξαρτησίας είτε του θανάτου. Η δάδα της ανεξαρτησίας που έκαιγε στη Σαμψούντα εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία μέσω της Αμάσειας, του Ερζερούμ, του Σίβα και στη συνέχεια της Άγκυρας.

Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του έθνους. Σε αυτό το πνεύμα κρύβεται το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να παλεύεις μαζί με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα. Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενστερνιζόμενοι το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου. Εσείς, οι στρατιώτες του Αιώνα της Νέας Τουρκίας, πρέπει να προστατεύσετε την ιστορία σας και να παρουσιαστείτε με τέτοια συνείδηση ​​και αυτοπεποίθηση, να ενωθείτε μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον νόμο της αδελφοσύνης μεταξύ σας.

Σας συγχαίρω, τη νεολαία μας και το αγαπημένο μας έθνος, για τη Μνήμη του Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού στις 19 Μαΐου, και για άλλη μια φορά μνημονεύω με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε ένα προκλητικό του μήνυμα την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε πως σαν σήμερα άναψε «η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος ενάντια στην εχθρική κατοχή»», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Τονίζει ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε σήμερα ότι ‘δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία’» και θέτει το ερώτημα:

«Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, θα σιωπήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση;».

Σχετικά Άρθρα