“Συμφωνία Πρεσπών”: Είχε τελικά ενημέρωση ή όχι η ΝΔ; Τι λέει η πλευρά Τσίπρα

 “Συμφωνία Πρεσπών”: Είχε τελικά ενημέρωση ή όχι η ΝΔ; Τι λέει η πλευρά Τσίπρα

Πρόσφατο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συστηματική ενημέρωση για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας μέσω του δικηγορικού γραφείου που είχε αναλάβει τη σύνταξη των λεπτομερειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακολούθησε έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος μέσω «κύκλων του» υποστήριξε ότι:

«Δεν γνωρίζει, δεν έχει συνομιλήσει, δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Κοτζιά. Δεν γνωρίζει ποιος συνέταξε τη συμφωνία, ούτε ο ίδιος ούτε το γραφείο του είχε οποιαδήποτε σχέση. ⁠Δεν γνώριζε ούτε λέξη για τη συμφωνία έως ότου κατέστη δημόσια», για να καταλήξει ότι «υπάρχουν κοινά ψεύδη και ψεύδη ασύστολης χυδαιότητας. Είμαστε στη δεύτερη κατηγορία. Και υφίστανται ευθύνες, και ποινικές, για όσους τα παράγουν ή διακινούν».

Σε ανάλογο τόνο και η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη:

«Ο Πρωθυπουργός ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, είχε εναντιωθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ήταν μια κακή συμφωνία. Είχαμε επισημάνει τις αντιρρήσεις μας. Η ΝΔ είχε καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα, ως προς τον κ. Γεραπετρίτη, υπάρχουν -ξέρετε- οι αξιολογικές κρίσεις, οι οποίες μπορεί να είναι λανθασμένες, τουλάχιστον για εμάς, υπάρχει η διαστρέβλωση της αλήθειας και υπάρχουν και τα ψέματα που είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας. Σε σημείο, μάλιστα, που είναι εντελώς εξοργιστικά. Ο κ. Γεραπετρίτης, καταρχάς, ούτε γνωρίζει, ούτε έχει συνομιλήσει, ούτε έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Κοτζιά, από όσο ο ίδιος μας έχει πει. Δεν γνωρίζει καν ποιος συνέταξε την Συμφωνία των Πρεσπών και ενημερώθηκε για αυτήν όταν έγινε δημόσια. Όλα όσα λέγονται, ειδικά για αυτό το θέμα, είναι ασύστολα ψεύδη. Τα διαψεύδουμε κατηγορηματικά και, μάλιστα, αναρωτιόμαστε αν τόσο, μα τόσο απροκάλυπτα ψέματα, τέτοιες διατυπώσεις που είναι αντίθετες στην ίδια την πραγματικότητα, αν διακινούνται εξ αμελείας ή και εκ δόλου. Εγείρεται αυτό το ερώτημα. Είναι αδιανόητο αυτό που έχει ειπωθεί και, επαναλαμβάνω, το διαψεύδουμε κατηγορηματικά».

Από τη μεριά του και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προχώρησε σε διάψευση αναφέροντας ότι:

«Εμείς στο ΥΠΕΞ δουλέψαμε λέξη προς λέξη τη Συμφωνία. Προσωπικά δούλεψα και τα έγραφα εγώ και τα έχω στο κομπιούτερ μου. Αν ο Γεραπετρίτης πήρε από κάπου τα κείμενα να τα δει, ενημερωτικά, δεν ξέρω. Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω ότι κανείς άλλος δεν δούλεψε κείμενα».

  • Ποια είναι η εικόνα που μεταφέρεται από την πλευρά των πρωταγωνιστών, που είχαν άμεση συμμετοχή και στη διαπραγμάτευση και στην απόφαση;

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζεται ότι σε όλα τα βήματα της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχε θεσμική ενημέρωση των υπόλοιπων κομμάτων και προφανώς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αυτό αποτυπώθηκε καταρχάς στις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στις 27 Ιανουαρίου 2018, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός που ουσιαστικά αποτέλεσε την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης.

Αποτυπώθηκε, επίσης, στις τακτικές ενημερώσεις που γίνονταν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά προς τους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ενημέρωση υπήρχε παράλληλα και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής δείχνουν επέισης ότι τα βασικά ζητήματα που προέκυπταν ως προς τη διαπραγμάτευση και την ενδεχόμενη συμφωνία, δηλαδή αυτά που θα αφορούσαν το όνομα, το χαρακτήρα της ονομασίας (erga omnes ή «διπλή ονομασία»), τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας, τη συσχέτιση της συμφωνίας με την εισδοχή στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ, συζητιούνταν πλατιά στη δημόσια σφαίρα.

  • Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα επιμένει ότι όχι μόνο επί της ουσίας ενήμερη ήταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη διαπραγμάτευση και τα επίδικά της, αλλά της είχε γίνει σαφής πρόσκληση να στηρίξει την όλη προσπάθεια με κριτήρια εθνικά.

Αναφέρουν μάλιστα ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε υπογραμμίσει πως η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι να μην στέκεται στο πολιτικό κόστος όταν πρόκειται για ζητήματα εθνικά. Για να ακολουθήσει δήλωση κατά την έξοδο του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό», ότι «δίχασε τους Έλληνες», ενώ θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Συμπερασματικά η ΝΔ που εκείνο τον καιρό… κινείτο προς την εξουσίκα δεν ήθελε επουδενί να χρεωθεί κάποια σύμπλευση ενώ παράλληλα κάποιοι υποστηρίζουν, όπως αποδεικνύεται και από τη μετέπειτα σθεναρή υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα είχε παράλληλα λύσει ένα μεγάλο αγκάθι στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα