Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν-Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια-Τι είπε για ακρίβεια, εγκληματικότητα, πήχη ευρωεκλογών

 Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν-Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια-Τι είπε για ακρίβεια, εγκληματικότητα, πήχη ευρωεκλογών

Tην πρώτη συνέντευξη μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μιλώντα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε «Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία χωρίς να αποκλίνουμε από πάγιες εθνικές μας θέσεις».

«Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και ότι οι επαφές με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Κρατώ ως σημαντική εξέλιξη ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει συντελεστεί μία σημαντική βελτίωση, ήτοι υπάρχει μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Έχουμε επίσης μια σημαντική πρόοδο στο επίπεδο συνεργασίας στο μεταναστευτικό, όπου οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία.Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας,καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, αλλά και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε ειρηνικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει».

Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση ανέκαθαν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου τώρα ξαφνικά έχουν σηκώσει μία σημαία ενός φθηνού ψευδοπατριωτισμού. Ερωτώ: ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη στην Τουρκία; Πήγαμε στην Τουρκία επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για την Χαμάς και κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά δεν κάνεις αντιπολίτευση έτσι».

Για την πρόκληση της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», προκαλώντας οργή και σάλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», κάνοντας λόγο για «παραλογισμό». Εξέπεμψε δε αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προειδοποίησα με μία σαφή μου δήλωση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία.  Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται».

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΆ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ευρωεκλογές

Μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική.

Πιστεύω ότι θα είματε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο.

Ακρίβεια

Ξέρουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Έχουμε εργαλεία. Υπάρχει ακρίβεια ακόμα στα τρόφιμα και όχι στο ρεύμα. Θα ζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση. Στο ρεύμα δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί φορολογήσαμε τις εταιρείες παραγωγής. Όμως η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών.

Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ είναι το 1% του ΑΕΠ που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση επιτήρηση.

Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχιας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν.

Όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε την ανεργία και αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας και θα το πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι «πληρώστε περισσότερα».

Από τη στιγμή που θα υπαρχει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα.

Καταλήψεις

Όσο προχωράει η συνεργασία με τους πρυτάνεις τόσο όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προτάξουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα συμβεί.

Θα θέλαμε να υπάρξει σε κάποιο σημείο αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές.

Γυναικοκτονίες

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αφενός με την εκπαίδευση των αστυνομικών για να διαχειρίζονται σωστά αυτά τα περιστατικά. Κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταφεύγουν στις αρχές για προστασία. Οι πολιτικές αυτές δεν θα λύσουν το προβλημα αλλά θα το περιορίσουν δραστικά. Καλώ τις γυναίκές να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες γιατί όταν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα.

Σε πολλές γειτονιές είναι ήδη αισθητή η μεγαλύτερη αστυνόμευση ενώ πρέπει να βρούμε τρόπου για να προχωρήσουμε σε καλύτερη κατανομή των αστυνομικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά με θάρρος σε αυτή την αλλαγή.

Οπαδική βία

Δείτε συνολικά την εικόνα των γηπέδων, έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια; Εμπεδώνεται το θα σας βρούμε αν κάνετε κάτι παράνομο και οι πολιτικές και τα αποτελέσματά τους με κάνουν αισιόδοξο ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας όπως την γνωρίζαμε

Για το τοξικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου

Η αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και γιατί όχι να μην ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψήφισουν από το σπίτι τους. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας.

Η αντιπολίτευση δεν μιλάει για Ευρώπη αλλά θέλει να κάνει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Δεν είναι η ώρα για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους όσοι τυχόν έχουν, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ισχυρή το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Προσεχώς θα έχετε ανακοινώσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού αφορούσαν την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση.

Εκτός από την δημόσια παιδεία μας ενδιαφέρει και το δημόσιο σύστημα υγείας και στο επίπεδο της πρόληψης και στο επίπεδο της βελτίωσης των υποδομών

Ανασχηματισμός

Το χαμόγελό μου είναι η καλύτερη απάντηση. Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027, είμαι πρόεδρος της , είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.

Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο δημιουργικός και έμπειρος από όταν ξεκίνησε η θητεία μου ως πρωθυπουργός. Πάμε για εξάντληση της 4ετιας. Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κλείνω το θέμα, είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού

Ελληνικές ομάδες στους τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Έχω εξαντλήσει τις προβλπειτκές μου δυνατότητες και επειδή θέλω να διαφυλάξω τις προβλέψεις μου, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία ότι έχουμε ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από άλλες εποχές. Δεν θα πάω στο γήπεδο, η μόνη περίπτωση να παω σε κάποιο ματς είναι αν έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό, θα βγάλω το καπέλο της προτιμήσης που είναι γνωστό και θα το δω με την ικανοποίηση να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό

Σχετικά Άρθρα