“Δουλεύουμε σε συνθήκες burn out” καταγγέλλουν οι υγειονομικοί στο Παίδων “Αγία Σοφία”

 “Δουλεύουμε σε συνθήκες burn out” καταγγέλλουν οι υγειονομικοί στο Παίδων “Αγία Σοφία”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα το πρωί (20/5), γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ νοσοκομείου αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Ένα χρόνο μετά το τέλος της πανδημίας κορονοϊού και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για σημαντική ενίσχυση των νοσοκομείων και ειδικά των ΜΕΘ σε υλικά και προσωπικό, η ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ.

Για 10 κρεβάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο και σε 24ωρη βάση, υπηρετούν 10 νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ), από τους οποίους οι 2 είναι προς αποχώρηση το προσεχές διάστημα και 8 βοηθοί νοσηλευτές (ΔΕ), από τους οποίους η μία είναι προς αποχώρηση και οι άλλες δύο έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση τους στη μονάδα.

Συνολικός αριθμός νοσηλευτών αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ 16 (δεκαέξι) και μετά τις παραιτήσεις 13 (δεκατρείς).

Τονίζουμε ότι με βάση το κανονισμό λειτουργίας των ΜΕΘ, θα πρέπει σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ να αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές, προκειμένου να θεωρείται ασφαλής και εύρυθμη η λειτουργία του τμήματος (30 νοσηλευτές για τη ΜΕΘ του Αγία Σοφία). Η απαραίτητη αυτή συνθήκη παραβιάζεται εδώ και καιρό, αφού λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, καλείται ένας νοσηλευτής να διαχειρίζεται τη νοσηλεία 2 ή ακόμα και 3 παιδιών. Πέρα όμως από τη φροντίδα των παιδιών του τμήματος, οι νοσηλευτές της ΜΕΘ καλούνται να υποστηρίξουν τη διαχείριση ενός βαρέος περιστατικού σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του νοσοκομείου ή τη μεταφορά παιδιών στο τμήμα απεικονίσεων, απουσιάζοντας από το τμήμα για όσο χρόνο χρειαστεί.

Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο νοσηλευτές να παραιτούνται από μια μόνιμη και σταθερή εργασία ακόμα και για θέσεις ημιαπασχόλησης με χαμηλότερους μισθούς. Οι δεκάδες κενές θέσεις δε προκηρύσσονται για να ανανεωθούν με νέο προσωπικό και οι εναπομείναντες νοσηλευτές καλούνται να δουλέψουν σε συνθήκες burn out (επαγγελματική εξουθένωση ) με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους (μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα).

Ήδη οι νοσηλευτές με έγγραφα τους προς τη διοίκηση έχουν προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν οι συνθήκες εντατικοποιημένης εργασίας στη σωστή και ασφαλή περίθαλψη των μικρών ασθενών. Η διαχείριση από ένα νοσηλευτή 2 ή και 3 ασθενών ΜΕΘ καταργεί κάθε έννοια πρόληψης της διασποράς ενδονοσοκομειακών μικροβίων και λοιμώξεων και από την άλλη προκαλεί κινδύνους στην ασφαλή περίθαλψη των παιδιών και στη σωστή εντατική τους παρακολούθηση.

Με την υπάρχουσα αναλογία νοσηλευτών προς κρεβάτια ΜΕΘ (1 νοσηλευτής για 2 ή 3 κρεβάτια ΜΕΘ), ήδη ακυρώνονται προγραμματισμένες χειρουργικές παρεμβάσεις και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μειωθούν και οι λειτουργικές κλίνες αν δεν ενισχυθεί άμεσα η ΜΕΘ σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ζητάμε από τη διοίκηση και το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί με επείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών θέσεων σε νοσηλευτές ΜΕΘ, αλλά και σε νοσηλευτές των υπόλοιπων εντατικών μονάδων (μονάδες νεογνών, καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα).

Δε πρόκειται να δεχτούμε στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και της δημοσιονομικής πολιτικής , να στερηθούν τα παιδιά μας κρεβάτια ΜΕΘ και εμείς να δουλεύουμε εξαντλημένοι και να οδηγούμαστε σε παραίτηση.

Καλούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε συντονισμό της δράσης τους και σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20/05 και ώρα 10:00 στο γραφείο του διοικητή».

Σχετικά Άρθρα