Παίδων “Αγία Σοφία”: Ετοιμάζεται η πρώτη οικογενειακή αίθουσα συγγενών παιδιών που νοσηλεύονται

 Παίδων “Αγία Σοφία”: Ετοιμάζεται η πρώτη οικογενειακή αίθουσα συγγενών παιδιών που νοσηλεύονται

Ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία της πρώτης οικογενειακής αίθουσας για τους συγγενείς των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η πρώτη Οικογενειακή Αίθουσα RMHC στην Ελλάδα θα στεγαστεί σε ένα αχρησιμοποίητο ακίνητο, επιφάνειας 310 τμ, που βρίσκεται εντός του χώρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Η ανακαίνιση του χώρου θα πραγματοποιηθεί από τον φιλανθρωπικό οργανισμό RMHC (Ronald McDonald House Charities Ελλάς) και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Η Οικογενειακή Αίθουσα θα διατίθεται για ημερήσια χρήση και θα περιλαμβάνει χώρους κουζίνας και τραπεζαρίας, ιδιωτικά μπάνια, δωμάτια ύπνου, πλυντήρια, καθιστικό με τηλεόραση, πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ επίσης θα υπάρχουν και τρεις οικογενειακές σουίτες για διανυκτέρευση. Την αίθουσα θα χρησιμοποιούν οικογένειες των παιδιών που θα βρίσκονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο, ενώ η επιλογή των οικογενειών που θα διανυκτερεύουν θα καθορίζεται σε συνεννόηση με το νοσοκομείο, με βάση κριτήρια ευπάθειας και αναγκών.

Στην έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία της πρώτης οικογενειακής αίθουσας, τον «παρών» έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο κοινός διοικητής στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» Εμμανουήλ Παπασάββας και ο πρόεδρος του ΔΣ του φιλανθρωπικού οργανισμού Ronald McDonald House Charities Ελλάς Γιάννης Αποστολόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τους δωρητές, τόνισε πως «αυτή την περίοδο, παρά τις φήμες, οικοδομούμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με μεγάλο όραμα για το μέλλον. Με χρήματα του κράτους, εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης σε όλη την Ελλάδα, μέσω χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. 85 από τα 105 νοσοκομεία και 156 από 618 κέντρα υγείας ανακαινίζονται πλήρως. Όμως δεχόμαστε και τις χορηγίες των δωρητών που θέλουν να ενισχύουν την προσπάθειά μας αυτή. Και έτσι καλοδεχόμαστε σήμερα μια χορηγία, η οποία σε λιγότερο από 12 μήνες θα παραδώσει στον ελληνικό λαό προς χρήση, μέσα σε αυτά τα δύο νοσοκομεία, που στο σύνολό τους αποτελούν το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο στα Βαλκάνια, έναν χώρο αξιοπρέπειας για τις οικογένειες που φέρνουν τα παιδιά τους, για να μπορούν να διαμένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε έναν όμορφο χώρο, πλησίον των παιδιών τους όταν αυτά υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία της χώρας μας και ειδικά τα παιδιατρικά νοσοκομεία, που είναι τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε όλο τον παιδιατρικό πληθυσμό της χώρας και όχι μόνο. Στην προσπάθεια αυτή θα προχωρήσουμε άμεσα σε ανακαινίσεις σε τμήματα του νοσοκομείου, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα ενισχύουμε τις δυνάμεις του νοσοκομείου με νέες θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύξαμε νέες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών και για τα δύο νοσοκομεία, το Αγλαΐα Κυριακού και το Αγία Σοφία, την προηγούμενη εβδομάδα. Ενισχύουμε τα νοσοκομεία μας και παρέχουμε στους συμπολίτες μας και στα παιδιά μας τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, όπως οφείλουμε να το κάνουμε».

Ο κοινός διοικητής στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» Εμμανουήλ Παπασάββας, τόνισε πως «με την προσφορά της Ronald MacDonald House Charity, θα λειτουργήσει ένας χώρος οικογενειακής ανάπαυσης, κυρίως για τις οικογένειες, οι οποίες έρχονται εκτός Αθηνών και νοσηλεύουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο. Και η επιλογή των οικογενειών, οι οποίες θα φιλοξενούνται στον ξενώνα, θα είναι από τις κοινωνικές υπηρεσίες τόσο του “Αγία Σοφία” όσο και του “Αγλαΐα Κυριακού”».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ του φιλανθρωπικού οργανισμού Ronald McDonald House Charities Ελλάς Γιάννης Αποστολόπουλος, επισήμανε:

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ξεκινά η λειτουργία του Ronald McDonald House Charities και στην Ελλάδα, ώστε να παρέχουμε ένα περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όπως συμβαίνει σε 60 χώρες του κόσμου.

Στο πρώτο μας εγχείρημα εδώ στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, έχουμε πολύτιμο αρωγό το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των οικογενειακών αιθουσών ανάπαυσης μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και δίνει την ευκαιρία σε έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Εμμανουήλ Παπασάββα για την εξαιρετική συνεργασία όλο αυτό το διάστημα. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι η υποστήριξη των οικογενειών συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία της νοσηλείας και θεραπείας των παιδιών, και ευελπιστούμε να επηρεάσουμε θετικά τις πολλές οικογένειες που έχουν παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ελπίζουμε το έργο του οργανισμού Ronald McDonald House Charities Ελλάς να βρει πολλούς ακόμα υποστηρικτές μέσα στην ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσει πολλές ακόμα Οικογενειακές Αίθουσες, όπου υπάρχει ανάγκη».

Σχετικά Άρθρα