Νέα Αριστερά: Συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η επιβάρυνση των ασθενών για τη φαρμακευτική τους κάλυψη

 Νέα Αριστερά: Συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η επιβάρυνση των ασθενών για τη φαρμακευτική τους κάλυψη

Η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πρόσφατη αφαίρεση από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων δύο σημαντικών αναλγητικών και ενός αντιβιοτικού κολλύριου, κατηγορεί την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή με στόχο την επιβάρυνση των ασθενών με φάρμακα καθημερινής χρήσης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά ψέγει τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική «γραμμή» της μετακύλισης του κόστους υγείας στις τσέπες των πολιτών.

«Αυτή τη φορά, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφαίρεσε αυθαίρετα από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά αναλγητικά σκευάσματα (Lonarid-N tab. και Lonalgal tab.) που συνταγογραφούνται καθημερινά και πλέον οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν φαρμακευτική ουσία απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά. Γι΄ αυτό τον λόγο, τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο. Από τον οίστρο περικοπών δε γλίτωσε ούτε το αντιβιοτικό κολλύριο Τobrex.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει σωρευτικά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, που ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν λόγω αυξημένου κόστους τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Δεν πρόκειται για ανικανότητα ή ολιγωρία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα καθημερινής χρήσης και επιπλέον να αυξάνεται η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών για την αγορά τους. Στόχος είναι η περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η μείωση του clawback της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία μπορεί πλέον να αυξάνει ανεξέλεγκτα τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων. Μόνο που σε μια περίοδο ανεξέλεγκτης ακρίβειας και πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ, οι οικονομικές αυτές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών αυξάνουν υπέρμετρα την ιδιωτική δαπάνη υγείας και διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες.

Η αξιόπιστη φροντίδα υγείας των ανθρώπων, από καθολικό δικαίωμα μετατρέπεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε προνόμιο όσων έχουν λεφτά», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά και καλεί τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και την κοινωνία να αντιδράσουν, «καθώς η ισότητα και η αξιοπρέπεια στην περίθαλψη απαιτεί αλλαγή πολιτικής».  

Σχετικά Άρθρα