Ισραήλ: “Οι διαπραγματεύσεις με Χαμάς έληξαν- Προχωρούμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα”- Σύγκρουση με Μπάιντεν

 Ισραήλ: “Οι διαπραγματεύσεις με Χαμάς έληξαν- Προχωρούμε τις επιχειρήσεις στη Ράφα”- Σύγκρουση με Μπάιντεν

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Χαμάς στο Κάιρο έχουν λήξει και πως το Ισραήλ θα προχωρήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα. Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters. Ήδη ισραηλινά άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές της Ράφα νωρίτερα.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτό σε εκεχειρία, αλλά έχει απορρίψει τα αιτήματα για τερματισμό του πολέμου καθώς έχει ορκιστεί να διαλύσει τη Χαμάς.

Κάτοικοι και γιατροί στη Ράφα δήλωσαν ότι μια ισραηλινή επίθεση από ένα τζαμί σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς ακόμη.

Ένας από τους εκτοπισμένους στη Ράφα, δήλωσε ότι φοβάται ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προμηνύουν εισβολή στην πόλη.

«Μου θυμίζει αυτό που συνέβη πριν τα ισραηλινά τανκς εισβάλουν στις κατοικημένες περιοχές στην πόλη της Γάζας, ο σφοδρός βομβαρδισμός συνήθως επιτρέπει στα τανκς να προσχωρήσει σε μέρη που σκοπεύουν να εισβάλουν» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Επιμένει η Χαμάς στην τρέχουσα πρόταση για εκεχειρία

Νωρίτερα αναχώρησε από το Κάιρο και η αντιπροσωπεία της Χαμάς, καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έφτασαν σε αδιέξοδο μετά τις ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα.

Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη της συνοριακής διέλευσης είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των διπλωματών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο, όπως μετέδωσε το al jazeera.

Επιβεβαίωσε, όμως, τη «δέσμευση και προσήλωση» της οργάνωσης στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

Το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» αν χρειαστεί, λέει ο Νετανιάχου

Σε ένα προφανές μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιλέξει να αναστείλει ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από μια ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος.

Στην ομιλία, ο Νετανιάχου είπε: «Καμία πίεση δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. «Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει», είπε.

«Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Γκάλαντ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί, ούτε οι IDF, ούτε το αμυντικό οικοδόμημα, ούτε το κράτος. Θα σταθούμε δυνατοί, θα πετύχουμε τους στόχους μας – θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα πετύχουμε την ασφάλεια».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ μιλώντας σε τελετή μνήμης για τους πεσόντες και τα θύματα της τρομοκρατίας στο Ισραήλ.

«Στις 7 Οκτωβρίου», ανάφερε ο ισραηλινός ΥΠΑΜ, «εξαπολύθηκε ένας απρόκλητος πόλεμος κατά του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για έναν πόλεμο σε 7 διαφορετικά μέτωπα. Οι IDF, το ευρύτερο αμυντικό οικοδόμημα και το κράτος εν όλω στάθηκαν δυνατοί, ωστόσο το τίμημα που πληρώνουμε είναι βαρύ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, και επαναλαμβάνω – ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις κακές απειλές εναντίον μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όσους επιχειρούν να μας καταστρέψουν»

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, τόνισε, πως το μήνυμα αυτό απευθύνεται «τόσο στους εχθρούς του Ισραήλ όσο και στους καλύτερους φίλους μας».

Μπάιντεν: Αν μπουν στη Ράφα δεν παραδίδω τα όπλα

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν απείλησε το Ισραήλ για πρώτη φορά ότι δεν θα παραδώσει όπλα εάν ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Ράφα. «Ξεκαθάρισα ότι αν μπουν στη Ράφα δεν προμηθεύω τα όπλα», δήλωσε ο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Ισραήλ το σχέδιό του για την προστασία των αμάχων στη Ράφα. Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι αμερικανικές βόμβες που παρέχονται στο Ισραήλ έχουν σκοτώσει αμάχους στη Γάζα κατά την επίθεση που διαρκεί επτά μήνες και έχει στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

Λευκός Οίκος: Συντρίβοντας τη Ράφα το Ισραήλ δεν θα νικήσει την Χαμάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του εβραϊκού κράτους να νικήσει την Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Συντρίβοντας τη Ράφα, κατά την άποψή του, δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα να για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους.

«Το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο απομακρυνόμαστε από το Ισραήλ ή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε να νικήσουν τη Χαμάς απλά δεν αληθεύει», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα