Ξεχάστε τη λίστα υποχρεώσεων, ήρθε η λίστα Hunter

 Ξεχάστε τη λίστα υποχρεώσεων, ήρθε η λίστα Hunter

Η επιστήμη της παραγωγικότητας είναι γενικά αφιλόφρων με τις τυπικές λίστες υποχρεώσεων καθώς λένε ότι τροφοδοτούν τις ελαττωματικές εγεφαλικές παρορμήσεις με όλους τους λάθος τρόπους. Επικεντρώνουν την προσοχή μας σε εργασίες που είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν και επομένως εύκολο να «ολοκληρωθούν».

Μπορούν να επιτρέψουν στις μικρές μικροδουλειές να γίνονται πιο πιεστικές και σημαντικές από ό,τι είναι, κάνοντάς μας να δίνουμε προτεραιότητα σε εκείνες τις εργασίες που φαίνονται επείγουσες (απάντηση σε email), όταν άλλα, “μη επείγοντα” έργα θα προσφέρουν μεγαλύτερη αντανταμοιβή (οργάνωση των σκέψεών σας πριν από μια συνάντηση στρατηγικής).

Αλλά δεν μπορούμε να χορτάσουμε το μικρό χημικό χτύπημα του εγκεφάλου που ακολουθεί κάθε σημάδι επιλογής.

Ο Aytekin Tank είναι ο ιδρυτής της JotForm, η οποία κατασκευάζει λογισμικό για τη δημιουργία διαδικτυακών φορμών. Γράφοντας στο blog της εταιρείας του, περιγράφει τις λίστες υποχρεώσεων πολλών αντικειμένων ως «έναν αγώνα προς τον πάτο, εκτός από το ότι δεν υπάρχει πάτος».

Προτείνει ένα εναλλακτικό σύστημα.

Η μέθοδος Hunter, όπως την αποκαλεί ο Tank, ακούγεται πραγματικά πολλά υποσχόμενη και είναι πολύ απλή. Το μόνο που κάνετε είναι να επιλέξετε μια εργασία που θα είναι το επίκεντρο της ημέρας σας, ακόμα κι αν δεν σας παίρνει όλη την ημέρα για να την ολοκληρώσετε. Γράφετε αυτό το αντικείμενο σε ένα σημείωμα Post-it, το κολλάτε στον φορητό υπολογιστή σας (ή σε έναν τοίχο, υποθέτουμε) και το χρησιμοποιείτε ως οδηγό αστέρι. Κοιτάξτε τη σημείωση όταν το μυαλό σας αρχίζει να περιπλανάται στα μηνύματα κειμένου που περιμένετε, στο στεγνό καθάρισμα ή σε οποιοδήποτε από τα γελοία πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι όταν θα έπρεπε να εργάζονται.

Ο Tank δίνει οδηγίες σε όσους έχουν υψηλές επιδόσεις να εξετάσουν σοβαρά αυτό που πρέπει να κάνει που θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. «Αν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε κάτι, θα σας δώσω μια υπόδειξη — είναι συνήθως το πράγμα που δεν θέλετε να κάνετε», γράφει.

Με αυτόν τον τρόπο, η μέθοδος Hunter μοιάζει πολύ με το δημοφιλές εμπνευσμένο από τον Mark Twain που ονομάζεται “Eating the frog”, το οποίο προτείνει να αντιμετωπίσετε αυτό που θα προτιμούσατε να κάνετε στο τέλος της ημέρας, στην αρχή. Με τη μέθοδο Hunter, ωστόσο, ο βάτραχος δεν είναι ποτέ μια ανούσια αποστολή ή μια κουραστική εργασία γραφείου. Είναι ένα σημαντικό αντικείμενο με μεγάλη απήχηση, και αν το ολοκληρώσετε, λέει ο Tank, θα νιώσετε πιο ικανοποιημένοι.

Η μέθοδος του Tank βασίζεται στο The One Thing: The Surprising Simple Truth Behind Extraordinary Results (Bard Press, 2003), ένα βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που υποστήριξε επίσης την καθιέρωση μιας προτεραιότητας την ημέρα, ώστε να αποφευχθεί να κολλήσει στη λίστα των υποχρεώσεων πουτ μοιάζει με τη ρόδα του χάμστερ. Και όπως η μέθοδος Kanban, η οποία περιορίζει τον αριθμό των αντικειμένων στα οποία εργάζεστε ενεργά σε τρία, η μέθοδος Hunter τοποθετεί το ψέμα στον μύθο του multitasking. Ως μπόνους, παρακάμπτει την αδυναμία μας να εκτιμήσουμε σωστά πόσο χρόνο θα πάρει μια δεδομένη εργασία.

Οι πρώιμες τακτικές ανθρώπινης επιβίωσης ενέπνευσαν τον τίτλο της μεθόδου του Tank. «Αν ο κυνηγός έκανε ένα επιτυχημένο κυνήγι για εκείνη την ημέρα, η οικογένειά του θα έτρωγε. Αν όχι, δεν θα το έκαναν. Ήταν τόσο απλό», γράφει. «Δεν είχε χρόνο να ελέγξει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να παρευρεθεί σε συνεδριάσεις που χάνουν χρόνο ή να στείλει επακόλουθα email. Και σίγουρα δεν είχε χρόνο να κάνει λίστες υποχρεώσεων».

Σχετικά Άρθρα