Η επικίνδυνη συμμαχία της φον ντερ Λάϊεν με τη Μελόνι- Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και την σκληρή υπερδεξιά;

 Η επικίνδυνη συμμαχία της φον ντερ Λάϊεν με τη Μελόνι- Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και την σκληρή υπερδεξιά;

Θα είναι το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) ο προνομιακός σύμμαχος του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά την 9η Ιουνίου; Όλα δείχνουν πως δύο κυρίες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, η νυν πρόεδρος της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, εργάζονται σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή. Ορισμένοι θεωρούν αναγκαία μία τέτοια συμμαχία υπό τον φόβο της εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς, άλλοι, ωστόσο, εκτιμούν πως ένα τέτοιο μπλοκ εγκυμονεί κινδύνους και στρέφει την ΕΕ προς την βαθύτερη συντηρητικοποίηση.

Το ECR είναι μία ευρωσκεπτικιστική και μάλλον αντι-φεντεραλιστική πολιτική οικογένεια. Αγιάζει, άραγε, οποιοσδήποτε …σκοπός τα μέσα; Για να διασωθεί, δηλαδή, η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάϊεν (μάλλον δύσκολο ούτως ή άλλως) και για να διαμορφωθούν πλειοψηφίες την επομένη των ευρωεκλογών είναι θεμιτό να συμπράξει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, ως η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια, με τους υπερσυντηρητικούς που περιλαμβάνουν ακόμα και ακροδεξιές φατρίες και κάποια κόμματα που το απαρτίζουν να φθάνουν μέχρι και τον σκληρό ευρωσκεπτικισμό

Ο κύριος στόχος, ιδρυτικά, του ECR είναι να αντιταχθεί στην ανεξέλεγκτη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη διεύρυνση και την πιθανή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ένα Ομοσπονδιακό Ευρωπαϊκό Υπερκράτος με βάση τον ευρωρεαλισμό και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ δεν θα παραβιάσει σοβαρά ζητήματα κρατική και εσωτερική και περιφερειακή λήψη αποφάσεων εντός των χωρών μελών της Ε.Ε. Υποστηρίζει επίσης αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση, κάποια κόμματα, μάλιστα, διακινούν ρατσιστικές θεωρίες.. Το ECR περιέχει φατρίες κοινωνικά συντηρητικών , δεξιών λαϊκιστικών , φιλελεύθερων συντηρητικών , Χριστιανοδημοκρατικών , ακροδεξιών και εθνικών συντηρητικών κομμάτων που όλα υποστηρίζουν μια αντι-ομοσπονδιακή και ευρωρεαλιστική ή ευρω-κριτική στάση. Εντός του ECR, ορισμένα κόμματα και ευρωβουλευτές προωθούν τον ήπιο ευρωσκεπτικισμό , σε αντίθεση με την πλήρη απόρριψη της ύπαρξης της ΕΕ που χαρακτηρίζεται από αντι-ΕΕ ή σκληρό ευρωσκεπτικισμό.

Το …νεύμα της φον ντερ Λάϊεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με σκληρά δεξιά κόμματα για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην πιο ισχυρή δουλειά της ΕΕ.

Μιλώντας στο Debate του Μάαστριχτ (δείτε το βίντεο), που διοργανώθηκε από το POLITICO και το Studio Europa Maastricht, ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια συμφωνία με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μετά τις εκλογές σε όλη την ΕΕ φέτος το καλοκαίρι.

Οι ευρωβουλευτές της ομάδας ECR είναι συχνά έντονα ευρωσκεπτικιστές, στέκονται πιο δεξιά από τους κεντρώους της φον ντερ Λάιεν, και οι τάξεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να διογκωθούν μετά την ψηφοφορία του Ιουνίου.

Κατά το POLITICO, μια σύνδεση μεταξύ του ECR και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα μπορούσε να σημαίνει μια σημαντική στροφή προς τα δεξιά για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ — σε θέματα από τη μετανάστευση στη νομοθεσία για το κλίμα, τα δικαιώματα των γυναικών και την άμυνα.

Ως εκλογικό στοίχημα, είναι υψηλού κινδύνου: Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να διαλύσει τον συνασπισμό μεταξύ της ομάδας της φον ντερ Λάιεν και των Σοσιαλιστών που παραδοσιακά κυβερνούσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το κέντρο. Πρέπει να διατηρήσει αυτή τη συμμαχία ενωμένη για να κερδίσει τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Επιτροπής.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν απέκλεισε ένα σύμφωνο με την πιο ακροδεξιά ομάδα, την Ταυτότητα και τη Δημοκρατία – στην οποία περιλαμβάνεται η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν – ήταν πιο διφορούμενη όταν επρόκειτο να συνεργαστεί με το ECR, το οποίο υποστηρίζεται από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζορτζία Μελόνι.

Μια συνεργασία με το ECR (το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου 68 θέσεις στο ΕΚ) «εξαρτάται πολύ από το πώς είναι η σύνθεση του Κοινοβουλίου και ποιος ανήκει σε ποια ομάδα», είπε η φον ντερ Λάιεν στο κοινό των 900 ατόμων που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Vrijthof για τη συζήτηση τη νύχτα της Δευτέρας, με περισσότερους από 250.000 παρακολουθώντας διαδικτυακά.

Η έμμεση προσφορά συνεργασίας στη Μελόνι και τους συμμάχους της σηματοδοτεί μια δραματική στιγμή στην εκστρατεία για τον έλεγχο των ισχυρών θεσμών της ΕΕ, μια αναμέτρηση που πρόκειται να αποφασιστεί μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή: Τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί με πιο ακροδεξιές απόψεις σε θέματα όπως η μετανάστευση έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, κερδίζοντας εθνικές και περιφερειακές εκλογές και κορυφαίους στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών.

Η στροφή, όμως, προς το ECR και την Μελόνι δημιουργεί συνθήκες να χαθεί κάθε πιθανότητα συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές.

Το άνοιγμα του δρόμου προς μια συμφωνία με το ECR είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, λένε αναλυτές. Προκειμένου να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν, η φον ντερ Λάιεν πιθανότατα θα χρειαστεί την υποστήριξη της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα είναι δεύτερη στις εκλογές του Ιουνίου.

“Οι αξίες και τα δικαιώματα δεν μπορούν να διαιρεθούν σύμφωνα με ορισμένες πολιτικές ρυθμίσεις”, δήλωσε ο Nicolas Schmit, ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών. «Είτε μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους ακροδεξιούς επειδή τους χρειάζεστε, είτε λέτε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συμφωνία επειδή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκε η Επιτροπή μας».

Σχετικά Άρθρα