UCLA/ Οι αντιδιαδηλωτές έδρασαν ανενόχλητοι και η αστυνομία καθυστέρησε… τρεις ώρες- Η καταγγελία των Los Angeles Times

 UCLA/ Οι αντιδιαδηλωτές έδρασαν ανενόχλητοι και η αστυνομία καθυστέρησε… τρεις ώρες- Η καταγγελία των Los Angeles Times

Η νύχτα βίας με τους αντιδιαδηλωτές να εισβάλλουν στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCLA για να “καθαρίσουν” τον καταυλισμό των φοιτητών που διαμαρτύρονται κατά της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα έχει προκαλέσει την αντίδραση ακόμα και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με σαφείς αιχμές για τον ρόλο της διοίκησης του πανεπιστημίου, της αστυνομίας που, όπως επισημαίνουν, καθυστέρησε τουλάχιστον τρεις ώρες για να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, και φυσικά κατά της κυβέρνησης του Τζο Μπάϊντεν που τα επέτρεψε.

Οι Los Angeles Times με ένα άρθρο της συντακτικής τους ομάδας είναι σαφείς για όσα συνέβησαν:

“Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μάικλ Β. Ντρέικ είχε δίκιο που ζήτησε να επανεξεταστούν οι ενέργειες της διοίκησης της πανεπιστημιούπολης. Ελπίζουμε να καθορίσει εάν το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την έκρηξη βίας το βράδυ της Τρίτης, γιατί η υπηρεσία ασφάλειας της πανεπιστημιούπολης παρέμενε αδιάφορη καθώς κλιμακώθηκε η βία και γιατί χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν οι αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες και την Περιπολία Αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια. Οι ηγέτες του UC έχουν ευθύνη να διατηρούν την ασφάλεια και η συμπλοκή κατέστησε την πανεπιστημιούπολη μη ασφαλή για τους φοιτητές και το προσωπικό.

Αρκετοί καθηγητές επέκριναν την απάντηση ως αποτυχία των αρχών του πανεπιστημίου, της πόλης και της πολιτείας. «Γιατί δεν εμφανίστηκαν η αστυνομία, το UCPD και το LAPD; Όσοι βρίσκονταν στο στρατόπεδο ήταν ανυπεράσπιστοι μπροστά σε μια βίαιη ομάδα κακοποιών. Και κανείς, όπου κι αν στέκεται πολιτικά, δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα», είπε ο David Myers, καθηγητής Εβραϊκής ιστορίας στο UCLA.

Όποιος διαπιστωθεί ότι συμμετείχε στη βία θα πρέπει να λογοδοτήσει, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης Gavin Newsom. Διαφορετικά, τέτοιες επιθέσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη μεγαλώνει σε εθνικό επίπεδο. Η ελευθερία του λόγου και η διαμαρτυρία είναι τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών — και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πανεπιστημιακής ζωής για δεκαετίες. Είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε να προσπαθεί να αποσιωπήσει μια άποψη με την οποία δεν συμφωνεί μέσω εκφοβισμού και βίας”.

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων οι φοιτητές σε όλα τα ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως συνέβη και στο Columbia, διαμαρτύρονται επειδή αρκετά από αυτά χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό λόμπι και τα ερευνητικά τους προγράμματα είναι προσανατολισμένα στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα