Ακρίβεια: Πάσχα με 2 ευρώ βενζίνη,15 ευρώ αρνί και 16 ευρώ κατσίκι

 Ακρίβεια: Πάσχα με 2 ευρώ βενζίνη,15 ευρώ αρνί και 16 ευρώ κατσίκι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές το Πάσχα καθώς όπου και να κοιτάξει κανείς οι τιμές είναι απλησίαστες. Από τη βενζίνη που σκαρφάλωσε στα 2 ευρώ μέχρι τις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι που πετάνε για τα 15 και 16 ευρώ αντίστοιχα.

Οι πασχαλινοί ταξιδιώτες θα εκδράμουν προμηθευόμενοι την αμόλυβδη βενζίνη ελάχιστα κάτω από τα €2 και το πετρέλαιο κίνησης ελάχιστα κάτω από τα €1,70, ανέφερε ο πρόεδρος των Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Οι πασχαλινοί ταξιδιώτες θα εκδράμουν προμηθευόμενοι την αμόλυβδη βενζίνη ελάχιστα κάτω από τα 2€ και το πετρέλαιο κίνησης ελάχιστα κάτω από τα 1,70€. Υπάρχει μια σταθεροποίηση στις τιμές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τη χώρα μας και θα συνεχίζουμε να κυμαινόμαστε πέριξ των 2 € για την βενζίνη. Το επίπεδο των 2 € δεν θα το αφήσουμε εύκολα γιατί υπάρχουν πολλά μικρά γεγονότα που δυναμιτίζουν από μια πρόσκαιρη ζήτηση μέχρι ένα μικρό γεγονός έντασης σε μια από τις δύο εστίες του πολέμου που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων».

Οι τελευταίες μέσες τιμές όπως έχουν αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης:

meses274

Τα 15 ευρώ έχει αγγίξει η τιμή κιλού του αρνιού την ώρα που το κιλό το κατσίκι είναι στα 16 ευρώ.

Οι κρεοπώλες, όπως μετέδωσε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 29/4 η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι, για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως η τιμή των 10 ευρώ/κιλό είναι κάτι ανέφικτο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις.

Πού κυμαίνεται το αρνί και πού το κατσίκι φέτος

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία το κιλό κοστίζει:

  •  Αρνί: 14 – 15 ευρώ
  •  Κατσίκι: 15 – 16 ευρώ

Βαρβάκειος αγορά

  •  Αρνί: 10 – 13,50 ευρώ
  •  Κατσίκι: 10,50 – 14 ευρώ

Λαχαναγορά του Ρέντη

  •  Αρνί: 13,98 ευρώ
  •  Κατσίκι: 13,98 ευρώ

Σούπερ μάρκετ (καλάθι του Πάσχα)

  •  Αρνί: 9,78 – 9,99 ευρώ
  •  Κατσίκι: 9,98 – 10,99 ευρώ

Ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Ανδρέας Νιώτης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές στα αμνοερίφια εξηγώντας: «Είμαστε έτοιμοι τη Μεγάλη Εβδομάδα, αρνί και κατσίκι από 10 -12 ευρώ το κιλό η πλειονότητα των καταστημάτων. Αρκετός κόσμος κατέβηκε από Παρασκευή έως Κυριακή και αυτή τη βδομάδα θεωρώ πως οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, από τη Μεγάλη Πέμπτη θα εξαρτηθεί ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Δεν γνωρίζουμε αν θα πέσουν ή θα ανέβουν οι τιμές. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχε και το 9 ευρώ το κιλό αλλά από Παρασκευή έως Κυριακή διαμορφώθηκε στα 10-12 ευρώ το κιλό».

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα αλλά από την πλευρά των κρεοπωλών λέγοντας: «Εγώ θα τα θέσω λίγο πιο «δύσκολα» τα πράγματα σε σχέση με αυτά που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Χθες πήρα από έμπορο κατσίκια 10.80/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι με το 13% μου στοιχίζει εμένα 12,20 ευρώ. Ένα αρνί και ένα κατσίκι περίπου 10-12 κιλά μέσα σε μια βδομάδα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που θα σφαχτεί έχει φύρα 10%. Μεσοσταθμικά σας βάζω 8% που σημαίνει ότι είναι ακόμα ένα ευρώ. Πήγαμε στα 13 ευρώ. Τα πάγια έξοδα ενός μαγαζιού είναι πολλά. Έτσι φτάσαμε περίπου στα 15,80 ευρώ. Για να μην χάσουμε πρέπει να πουλήσουμε μόνο 15,80 ευρώ το κιλό, και όχι για να βγάλουμε κιόλας. Μιλάμε για το φρεσκοσφαγμένο και το γάλακτος. Τώρα δεν υπάρχουν ζώα, ενώ οι Καθολικοί το πήραν φθηνότερα γιατί υπήρχαν».

Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε πως, «εδώ στην Ελλάδα έχουν κλείσει τις παραγγελίες εδώ και 20 μέρες. οι τιμές έχουν καθοριστεί εδώ και 20 μέρες από τον κτηνοτρόφο. Τώρα αν αβγατίζουν στα ψυγεία, είναι άλλο θέμα. Εμείς πουλήσαμε 6 ευρώ και η ένωση 7 και τα έδωσε η ένωση σε αλυσίδες και πωλούνται 9,99 ευρώ».

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Κώστας Γυφτάκης, παρενέβη τηλεφωνικά λέγοντας: «Θα έρθω σε διαφωνία με τον κ. Καπούνη. Η τιμή στη βόρεια Ελλάδα ήταν 8,50 ευρώ η τιμή του παραγωγού συν ΦΠΑ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έφυγαν από 7-8,50 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζω πολύ καλά τις τιμές ανά την Ελλάδα. Και η Κρήτη δεν πούλησε χαμηλά. Η τιμές παραγωγού στην Κρήτη ήταν υψηλές».

Σχετικά Άρθρα