Στον ανακριτή ο Φλώρος για κακούργημα, έρχονται αλλαγές στη Βουλή λόγω ανόδου της ακροδεξιάς

 Στον ανακριτή ο Φλώρος για κακούργημα, έρχονται αλλαγές στη Βουλή λόγω ανόδου της ακροδεξιάς

Μετά τη 1 το μεσημέρι θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή για την απολογία του ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου. Την ίδια ώρα την αμηχανία στη Βουλή μετά το πρωτοφανές επεισόδιο διαδέχεται η πρόθεση αλλαγών για τις οποίες προϊδέασε ο Κ. Τασούλας.

Καταρχάς ο κατηγορούμενος , που παραμένει κρατούμενος το βράδυ της Τετάρτης μετά την προθεσμία που έλαβε από τον Ανακριτή, καλείται να απολογηθεί για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με δηλώσεις της συνηγόρου του κατηγορούμενου, Βάσως Πανταζή, του περιστατικού είχε προηγηθεί ” χυδαία λεκτική επίθεση” του θύματος προς τον εντολέα της. Η συνήγορος αναφέρθηκε σε “δικαιολογημένη αγανάκτηση” , όπως “προβλέπεται και οριοθετείται στον ποινικό νόμο”. Παράλληλα η κ. Πανταζή εκφράζοντας έκπληξη για την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του κ. Φλώρου , έκανε λόγο για “νομική υπερβολή” επί ενός ατυχούς προσωπικού περιστατικού.

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για βιαιοπραγία κατά βουλευτή απήγγειλε χθες Τετάρτη ο Εισαγγελέας στον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου.

Το σοβαρό επεισόδιο που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του κ. Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία, για διάπραξη κακουργήματος και έτσι ο ανεξάρτητος βουλευτής συνελήφθη αμέσως μετά την πράξη του.

Σε βάρος του βουλευτή ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα στην κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου,που ορίζει ότι:

“Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους ,τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος”.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε μετά την δίωξη στον Ανακριτή. Μέχρι την απολογία του θα παραμείνει κρατούμενος.

Τo περιστατικό έλαβε χώρα την Τετάρτη 24/04 ενόσω στην Ολομέλεια της Βουλής βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, μετά από μήνυση για εξύβριση που κατέθεσε εναντίον του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο κατηγορούμενος πριν επιτεθεί, είχε έντονο διάλογο με τον κ. Γραμμένο εντός της αίθουσας. Όταν βρέθηκαν και οι δύο εκτός της αίθουσας, ο κ. Φλώρος επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Έρχονται αλλαγές

Το χθεσινό περιστατικό καταδικάστηκε από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Με τις ευθύνες να καταλογίζονται τόσο από τον Κώστα Τασούλα όσο και από τα κόμματα στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος και χειροδίκησε.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η ένταση αφορούσε ουσιαστικά μια εσωτερική κόντρα στον ευρύτερο χώρο της ακροδεξιάς.

  • Το επεισόδιο έγινε κατά την συζήτηση για την άρση ασυλίας του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, την οποία και ο ίδιος ζήτησε. Αυτό προέκυψε μετά από μήνυση που κατέθεσε ο Ευστάθιος Φλώρος, πατέρας του βουλευτή που χειροδίκησε. Πρόκειται για εν αποστρατεία αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που καταλογίζει στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι τον απέπεμψε από το κόμμα «Ελληνική Λύση» παρότι ο ίδιος ήταν ιδρυτικό στέλεχος και ως εκ τούτου τον μήνυσε για δυσφήμιση.

Το φαινόμενο προφανώς σχετίζεται με την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην εθνική αντιπροσωπεία. Ενδεικτικό είναι πως εξαναγκάζεται ο Πρόεδρος της Βουλής να προσαρμόσει τον κανονισμό στα νέα δεδομένα.

Ο Κώστας Τασούλας παραδέχθηκε ευθέως χθες στην Ολομέλεια της Βουλής πως ο βασικός δημοκρατικός θεσμός της χώρας δεν ήταν …έτοιμος για ένα τόσο ακραίο επεισόδιο. Όπως είπε «ο Κανονισμός δεν προβλέπει αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, γι’ αυτό και τολμώ να πω είναι αρκετά επιεικής γιατί όταν τον φτιάχναμε νομίζαμε ότι απευθυνόμαστε σε στοιχειωδώς λογικούς ανθρώπους». Επισήμανε πως «το πιο βαρύ που μπορώ να επιβάλω στον Βουλευτή ο οποίος χειροδίκησε έναντι συναδέλφου αυτή τη στιγμή βάσει του Κανονισμού είναι να τον απομακρύνω με τη Φρουρά για δεκαπέντε μέρες από τις διαδικασίες του Σώματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά προϊδέασε για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το οπλοστάσιο του Κανονισμού της Βουλής δεν είχε φαντασία να σκεφτεί ότι μπορεί εκλεγμένο μέλος να γρονθοκοπήσει άλλο μέλος. Θα επεκτείνουμε τη φαντασία μας και σε αυτές τις εκδοχές». Ενώ μίλησε για «κτηνωδία, την οποίαν θα βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε».

Σχετικά Άρθρα