Ρέντη:Προστατευόμενοι μάρτυρες αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης των χούλιγκανς -Οι εντολές που δέχτηκαν

 Ρέντη:Προστατευόμενοι μάρτυρες αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης των χούλιγκανς -Οι εντολές που δέχτηκαν

Στη διάθεση των Αρχών υπάρχει αρκετό οπτικό υλικό από την επίθεση των χούλιγκανς στο Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ενώ οι καταθέσεις όσων εμπλέκονται στην υπόθεση είναι αποκαλυπτικές. Χαρακτηριστική, μάλιστα, από όλες τις καταθέσεις που έχουν οι Αρχές, είναι του προστατευμένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «67Ε» και είναι ένας από τους τρεις συνολικά προστατευόμενους μάρτυρες.

Σε αυτήν περιγράφεται όλη η δομή των χούλιγκανς πως ήταν χωρισμένοι σε «μικρούς» και «μεγάλους» αλλά και για τον ρόλο των αρχηγών. Επίσης πώς έγινε η επίθεση στου Ρέντη. Χαρακτηριστικά, ένας από τους μάρτυρες αναφέρει:

«Είμαι σίγουρος ότι το κάλεσμα είχε γίνει μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Ακουγόταν ότι το σχέδιο ήταν να γίνει επίθεση σε βάρος των ΜΑΤατζηδων στο συγκεκριμένο γήπεδο γιατί δεν έχει κάμερες και άρα θα ήταν δύσκολη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση από τις Αρχές. Ενώ στην αρχή ακουγόταν ότι θα γίνει πέσιμο στην Αστυνομία μετά το τέλος του αγώνα στο τελείωμα του πρώτου σετ ακούσαμε προσταγές να βγούμε έξω».

  • «Βγήκαμε σχεδόν 100-150 άτομα κυρίως πιστιρικάδες. Είδα τα δύο πρόσωπα που σας κατονομάζω, είδα τους (κατονομάζει δύο άτομα) να βρίσκονται έξω από την πόρτα και να μοιράζουν ναυτικές φωτοβολίδες και μολότοφ.

Αφού μοιράστηκαν τα αντικείμενα δόθηκε εντολή από (κατονομάζει δύο πρόσωπα) να πάμε προς το σημείο που ήταν οι ΜΑΤατζήδες και να τους επιτεθούμε. Σύμφωνα με την εντολή όταν ο (κατονομάζει ένα άτομο) θα έριχνε αυτός τη μολότοφ που κρατούσε θα συνεχίζαμε εμείς με τα αντικείμενα που είχαμε.».

Μάρτυρας 67Β: «Ο αρχηγός δίνει εντολές. Όσοι δεν υπακούν τους δέρνουν και τους τραμπουκίζουν»

Ο μάρτυρας με τον κωδικό 67Β, στην κατάθεση των 6 σελίδων που έδωσε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας στις 11:25 το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2024 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαι οπαδός εδώ και αρκετά χρόνια. Παλιά και συγκεκριμένα πριν το 2018 ήμουν εγγεγραμμένος στον παλιό σύνδεσμο, δηλαδή πήγαινα τακτικά με την παρέα μου για να δω αγώνες και να πάρω εισιτήρια. Σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου 2023 με το θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού θέλω να σας αναφέρω ό,τι γνωρίζω από τα περιστατικά στα οποία ήμουν παρών και τα είδα με τα ίδια μου τα μάτια καθώς και αυτά που άκουσα από άτομα που ανήκουν στους οργανωμένους οπαδούς.

  • Πολλοί από από τους οργανωμένους ξεχωρίζουν, εννοώ ότι τους βλέπω μόνους να κάθονται και να κινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή εισέρχονται σε όποια σειρά θέλουν στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και κάποια απ’ αυτούς δίνουν εντολές και το όργανο τύπου τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα».

Στην ερώτηση των αστυνομικών αν γνωρίζει τα πρόσωπα των αρχηγών με τα ψευδώνυμα τους αλλά και για φωτογραφίες, ο μάρτυρας αποκρίνεται θετικά. Μάλιστα, για ένα από τα αρχηγικά στελέχη, αναφέρει πως τον έχει δει αρκετές φορές αναφέροντας χαρακτηριστικά και τον τρόπο με τον οποίο δρα:

  • « Αυτός, δίνει και τις εντολές στον οργανωτή και όταν κάποιοι δεν υπακούν μαζεύει ομάδα δικών του ατόμων και τραμπουκίζουν και δέρνουν τα άτομα που δεν υπακούν». Στις επόμενες γραμμές ο μάρτυρας αναφέρει συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τους τρόπους όπου τα μέλη της ομάδας έβγαζαν χρήματα ενώ και πάλι αναγνωρίζει πρόσωπα από φωτογραφίες που επιδεικνύουν οι αστυνομικοί κάνοντας εύκολο το έργο τους.

Μάρτυρας 67ΣΤ: Ήταν μαυροφορεμένοι, με κράνη μάσκες full face και κοκάλινα γάντια. Είδα έναν μαυροφορεμένο να μιλάει στο κινητό και να φωνάζει «Πάμε!»

Στις 10:30 το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου 2024, ο τρίτος μάρτυρας με τον κωδικό 67ΣΤ αρχίζει να ξεδιπλώνει όλα όσα γνωρίζει για την εγκληματική οργάνωση και έζησε εκείνο το παγωμένο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη.

  • «Στις 7 Δεκεμβρίου στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν κάλεσμα για να μην είναι άδειο το γήπεδο και αποφάσισα να πάω. Έφτασα στο γήπεδο μια ώρα περίπου πριν την έναρξη του αγώνα. Στο τέλος του πρώτου σετ είδα μια αναμπουμπούλα στο γήπεδο και είδα άτομα να φοράνε κράνη, μάσκες full face και γάντια κοκάλινα. Ήταν περίπου 80 άτομα και βγήκαν όλοι έξω. Την ώρα που όλοι ντύνονταν είδα έναν μαυροφορεμένο με καλυμμένα χαρακτηριστικά να μιλάει στο κινητό και να φωνάζει «Πάμε!».

Εγώ βγήκα πέντε με 10 λεπτά μετά την έξοδο της ομάδας των ατόμων με τα καλυμμένα χαρακτηριστικά, ώστε να δω τι συμβαίνει. Είδα να πετάνε αντικείμενα σε αστυνομικούς και ίσως και μολότοφ γιατί είδα λάμψεις αλλά γι’ αυτό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Ωστόσο άκουσα κρότο από ΑΚ, δηλαδή από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αποτελούμενο από πλαστικό μπουκάλι νερού, εντός του οποίου τοποθετείται βενζίνη και κροτίδα. Κάποια στιγμή έπεσαν δακρυγόνα από την αστυνομία και όλοι οι οπαδοί έτρεχαν μέσα προς το γήπεδο. Τότε μπήκα και εγώ μέσα στο γήπεδο και στο κυλικείο.

  • Τότε μερικοί βγήκαν πάλι έξω και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και στο χώρο του πάρκινγκ. Έτσι η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και επικρατούσε ένα χάος. Επίσης είδα καπνό να βγαίνει από τις τουαλέτες. Μόλις μαθεύτηκε ότι θα μας πάρουν προσαγωγή, αρκετοί άρχισαν να πηδάνε μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι βανδάλισαν το κυλικείο, έκαναν τα ζημιές και πήραν προϊόντα και κάποιοι έβαλαν φωτιά στις τουαλέτες καίγοντας ρούχα». Ο μάρτυρας στις επόμενες γραμμές της κατάθεσης «δίνει» πρόσωπα, ενώ αναφέρει και παλαιότερες επιθέσεις.

Ρέντη: Έρχονται νέα εντάλματα για συλλήψεις χούλιγκανς

Σχετικά Άρθρα