Γιατί “σπάνε ταμεία” οι “Βασανισμένοι ποιητές” της Τέϊλορ Σουίφτ (vid)

 Γιατί “σπάνε ταμεία” οι “Βασανισμένοι ποιητές” της Τέϊλορ Σουίφτ (vid)

This combination of album covers shows “The “Tortured Poets Department” by Taylor Swift and “Dark Matter” by Pearl Jam. (Republic Records via AP, left, and Monkeywrench/Republic Records via AP)

Το The Tortured Poets Department (που συντομεύεται σε Tortured Poets ) είναι το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ της Taylor Swift . Κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου 2024, μέσω της Republic Records , το άλμπουμ γράφτηκε και παρήχθη από τους Swift, Jack Antonoff και Aaron Dessner . Η Swift ανακοίνωσε το άλμπουμ στα 66α Ετήσια Βραβεία Grammy στις 4 Φεβρουαρίου 2024, αφού κέρδισε το Καλύτερο Ποπ Φωνητικό Άλμπουμ για το δέκατο στούντιο άλμπουμ της, Midnights (2022).

Η Αμερικανίδα ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ μπήκε για πρώτη φορά φέτος στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes με 1,1 δισ. δολάρια, μαζί με τον Σαμ Άλτμαν, δημιουργό του AI chatbot ChatGPT.

Η Swift συνέλαβε το The Tortured Poets Department λίγο μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς στο Midnights και συνέχισε να αναπτύσσει το πρώτο κατά τη διάρκεια της περιοδείας Eras (2023–2024), της συνεχιζόμενης έκτης συναυλιακής της περιοδείας . Το The Tortured Poets Department, που αυτοαποκαλείται ως το “σωσίβιο” άλμπουμ της, θεωρήθηκε από τη Swift ως το αποκορύφωμα της επιτακτικής σύνθεσης τραγουδιών. Εκδόθηκε ως διπλό άλμπουμ , ο δεύτερος τόμος με υπότιτλο The Anthology κυκλοφόρησε έκπληξη δύο ώρες μετά την τυπική έκδοση. Ο Post Malone συμμετέχει στο ” Fortnight “, το οποίο κυκλοφόρησε ως το βασικό σινγκλ, και το Florence and the Machine στο ” Florida!!! “.

Η τυπική έκδοση του The Tortured Poets Department είναι ένα synth-pop άλμπουμ με στυλ ροκ και φολκ και η παραγωγή του βασίζεται σε synths και drum machines με συγχωνεύσεις πιάνου και κιθάρας. Ο δεύτερος τόμος αποτελείται κυρίως από μπαλάντες για πιάνο. Τα τραγούδια εμβαθύνουν στην ψυχή και την ενδοσκόπηση της Σουίφτ στη δημόσια και ιδιωτική της ζωή, συνδυάζοντας τη θλίψη και το χιούμορ. Οι μουσικοί κριτικοί έλαβαν το άλμπουμ με κυρίως θετικές κριτικές, σημειώνοντας τον καθαρτικό χαρακτήρα στη σύνθεση των τραγουδιών του και την εκλεπτυσμένη παραγωγή.

Ο τίτλος της τελευταίας της δουλειάς είχε κάνει τους θαυμαστές της να υποθέσουν ότι το όνομα απευθυνόταν στον πρώην της, Joe Alwyn. Η Σουίφτ συνεργάζεται ξανά με τον Jack Antonoff και τον Aaron Dessner για το τελευταίο της άλμπουμ, το οποίο εξερευνά τις πιο πρόσφατες σχέσεις της καθώς και τη δική της δημόσια εικόνα.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει συνεργασίες που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως με τους Post Malone («Fortnight») και Florence and the Machine».

Υπάρχουν τέσσερις εκδόσεις του δίσκου διαθέσιμες προς αγορά, καθώς και 16 τραγούδια και ένα bonus track με τίτλο «The Manuscript».

Το άλμπουμ έφτασε στις πλατφόρμες streaming το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου, ενώ η διάσημη τραγουδίστρια δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στο Instagram, όπου το περιέγραψε ως «μια ανθολογία νέων έργων που αντικατοπτρίζουν γεγονότα, απόψεις και συναισθήματα από μια φευγαλέα και μοιραία στιγμή του χρόνου – μια στιγμή που ήταν τόσο συγκλονιστική όσο και θλιβερή».

Δέκα έξι τραγούδια

Το τμήμα Tortured Poets αποτελείται από δεκαέξι τυπικά τραγούδια και περιλαμβάνει δύο guest act – τον Αμερικανό ράπερ Post Malone στο βασικό σινγκλ ” Fortnight ” και το αγγλικό indie rock συγκρότημα Florence and the Machine , με επικεφαλής την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Florence Welch , στο τραγούδι ” Φλόριντα ». Το άλμπουμ γράφτηκε κυρίως από τον Swift με τους μακροχρόνιους συνεργάτες Jack Antonoff και Aaron Dessner . Ο Welch και ο Malone έγραψαν επίσης τις αντίστοιχες συνεργασίες τους με τη Swift. Το Billboard είχε την άποψη ότι το Τμήμα Βασανισμένων Ποιητών έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα πέντε στάδια της θλίψης , μια ψυχολογική θεωρία που προτάθηκε από την Ελβετοαμερικανίδα ψυχίατρο Elisabeth Kübler-Ross το 1969, όπως εικάζεται από αρκετούς θαυμαστές, με «εν γνώσει του ακατάστατο , άγρια ​​αφύλαχτα» τραγουδοποιία. Το τμήμα Tortured Poets χαρακτηρίζεται επίσης από την αίσθηση της μετα-αναφοράς , του τέταρτου τοίχου και της αυτογνωσίας . Η δημοσιογράφος του Business Insider, Callie Ahlgrim, περιέγραψε το περιεχόμενο του άλμπουμ ως το «πιο ακατάστατο, πιο καυτερό και αστείο» της Swift, ενώ ο Paul Bridgwater του The Line of Best Fit παρατήρησε τα υποκείμενα θέματα του θυμού και του πένθους

Σχετικά Άρθρα