Χωρίς μέτρα προστασίας και ανασφάλιστοι οι εργάτες στο δυστύχημα του Πειραιά

 Χωρίς μέτρα προστασίας και ανασφάλιστοι οι εργάτες στο δυστύχημα του Πειραιά

Σαν «πρόβατα επί σφαγή» προκύπτει ότι πήγαν για δουλειά οι οκτώ εργάτες και ο ειδικός φρουρός το πρωί της περασμένης Τρίτης στο υπό κατεδάφιση κτίριο στον Πειραιά, που έμελε να γίνει ο τάφος για τον 31χρονο αστυνομικό που δούλευε εκεί εκτός υπηρεσίας για το έξτρα μεροκάματο, ενώ άλλος ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να μην περπατήσει ξανά.

Δικηγόρος τριών εκ των κατηγορούμενων, αλλοδαπών εργατών αποκαλύπτει συγκλονιστικές λεπτομέρειες γύρω από το δυστύχημα που, προκλήθηκε, όπως φαίνεται, από αλλεπάλληλες εγκληματικές παραλείψεις. «Δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας, ούτε κράνη, ούτε κορδέλες υπήρχαν γύρω από το κτίριο ενώ κατεδαφιζόταν», αποκάλυψε ο Γιώργος Σαπουντζάκης, επισημαίνοντας και τον εν δυνάμει κίνδυνο από το έργο για τους ανυποψίαστους περαστικούς.

Ο δικηγόρος σημείωσε επίσης ότι όλοι όσοι εργάζονταν στην κατεδάφιση ήταν ανασφάλιστοι, αναφέροντας ακόμη ότι δεν είχε εκδοθεί η κατάλληλη οικοδομική άδεια, αλλά «μία μικρής κλίμακας. Δηλαδή, για ελαιοχρωματισμούς και πλακάκια, ενώ γινόταν κατεδάφιση του κτιρίου».

Περιγράφοντας στο Action24 το πώς συνέβη το εργατικό δυστύχημα, ο κ. Σαπουντζάκης ανέφερε, μεταφέροντας τα όσα του είπαν οι εργάτες- πελάτες του, ότι «την προηγούμενη μέρα είχαν ρίξει τον πρώτο όροφο και είχαν μείνει μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι. Απέμεναν λίγα πράγματα, μόλις πήγαν να ρίξουν κάτι από το μπάνιο έγινε το ατύχημα. Τους ρώτησαν οι αστυνομικοί πώς στηριζόταν το κτίριο αφού είχαν κατεδαφιστεί και οι κολώνες και απάντησαν ότι είχαν μείνει τα δοκάρια».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρή κατάσταση κι εκφράζονται φόβοι για το ότι δε θα μπορέσει να περπατήσει ξανά.

Ο δικηγόρος των εργατών ανέφερε ακόμα ότι στους εργάτες δεν είχε επιδειχθεί η οικοδομική άδεια, αλλά δεδομένου ότι οι τέσσερις από τους πέντε είναι αλλοδαποί, ακόμα και να τους είχε επιδειχθεί η άδεια, δε θα μπορούσαν να τη διαβάσουν γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί μετά το εργατικό δυστύχημα, για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ εξακολουθεί να κρατείται ο εργολάβος, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα