Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος για τις νεότερες γενιές

 Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος για τις νεότερες γενιές

Το σχέδιο νόμου του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε ηλικίας 15 ετών και κάτω να αγοράζει τσιγάρα πέρασε το πρώτο κοινοβουλευτικό εμπόδιο, καθώς υπερψηφίστηκε την πρώτη του κοινοβουλευτική ψηφοφορία την Τρίτη, αν και δεκάδες δικοί του βουλευτές το καταψήφισαν. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο με 383 υπέρ και 67 κατά, που σημαίνει ότι θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του κοινοβουλίου, όπου μπορεί να υποβληθεί σε τροπολογία.

Το σχέδιο του κ. Σουνάκ να επιβάλει μερικούς από τους αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανόνες στον κόσμο έχει εξοργίσει ορισμένα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός του, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρωθυπουργών Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον, που υποστηρίζουν πως το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Στους νομοθέτες, δόθηκε η λεγόμενη ελεύθερη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, που σημαίνει ότι δεν έπρεπε να ψηφίσουν σύμφωνα με τις κομματικές γραμμές. Ένας παρόμοιος νόμος στη Νέα Ζηλανδία καταργήθηκε φέτος από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία.

Ωστόσο, 57 Συντηρητικοί, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Kemi Badenoch, καταψήφισαν το σχέδιο και η αντίδρασή τους ήταν άλλο ένα πλήγμα για τον Σουνάκ, ο οποίος έχει ήδη αντιμετωπίσει κριτική στο κόμμα του για θέματα που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αμυντική πολιτική.

Η νομοθεσία είναι μία από τις εμβληματικές πολιτικές του Σουνάκ πριν από τις επερχόμενες εκλογές,  τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Το νομοσχέδιο “Tobacco and Vapes Bill” στοχεύει -αντί να ποινικοποιεί την καπνιστική συνήθεια- να εμποδίσει τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2009 να μπορούν ποτέ να αγοράζουν νόμιμα καπνό. Ο κ. Sunak έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει «τη σημαντικότερη αιτία βλάβης της υγείας, αναπηρίας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί».

Ποιοι στηρίζουν το αντικαπνιστικό σχέδιο νόμου του Βρετανού πρωθυπουργού

Περίπου 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δηλαδή περίπου το 13% του ενήλικου πληθυσμού.

Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου μεταξύ 18%-23% των ενηλίκων καπνίζουν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για την απαγόρευση από ειδικούς ιατρούς, πνευμονολόγους και υγειονομικούς αλλά και φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί 80.000 θανάτους κάθε χρόνο και πολλές περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η δημοσκόπηση από το YouGov, δείχνει επίσης ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι δημοφιλής:

·         το ένα τρίτο των ψηφοφόρων να υποστηρίζει τη σταδιακή προσέγγιση,

·         το 30% να υποστηρίζει την απαγόρευση για όλους ταυτόχρονα και μόνο

·         το ένα τέταρτο να λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει απαγόρευση.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο έχει επηρεάσει την τιμή της μετοχής εταιρειών, όπως η εταιρεία παραγωγής τσιγάρων L&B Imperial Brands (IMB.L), η οποία έχει αναδείξει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μία από τις βασικές αγορές της.

Η ίδια και άλλες καπνοβιομηχανίες όπως η Dunhill British American Tobacco (BATS.L), επέκριναν την προτεινόμενη απαγόρευση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το εμπόριο στη μαύρη αγορά και θα είναι δύσκολο να επιβληθεί.

Η υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Kemi Badenoch δήλωσε ότι δεν είναι η ίδια καπνίστρια και συμφωνεί με τις προθέσεις του κ. Sunak, αλλά πρόσθεσε ότι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, καθώς ανησυχεί για τον αντίκτυπό του στα δικαιώματα των ανθρώπων και τη δυσκολία επιβολής της συγκεκριμένης αντικαπνιστικής πολιτικής.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους νομικά ικανούς ενήλικες με διαφορετικά κριτήρια και με αυτόν τον τρόπο, όπου οι άτομα που γεννιούνται με διαφορά μίας ημέρας θα έχουν μόνιμα διαφορετικά δικαιώματα», τόνισε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Σχετικά Άρθρα