BREGRET/ Γιατί οι Βρετανοί μετάνιωσαν για το Brexit- Τι δείχνουν οι μετρήσεις- Θα την πληρώσουν οι “Τόρις”;

 BREGRET/ Γιατί οι Βρετανοί μετάνιωσαν για το Brexit- Τι δείχνουν οι μετρήσεις- Θα την πληρώσουν οι “Τόρις”;

FILE PHOTO: Anti-Brexit protester Steve Bray holds signs outside Foreign and Commonwealth Office (FCO) in London, Britain December 24, 2020. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Ειναι σπανιο για τους ψηφοφόρους να αλλάζουν γνώμη αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα. Η εμπειρία από τον Καναδά έως τη Σκωτία, από τη Νορβηγία μέχρι την Ελβετία, δείχνει μάλλον ότι οι απόψεις τείνουν να κινούνται υπέρ ενός αποτελέσματος δημοψηφίσματος περισσότερο παρά να στρέφονται εναντίον του. Αλλά το Brexit φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που παρουσιάζει ο Economis.

Από την ψήφο του 52-48% υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016, η άποψη της πλειοψηφίας μεταξύ των Βρετανών έχει μετατοπιστεί, και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, προς το συμπέρασμα ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Επτά χρόνια αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 51,9 τοις εκατό έναντι 48,1 τοις εκατό, υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί έχουν αρχίσει να μετανιώνουν για αυτήν την απόφαση. Μια έρευνα που ρώτησε τους ανθρώπους αν πίστευαν ότι το Brexit ήταν η σωστή ή λάθος απόφαση, είχε μια συνεπή πλειοψηφία ανθρώπων που έλεγαν ότι ήταν λάθος απόφαση από τον Ιούλιο του 2022. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων , με 61 τοις εκατό των 18-25 ετών- Οι ηλικιωμένοι λένε ότι μετανιώνουν για το Brexit, σε σύγκριση με το 38% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Παρόλα αυτά, μόλις το 16 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Αποχώρησης του 2016 θα άλλαζαν την ψήφο τους εάν μπορούσαν να ψηφίσουν ξανά το 2023, ενώ το 72 τοις εκατό θα ψήφιζαν με τον ίδιο τρόπο. Μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι το Brexit θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε καλό , το 51 τοις εκατό κατηγορεί τους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια καλή συμφωνία.

Από τον Μάρτιο του 2024, το 55 τοις εκατό των ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία θεώρησαν ότι ήταν λάθος να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το 34 τοις εκατό που θεώρησαν ότι ήταν η σωστή απόφαση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το ποσοστό των ανθρώπων που μετανιώνουν για το Brexit ήταν ελαφρώς υψηλότερο από εκείνους που το υποστηρίζουν, εκτός από ορισμένες δημοσκοπήσεις την άνοιξη του 2021, οι οποίες έδειξαν υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης για το Brexit. Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν εάν το Brexit ήταν η σωστή ή η λάθος απόφαση ήταν γενικά σταθερό και συνήθως κυμαινόταν μεταξύ 11 και 14 τοις εκατό.

Κάθε νοικοκυριό έχασε 1000 λίρες

Tο ποσό των 1.000 λιρών απώλεσε κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό στην Βρετανία από το Brexit, προκαλώντας πλήγμα στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Jonathan Haskel, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «υπέφερε πολύ» από τα δεινά του Brexit, αφού η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε σε απότομη πτώση του ρυθμού των επιχειρηματικών επενδύσεων.

To Bregret εγκαθίσταται στην πολιτική ζωή της Βρετανίας;

Από τα τέλη Ιουλίου 2022, το ποσοστό των ανθρώπων που μετανιώνουν για το Brexit σε αυτές τις έρευνες ήταν σταθερά πάνω από το 50%. Η πτώση της υποστήριξης αντικατοπτρίζει την πτώση των ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης , ειδικά αφού το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το Brexit και την ψηφοφορία για την αποχώρηση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία ψηφοφόρων που μετανιώνουν τώρα για το Brexit, δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη μελλοντική σχέση με την ΕΕ που να έχει συντριπτική υποστήριξη. Από τα τέλη του 2023, το 31 τοις εκατό των Βρετανών ήθελε να επανενταχθεί στην ΕΕ, ενώ το 30 τοις εκατό ήθελε απλώς να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις και να μην επανενταχθεί ούτε στην ΕΕ ούτε στην ενιαία αγορά.
Στο πραγματικό δημοψήφισμα , το οποίο διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016, το Leave κέρδισε το 51,9 τοις εκατό των ψήφων και το Remain το 48,1 τοις εκατό, αφού αρκετές δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος έθεσαν το Remain ελαφρώς μπροστά. Το Remain αναμενόταν να κερδίσει έως ότου τα πρώτα αποτελέσματα από τη Βορειοανατολική Αγγλία έδειξαν ότι το Leave είχε πολύ καλύτερη απόδοση από το αναμενόμενο, με αυτό το μοτίβο να επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό το γεγονός επαναλήφθηκε κάπως στις αμερικανικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πολλές βασικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, παρά τις προβλέψεις ότι αυτές οι πολιτείες θα ψήφιζαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι επόμενες εκλογές

Οι επόμενες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να διεξαχθούν κάποια στιγμή το 2024, αν και μπορούν να διεξαχθούν έως τον Ιανουάριο του 2025, με την απόφαση για το πότε θα συγκληθεί τελικά στον σημερινό πρωθυπουργό, Rishi Sunak. Σε αυτές τις εκλογές, το δεξιό Συντηρητικό Κόμμα θα βρίσκεται στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 13 χρόνια, αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο κόμμα στις τέσσερις τελευταίες γενικές εκλογές . Αυτή η μακρά κυριαρχία φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα, ωστόσο, με τους Συντηρητικούς να βρίσκονται σταθερά πίσω από το αριστερό Εργατικό Κόμμα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις με σημαντική διαφορά. Επιπλέον, ο Sunak ακολουθεί επίσης τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer, στις δημοσκοπήσεις για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός . Το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης είναι επίσης σε ελεύθερη πτώση από το 2021, ενώ μια σειρά από πρόσφατες απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές για τους Συντηρητικούς ενίσχυσε την αφήγηση ότι οδεύουν προς την ήττα στην κάλπη.

Σχετικά Άρθρα