Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Συντονισμένο χτύπημα με εμπλοκή 11 χωρών-Πάνω από 300 drone και πύραυλοι

 Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Συντονισμένο χτύπημα με εμπλοκή 11 χωρών-Πάνω από 300 drone και πύραυλοι

Το Ιράν σε αντίποινα για το χτύπημα στο Προξενείου του στη Δαμασκό εκτόξευσε κατά του Ισραήλ με 300 drones, βαλλιστικούς πύραυλους και πύραυλους Κρουζ. Η επίθεση διήρκεσε 6 ώρες με την εμπλοκή 11 διαφορετικών χωρών.

Την ίδια ώρα οι συμμαχικές στο Ιράν δυνάμεις της Χεζμπολάχ και των ανταρτών Χούτι εξαπέλυαν επιθέσεις από τα εδάφη του Λιβάνου και της Υεμένης. Σύμφωνα με το OPEN, επιθέσεις καταγράφηκαν, επίσης, από Συρία και Ιράκ.

Οι στόχοι ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι, με το Ιράν και τους συμμάχους να χτυπούν την αεροπορική βάση του Νέβατιν από όπου απογειώθηκαν τα F-35 που χτύπησαν το ιρανικό Προξενείο, καθώς και τα υψίπεδα του Γκολάν, οπού βρίσκεται ένα πληροφοριακό κέντρο το οποίο συνέλεγε πληροφορίες, που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση. Πλήγματα καταγράφηκαν, επίσης, στην Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται το ισραηλινό κοινοβούλιο και τη Ραμάλα.

Για την αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη η Γαλλία, οι ΗΠΑ η Βρετανία, τα οποία απογειώθηκαν από τη βάση της Κύπρου. Τα αντιαεροπορικά τους συστήματά εξουδετέρωναν τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones πριν καν φτάσουν στον θόλο του Ισραήλ.

  • Αν και η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν ασκήσει δριμύτατη κριτική στο Ισραήλ για την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, το βράδυ της Κυριακής κατέρριψαν αντικείμενα που πέρασαν από τον εναέριο χώρο τους και είχαν ως στόχο το Ισραήλ.

Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και drones που μπορούν να πετούν πολύ χαμηλά χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ. Οι πύραυλοι του έχουν εμβέλεια 300 χλμ, 500 χλμ και 1.000 χλμ ενώ είναι σε εξέλιξη και η κατασκευή ενός πυραύλου με εμβέλεια 2.000 χλμ, ο οποίος εάν εκτοξευτεί μπορεί να φτάσει μέχρι την Κίνα, επηρεάζοντας ακόμα και την Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα