ΣΥΡΙΖΑ: Έχει πολιτική βάση η αισιοδοξία Κασσελάκη ενόψει ευρωεκλογών;-Η διαδικασία για τις προκριματικές της Κυριακής

 ΣΥΡΙΖΑ: Έχει πολιτική βάση η αισιοδοξία Κασσελάκη ενόψει ευρωεκλογών;-Η διαδικασία για τις προκριματικές της Κυριακής

Κάτι παραπάνω από αισιόδοξος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο των Financial Times, Tony Barber στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,   εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές δήλωσε και μάλιστα η “ψαλίδα” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα κλείνει μέσα στον Μάιο.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απόσταση με τη ΝΔ θα κλείσει πολύ γρήγορα μέσα στον επόμενο μήνα” είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ευθύνη του μου είναι “ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να βάλει μπροστά μία νέα κυβερνητική ομάδα όπως επίσης και ένα πρόγραμμα, και αυτό ακριβώς κάνουμε, καθώς έχουμε ένα αριστερό, παρεμβατικό, επιθετικό κόμμα που χρειάζεται η χώρα”.

Πολλοί είναι εκείνοι, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ., που αναρωτιούνται από που πηγάζει αυτή αισιοδοξία το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι  μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ωστόσο θεωρούν ότι βασικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισιοδοξεί για την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, στη βάση αυτών που είπε στη συνέντευξη του στο Live News στον Νίκο Ευαγγελάτο, όπου αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η ΝΔ είναι στο 29% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%.

Μα άλλα λόγια στην Κουμουνδούρου αυτό  που λένε είναι ότι αναμένουν να μικρύνει η σημαντικά η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταρρεύσει η κυβερνητική επιχειρηματολογία του 41% των εθνικών εκλογών, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό που θα “στριμώξει” την κυβέρνηση.

Και κατα συνέπεια το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα καταστεί ώριμο στην κοινωνία και θα μπεί επί τάπητος στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και πιθανότατα να επισπεύσει τελικα το χρόνο των εθνικών εκλογών. Σημειώνεται παρεμπιπτόντως ότι από το φθινόπωρο ξεκινά η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος,  καθώς  η παρούσα Βουλή είναι η προτείνουσα, ενώ στις αρχές του 2025 θα  ξεκινήσει και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε με νόημα ότι είναι ανάγκη “να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι σε θέση διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση στον επόμενο γύρο των εθνικών εκλογών” και  σημείωσε ότι “ο πρωθυπουργός μοιάζει σαν να τρέχει μόνος του σε έναν αγώνα στίβου και παρόλα αυτά κινδυνεύει να έρθει δεύτερος, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μία ευκαιρία”.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών κατά τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και “Είναι να επαναισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές. Με καθυστέρηση ενός χρόνου έχει φθορά για υποκλοπές, Τέμπη, σοβαρότατες παραβιάσεις του κράτους δίκαιου, για διαφθορά”.

Οι προκριματικές

Αύριο 14 Απριλίου πραγματοποιούνται οι προκριματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί έως τις 8 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζει το κόμμα “υπενθυμίζεται πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά είχαν κληθεί να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής (με ακριβή στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται”.

Ειδικοτερα:

– Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μία από τις 14 Περιφέρειες τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, θα εκλεγούν οι 35 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

– Πέντε θέσεις θα επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ στο ευρωψηφοδέλτιο είναι και οι νυν ευερωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης.

– Οι εκλογές θα γίνουν ανά περιφέρεια.

– Όσοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν διαδικτυακά, έχουν ήδη επιλέξει για ποια περιφέρεια επιθυμούν να ψηφίσουν.

– Οι υπόλοιποι που θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχονται.

– Βάσει καταστατικού, πρέπει να υπάρχει στο ευρωψηφοδέλτιο ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών και συγκεκριμένα:

  • Στην Αττική εκλέγονται 12, έξι άνδρες και έξι γυναίκες.
  • Στην Κεντρική Μακεδονία εκλέγονται 4, δύο άνδρες και δύο γυναίκες.
  • Στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα εκλέγονται από 3. Ένας άνδρας, μία γυναίκα και η τρίτη θέση πάει ανάλογα με τις ψήφους είτε σε άνδρα, είτε σε γυναίκα.
  • Στους Απόδημους, στην Κρήτη και στην Αν. Μακεδονία και Θράκη εκλέγονται από 2, ένας άνδρας και μία γυναίκα
  • Μονοεδρικές είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιo και το Βόρειο Αιγαίο στις οποίες θα  εκλεγεί ο πρώτος σε σταυρούς, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα.  

Η σταυροδοσία θα είναι ως εξής:

Αττική: μέχρι 4 σταυρούς
Απόδημοι: 1 σταυρό
Κεντρική Μακεδονία: μέχρι 2 σταυρούς
Θεσσαλία:1 σταυρό
Δυτική Ελλάδα: 1 σταυρό
Κρήτη: 1 σταυρό
Αν. Μακεδονία-Θράκη: 1 σταυρό
Πελοπόννησος: 1 σταυρό
Στερεά Ελλάδα:1 σταυρό
Νότιο Αιγαίο:1 σταυρό
Ήπειρος: 1 σταυρό
Δυτική Μακεδονία:1 σταυρό
Ιόνιo:1 σταυρό
Βόρειο Αιγαίο:1 σταυρό

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου οι 5 επιλογές του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, θα “ισορροπήσουν» την ποσόστωση ώστε στο ευρωψηφοδέλτιο να υπάρχουν 21 άνδρες και 21 γυναίκες, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει και υποψηφίους εκτός των 208 που συμμετέχουν στις εκλογές.

Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι ο Φώτης Κουβέλης. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Πάνος Ρήγας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δημήτρης Τοκάνης, η Φανή Γιωτάκη, ο Γιάννης Μαντζουράνης και η Λίλα Σουλελέ.

Σήμερα Σάββατο αναμένεται να γίνει εκλογική πρόβα, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα τεστ το σύστημα και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία όσοι θα χειρίζονται τα τάμπλετ.

Να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχει άλλη κάλπη για τους φίλους και άλλη για τα μέλη στα εκλογικά κέντρα. Η κάλπη θα είναι μία για όλους. Όσοι ψηφίσουν με φυσική παρουσία θα δώσουν από 2 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας.

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, από σήμερα έως την Τρίτη 16 Απριλίου και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με φορείς ομογενών και θα ψηφίσει μέσω του iSYRIZA στις προκριματικές εκλογές,

Στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση του κόμματος, όπου θα παρουσιαστούν οι 42 υποψήφιοι.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://euroekloges.syriza2024.gr όπου υπάρχουν αναρτημένοι οι υποψήφιοι/ες ανά Περιφέρεια με τα βιογραφικά τους και τα εκλογικά τμήματα 

Σχετικά Άρθρα