Ισραήλ:Συναγερμός για πιθανό χτύπημα Ιράν-“Έτοιμοι για κάθε σενάριο”-Ενισχύσεις ΗΠΑ-Ανάλυση Politico

 Ισραήλ:Συναγερμός για πιθανό χτύπημα Ιράν-“Έτοιμοι για κάθε σενάριο”-Ενισχύσεις ΗΠΑ-Ανάλυση Politico

Αυξημένος συναγερμός καταγράφεται στο Ισραήλ για μια πιθανή ιρανική επίθεση στη χώρα, καθώς η Τεχεράνη αναμένεται να απαντήσει στη δολοφονία δύο στρατηγών, μεταξύ αρκετών αξιωματικών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στη Δαμασκό της Συρίας την περασμένη εβδομάδα. «Ο Ισραηλινός Στρατός είναι καλά προετοιμασμένος στην επίθεση και την άμυνα έναντι κάθε απειλής. Είμαστε σε πόλεμο και βρισκόμαστε σε εγρήγορση για περίπου έξι μήνες. Ο IDF συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και προετοιμάζεται συνεχώς να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Χαλέβι.

«Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή και ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Ο IDF αναφέρει ότι οι ανώτατοι διοικητές παρουσίασαν τις προετοιμασίες τους «για επίθεση και άμυνα, ενώ αναφέρθηκαν σε πιθανά σενάρια και προσάρμοσαν την επιχειρησιακή απάντηση».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου πρόκειται να συναντήσει ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους προκειμένου η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για πιθανή επίθεση από το Ιράν, ανέφεραν νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιρανοϊσραηλινή ένταση έχει κλιμακωθεί, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να απαντήσει με αντίποινα στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.

Αρκετές χώρες έχουν τώρα προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν και στις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Το Πεντάγωνο ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή και το USS Dwight Eisenhower έχει σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προειδοποίηση προς την Τεχεράνη και για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού σε περίπτωση που η βία επεκταθεί, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Μήνυμα Μπάιντεν σε Ιράν: “Μην κάνετε” την επίθεση στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «αφοσιωμένη» στην υπεράσπισή του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το μήνυμά του προς το Ιράν, το οποίο έχει απειλήσει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ, είναι απλώς «μην το κάνετε», υποστηρίζοντας ότι περιμένει επίθεση της Τεχεράνης «αργά ή γρήγορα».

«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε ασφαλείς πληροφορίες, αλλά η προσδοκία μου είναι ότι θα γίνει αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε πόσο επικείμενη είναι μια επίθεση στο Ισραήλ.

«Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ανάλυση Jerusalem Post: Οι δέκα τρόποι με τους οποίους μπορεί το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα οι Ιρανοί ηγέτες έχουν διατυπώσει επανειλημμένες απειλές κατά του Ισραήλ.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Το Ιράν έχει ιστορικό απειλών κατά του Ισραήλ. Έχει επίσης ιστορικό χρήσης των πληρεξουσίων του για να απειλεί και να επιτίθεται στο Ισραήλ.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένας κατάλογος διαφορετικών τύπων επιθέσεων που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το Ιράν, με βάση τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν

Το Ιράν διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, διαφόρων τύπων και εμβέλειας. Ορισμένοι είναι στερεού καυσίμου και ορισμένοι υγρού καυσίμου, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι μπορούν να εκτοξευθούν σχετικά γρήγορα και άλλοι χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν. Ο εχθρός του Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει συχνά βαλλιστικούς πυραύλους στο παρελθόν.

Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους για να στοχεύσει τη βάση Al-Asad στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου 2020, σε αντίποινα για τη δολοφονία από την Αμερική του επικεφαλής της δύναμης Quds του IRGC Qasem Soleimani. Το Ιράν εκτόξευσε έως και 22 πυραύλους, στοχεύοντας τόσο την Asad, όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο δυτικό Ιράκ, όσο και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από διάφορες τοποθεσίες στο Ιράν και 11 από αυτούς έπληξαν τη βάση Asad.

Το Ιράν ενημέρωσε τους Ιρακινούς λίγο πριν εκτοξεύσει τους πυραύλους.

Η πυραυλική επίθεση ξεκίνησε στη 1:20 π.μ. και συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Πιστεύεται ότι το Ιράν χρησιμοποίησε στην επίθεση βαλλιστικούς πυραύλους Fateh 313 και Qiam, οι οποίοι περιέχουν κεφαλές βάρους άνω των 450 κιλών.

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από το Ιράκ

Το Ιράν μεταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ. Αρχίζοντας γύρω στο 2018, εμφανίστηκαν αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν κατασκεύαζε βάσεις πυραύλων στο Ιράκ. Δεν ήταν σαφές μετά το 2019 τι απέγιναν αυτοί οι πύραυλοι, διότι οι σχετικές αναφορές σταμάτησαν να εμφανίζονται.

Η επαρχία Άνμπαρ είναι το κοντινότερο τμήμα του Ιράκ στο Ισραήλ. Είναι, επίσης, η περιοχή όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν τοποθέτησε πυραύλους Scud που στόχευσαν το Ισραήλ στον πόλεμο του 1991. Το Ιράν μπορεί να επιδιώξει να τοποθετήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Ιράκ και να αναδημιουργήσει το σενάριο του Σαντάμ.

Το Ιράν δοκίμασε πρόσφατα νέους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Τον Ιανουάριο του 2024, το Ιράν πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν και τη Συρία, ισχυριζόμενο ότι στόχευε τρομοκρατικές ομάδες. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να δοκιμάσει την ακρίβεια των πυραύλων της. Χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σχετικά νέους Kheibar Shekan στη Συρία.

Η επίθεση ήταν ένα «μήνυμα» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο πύραυλος είχε παρουσιαστεί το 2022. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει βεληνεκές 1.450 χλμ. και υποτίθεται ότι έχει δυνατότητες πλήγματος υψηλής ταχύτητας και ακριβείας, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο στρατηγικό όπλο.

Ένας συνδυασμός επίθεσης με drones και πυραύλους Κρουζ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων Κρουζ που είχε ως στόχο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από το Ιράν.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 12 πύραυλοι Κρουζ και δύο δωδεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν επτά πύραυλοι και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν σαφείς.

Το Ιράν κατάφερε να αποφύγει την αεράμυνα και τα ραντάρ της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιάζοντας μια πολύπλοκη αποστολή. Η επίθεση, η οποία προκάλεσε ζημιές αλλά δεν σκότωσε κανέναν, θεωρήθηκε τότε ως συμβολική για τις δυνατότητες του Ιράν.

Ιρακινές πολιτοφυλακές χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν αυξήσει τις απειλές τους προς το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία είναι ομάδα που ενεργεί για λογαριασμό του Ιράν, ισχυρίζεται συχνά ότι έχει βάλει στόχο το Ισραήλ, ενώ έχει ισχυριστεί ότι θα στοχεύσει το Εϊλάτ. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα υπόστεγο στο Ιράκ τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Απριλίου. Ένα άλλο αναχαιτίστηκε πρόσφατα από το σύστημα C-Dome επί ενός ισραηλινού πλοίου Sa’ar 6.

Οι ιρακινές πολιτοφυλακές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν από το Ιράν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτό θα έδινε στο Ιράν δυνατότητα να αρνηθεί την εμπλοκή του. Η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αυτές τις πολιτοφυλακές στο παρελθόν για να στοχεύσει το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τον Μάιο του 2021.

Οι ομάδες στο Ιράκ που ελέγχονται από το Ιράν είχαν, επίσης, στοχοποιήσει δυνάμεις των ΗΠΑ και σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στην Ιορδανία τον Ιανουάριο του 2024, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία

Το Ιράν έχει μια πληθώρα ομάδων που υποστηρίζει στη Συρία. Σε αυτές περιλαμβάνονται πράκτορες της Χεζμπολάχ που εργάζονται κοντά στο Γκολάν ως μέρος της μονάδας «Φάκελος Γκολάν» της τρομοκρατικής ομάδας.

Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να απειλήσει το Ισραήλ από μια περιοχή κοντά στο Γκολάν, χρησιμοποιώντας μια μονάδα «δολοφονικών drone» το φθινόπωρο του 2019. Το Ισραήλ χτύπησε τότε τον πυρήνα της Χεζμπολάχ. Τους τελευταίους μήνες, η Χεζμπολάχ προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις του συριακού στρατού κοντά στο Γκολάν.

Το Ιράν συνεργάζεται επίσης με τους Fetemiyoun, μια ομάδα Αφγανών σιιτών που στρατολόγησε, χρησιμοποιώντας την ομάδα για να περιπολεί σε περιοχές κοντά στον ποταμό Ευφράτη στη Συρία. Το Ιράν θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα σε αυτή ή σε άλλες πολιτοφυλακές και να τις θέσει σε λειτουργία για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις ομάδες για να πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν συνασπισμός των Χούθι, της Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων

Το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας ομάδες τις οποίες έχει ήδη ωθήσει να επιτεθούν στο εβραϊκό κράτος από τις 7 Οκτωβρίου.

Για παράδειγμα, οι Χούθι στην Υεμένη διαθέτουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές για να απειλήσουν το Ισραήλ. Η απειλή των Χούθι χρονολογείται τουλάχιστον από το 2020, όταν απέκτησαν το ιρανικό Shahed 136. Πρόκειται για τον ίδιο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει εξαγάγει το Ιράν στη Ρωσία, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.

Η Τεχεράνη έχει αυξήσει συστηματικά το βεληνεκές των διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της. Προτιμά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι λόγω του χαμηλού τους κόστους. Επίσης, δεν είναι πολύ μεγάλα, γεγονός που δίνει σε ορισμένα από αυτά τη δυνατότητα να ξεφεύγουν από ραντάρ.

Το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώξει να ωθήσει αρκετούς από τους εταίρους και τους πληρεξουσίους του να πραγματοποιήσουν μια πολυμέτωπη επίθεση. Το έχει ήδη επιχειρήσει αυτό κατά τη διάρκεια του σημερινού πολέμου κατά του Ισραήλ. Για παράδειγμα, ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν στοχεύσει το Εϊλάτ, όπως και μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν στη Συρία, τον Νοέμβριο.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους στο Ισραήλ. Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ιράν επιδιώκει να κυκλώσει το Ισραήλ με αυτά τα «πυρά» και έχει ήδη κινητοποιήσει με επιτυχία τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα στοιχεία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το έχουν περιγράψει ως μια πολυμέτωπη απειλή, που περιλαμβάνει έως και επτά μέτωπα.

Επίθεση κατά του Ισραήλ σε άλλες χώρες

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει απειλήσει Ισραηλινούς, ισραηλινές πρεσβείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, μια βομβιστική επίθεση το 2012 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας συνδέθηκε με τη Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη μπορεί να πιστεύει ότι η στοχοποίηση μιας ισραηλινής πρεσβείας ή Ισραηλινών στο εξωτερικό είναι ένας ευκολότερος τρόπος για να χτυπήσει το Ισραήλ.

Επίθεση στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ

Το Ιράν έχει στοχοποιήσει συχνά την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια, ισχυριζόμενο ότι αυτό συμβαίνει λόγω των δεσμών της με το Ισραήλ. Έχει στοχεύσει τα σπίτια Κούρδων επιχειρηματιών, σκοτώνοντας έναν και καταστρέφοντας το σπίτι ενός άλλου. Το Ιράν χρησιμοποιεί συχνά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αυτές τις επιθέσεις.

Ώθηση της Χεζμπολάχ σε πόλεμο

Το Ιράν έχει ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ πολλές φορές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η τρομοκρατική ομάδα με έδρα τον Λίβανο έχει ήδη εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους.

Η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Αυτός θα ήταν ο πόλεμος στον Βορρά για τον οποίο η Ιερουσαλήμ προειδοποιεί εδώ και μήνες και για τον οποίο προετοιμάζεται. Το Ιράν έχει επιδιώξει να αυξήσει τις δυνατότητες της ομάδας τα τελευταία χρόνια και ζυγίζει πότε θα χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Politico: Πώς σχεδιάζεται η επίθεση του Ιράν στο Ισράηλ

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ιράν θέλει να χτυπήσει το Ισραήλ αποφεύγοντας όμως, τα αντίποινα από την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει την απάντηση της Τεχεράνης εντός των επόμενων ημερών, ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει αντίποινα εναντίον του Τελ Αβίβ προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στον Νετανιάχου, όχι όμως να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο που θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να απαντήσει, σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται.

Wall Street Journal: To Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο

Η ανάλυση του Politico αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ προετοιμάζεται για «μια άμεση επίθεση από το Ιράν» στο νότιο ή βόρειο τμήμα της χώρας, μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πάντως, επικαλούμενη πρόσωπο που ενημερώθηκε από το ιρανικό καθεστώς ότι, ενώ οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης απεργάζονται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. 

Το Ιράν έχει απειλήσει δημοσίως με αντίποινα για μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας που σκότωσε κορυφαίους Ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Κουντσς (Quds), του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «WSJ», ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξετάζει διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Πόσο πιθανό είναι να αποτύχει μια άμεση επίθεση

Ωστόσο, ο Χαμενεΐ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα σχέδια, προσθέτει η WSJ. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει ανησυχία στην Τεχεράνη πως, μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποτύχει, με τους πυραύλους να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν. Την ίδια ώρα, για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως γράφει το Politico, το Ιράν σχεδιάζει μια αεροπορική επίθεση μεγαλύτερη από αυτή που συνηθίζει να εξαπολύει κατά του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Πώς θα γίνει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πιθανότατα αυτή θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πυραύλων και επιθέσεων με drones, δήλωσαν οι δύο Αμερικάνοι αξιωματούχοι. Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι δεν είπαν ότι ήταν απολύτως βέβαιοι πως το Ιράν θα καταφέρει να χτυπήσει το Ισραήλ με τρόπο που να μην ωθήσει τις ΗΠΑ να απαντήσουν στρατιωτικά, καθώς οποιαδήποτε επίθεση αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεν επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω την περιφερειακή κρίση, όπως εκτιμά η κυβέρνηση Μπάιντεν. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των δύο Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παραδέχθηκε ότι το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο 81χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ρητά τις τελευταίες ημέρες ότι η χώρα θα αντιδράσει σθεναρά στη θανατηφόρα επίθεση της 1ης Απριλίου στο προξενείο της Δαμασκού. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει και θα τιμωρηθεί». «Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας», είπε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Τετάρτη.

Πώς επικοινωνούν ΗΠΑ και Ιράν

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνήθως επικοινωνούν μέσω άλλων χωρών με το Ιράν, με το οποίο η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις πάνω από 40 χρόνια. Ωστόσο, είναι δυνατή η επικοινωνία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, μέσω της αποστολής της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη», υποστηρίζει το Politico.

Ο Νέιτ Έβανς, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι το γραφείο του δεν συζητά ουδέποτε διπλωματικές συνομιλίες.

Να σημειωθεί πως η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, όπως και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο, σύμφωνα με ό,τι υπογραμμίζει το Politico.

Ανησυχία στο Ισραήλ και κινητικότητα Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τον τοπικό Τύπο, θα συναντηθεί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του στελέχους της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία και αγωνία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει απευθύνει κάποια νέα σύσταση προς τον πληθυσμό, πέραν των υφιστάμενων οδηγιών για την προμήθεια νερού, τροφίμων για τρεις ημέρες και βασικών φαρμάκων.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο, ωστόσο, μετέδωσε ότι οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μεταξύ άλλων αξιολογώντας την κατάσταση των δημόσιων καταφυγίων.

Την περασμένη εβδομάδα, δε, εν μέσω των πρώτων ενδείξεων ότι μια ιρανική αντίδραση ήταν πιθανή, ο ισραηλινός στρατός ακύρωσε τις άδειες για τα μάχιμα στρατεύματα, ενίσχυσε την αεράμυνα και κάλεσε εφέδρους.

Σχετικά Άρθρα