Ευρωεκλογές/Κρίσιμες αποφάσεις στο Μαξίμου-Ποιος αναλαμβάνει επικεφαλής του εκλογικού αγώνα

 Ευρωεκλογές/Κρίσιμες αποφάσεις στο Μαξίμου-Ποιος αναλαμβάνει επικεφαλής του εκλογικού αγώνα

Η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη απόψε από την Πολωνία όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ θα φέρει έναν νέο κύκλο εκλογικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας στο Ωδείο Αθηνών θα πρέπει να ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εκκρεμούν 10 θέσεις, 6 για άνδρες και 4 για γυναίκες. Ο Γιώργος Αυτιάς που ανακοινώθηκε χθες έγινε ο 32ος του γαλάζιου «ευρωψηφοδελτίου», ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για τη δημοσιογράφο Ελεονώρα Μελέτη, της οποίας η εκπομπή στην πρωινή ζώνη του Mega ολοκληρώνεται την 1η Μαΐου.

Αντιθέτως, με τα σημερινά δεδομένα, έχει δυσκολέψει σημαντικά μια υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, για τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει αρκετές σκέψεις, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά.

Το Σάββατο, αναμένεται να είναι μια μέρα αποφάσεων για το κυβερνητικό επιτελείο. Για τη θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιώτοπουλος θα πάρει τη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Μπρατάκου, είναι έμπειρος, έχει ειδικό βάρος λόγω της πρότερης θητείας του στο Πεντάγωνο, είναι βουλευτής νομού της βορείου Ελλάδος και ξέρει καλά πώς να απευθυνθεί σε κοινά με «πατριωτικές ανησυχίες».

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα ακόμα όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλινίδη, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και σήμερα.

Η επιλογή του κ. Παναγιωτόπουλου για την επικείμενη εκλογική μάχη δηλοί αναμφίβολα και την εκλογική στόχευση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί η ΝΔ να συσπειρώσει δυνάμεις, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και να «ζεστάνει» την εκλογική της βάση γενικά. Η χθεσινή έρευνα της εταιρίας Opinion Poll είναι ενδεικτική για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ μετράται στο 25,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στο 15%, ενώ τρίτη με το αξιοσημείωτο 12,7% έρχεται η Ελληνική Λύση, η οποία ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ με 12,4%. Μακράν υψηλότερο του εθνικού της ποσοστού (3,7%) είναι και το ποσοστό της ΝΙΚΗΣ με 6,1%.

Στα γενικά της εκτίμησης ψήφου, η ΝΔ γράφει το «3» μπροστά, αλλά κινείται πτωτικά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, με ένα ποσοστό της τάξης του 32,1% και ένα εύρος μεταξύ 34,1-30,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 15%, το ΠΑΣΟΚ μένει στάσιμο στο 12,4% και η Ελληνική Λύση σκαρφαλώνει» στο 10,7%. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εκτιμούν ότι τα ποσοστά αυτά είναι «αφετηριακά», με δεδομένο ότι η προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βγει ουσιαστικά στο πεδίο των περιοδειών. «Και ο Μητσοτάκης ξέρει να κάνει εκλογές», λένε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο οποίος θα είναι αναπόδραστα το κεντρικό πρόσωπο της ΝΔ και σε αυτή την προεκλογική μάχη.

  • O πρωθυπουργός, όπως έδειξε μιλώντας στον ΑΝΤ1, έχει αρχίσει να κινείται στη λογική των σκληρών διλημμάτων, ενώ βάζει ευθέως «απέναντι» τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο, ταυτίζοντας τους με το «ντουέτο» Τσίπρα-Καμμένου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ότι χρειάζονται ένα δυνατό πολιτικό αφήγημα ακόμα και αν οι αριθμοί της αντιπολίτευσης είναι δυσανάλογοι αυτών της κυβέρνησης, παρά τη φθορά της. Εξ ου και ο πρωθυπουργός θα εξαπολύει συχνά πυκνά βέλη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, το κόμμα του οποίου καταγράφει σημαντικές τάσεις ενίσχυσης και πλασάραται πλέον τέταρτο, πάνω από το ΚΚΕ και πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα