Γιατί είναι σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη Τουσκ

 Γιατί είναι σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη Τουσκ

Την Πολωνία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Ντόναλτ Τούσκ ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την  ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Αυτή την στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλτ Τούσκ είναι οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και στο επίκεντρο των συζητήσεων τους αναμένεται να βρεθεί η στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και η επόμενη μέρα για την Ευρώπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, είναι οι δύο ηγέτες που έχουν υπογράψει για την υποψηφιότητα της κ. Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρεία της ευρωπαϊκής επιτροπής. 

Χθες ο πρωθυπουργός απο την Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έμφαση στον άξονα Βορρά-Νότου, μέσω διασύνδεσης οικονομικών και υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Επισήμανε τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον Διάδρομο αυτό με έργα αναβάθμισης υποδομών, και εγχειρήματα διαδυνσεδιμότητας με γειτονικές χώρες που την αναδεικνύουν σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προσερχόμενος στη σύνοδο των τριών θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

«Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το νότο στο βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 θαλασσών καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα