Αμόλυβδη: Ποιος κερδίζει τελικά; “Ανησυχώ για το Πάσχα” προειδοποιεί στο libre η πρ. βενζινοπωλών Αττικής

 Αμόλυβδη: Ποιος κερδίζει τελικά; “Ανησυχώ για το Πάσχα” προειδοποιεί στο libre η πρ. βενζινοπωλών Αττικής

Με ταχείς ρυθμούς ανοδικά κινούνται οι τιμές των καυσίμων, καθώς το μπρεντ κινείται στα 90 δολάρια το βαρέλι, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα να πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά το έχει ξεπεράσει. Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο libre, εκφράζει έντονη ανησυχία για την ανοδική πορεία των τιμών ειδικά ενόψει Πάσχα. «Κάθε φορά που παραλαμβάνουμε, τρέμει η ψύχη μας…»

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να κοστίζει 1,96 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ 1,71 ευρώ το λίτρο, την ώρα που το μπρεντ έχει σπάσει το «φράγμα» των 90 δολαρίων το βαρέλι.  Αύτα αφορούν στους μέσους πανελλήνιους όρους των καυσίμων, όπως προκύπτουν από τα διαθέσιμα στοιχεία (10/4) του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης είναι συνάρτηση του εκτιμώμενου περιθωρίου των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων, των φόρων, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων και της τιμής του διυλιστηρίου. Οι πιο υψηλές τιμές συναντώνται στη νησιωτική Ελλάδα. Σε Ηράκλειο, Λέσβο, Λασίθι και Κέρκυρα η τιμή της απλής αμόλυβδης είναι στα 2 ευρώ/λίτρο, 2,03 ευρώ στην Κεφαλονιά, 2,17 στις Κυκλάδες, 2,04 στη Λευκάδα.

Ανά νομό, για τις 10/4, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Ο μήνας ξεκίνησε με τη μέση πανελλήνια τιμή της απλής αμόλυβδης στο 1,94 ευρώ το λίτρο και συνεχώς κινείται ανοδικά. Και αυτά, με το μπρεντ από 87,42 δολάρια το βαρέλι την 1η Απριλίου. Από την αρχή της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 1%, αφού οι επενδυτές έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν κέρδη μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας. Το αμερικανικό αργό και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 20% και 17% φέτος.

Έντονη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές εκφράζει η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο libre, τονίζοντας μάλιστα πως είχε πολύ καιρό διεθνώς να ανέβει τόσο η τιμή στο βαρέλι.

«Έχουμε ανησυχήσει πολύ και ανησυχώ γιατί έρχεται και το Πάσχα και ο κόσμος θα κινηθεί πολύ και όταν είναι αυξημένη η τιμή, την πατάνε και πηγαίνουν στα φθηνά» λέει για να συμπληρώσει πως «οι τιμές που είναι κάτω από τη χονδρική των διυλιστηρίων δε στέκουν. Βλέπεις να πουλάνε αμόλυβδη με 1,80/λίτρο. Τι πουλάνε; Και πάει ο κόσμος και βάζει, πέφτει στην παγίδα και έρχονται μετά και μας τα λένε».

Τα παράπονα που ακούνε οι άνθρωποι στα πρατήρια καθημερινά είναι πολλά.

«Ο κόσμος έχει δίκιο, έχει τρελαθεί. Τώρα για το Πάσχα, θα γεμίσουν από πριν στα ‘’δικά τους’’ μαγαζιά. Παλιά γέμιζαν στην εθνική και μετά έρχονταν μας έλεγαν ότι το πλήρωσαν χρυσό. Ε βέβαια, εκεί υπάρχει και ο φόρος της οδοποιίας» υπογραμμίζει. Χρυσή η βενζίνη, όμως, σταθερά και στα νησιά. Όπως εξηγεί η κα. Ζάγκα, «στα νησιά χτυπάει πάντα ‘’κόκκινο’’ η τιμή γιατί είναι και τα μεταφορικά».

Οι πρατηριούχοι που ακούνε τα παράπονα είναι ‘’πιόνια’’ των τιμολογίων, είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και σίγουρα όχι οι κερδισμένοι.

  • «Μην ξεχνάτε ότι εμείς έχουμε και το πλαφόν, είναι κλειδωμένο το ποσοστό κέρδους… Όσο ποσοστό κέρδους είχαμε τον Αύγουστο του 2021, το ίδιο έχουμε και τώρα. Οι περισσότεροι στο τέλος Αυγούστου έχουμε χαμηλές τιμές, γιατί έχει περάσει και ο 15αύγουστος, δεν έχουμε δουλειά, ρίχναμε την τιμή για να έχουμε δουλειά, να κινηθούμε. Οπότε το μέτρο του πλαφόν μας βρήκε με μικρό ποσοστό κέρδους, εκεί μείναμε κι έχουμε παγιδευτεί» εξηγεί.

«Όλες οι αυξήσεις είναι βάσει τιμολογίων. Όσο τα τιμολόγια είναι αυξημένα, ανεβαίνει και η τιμή. Ποιος κερδίζει απ’ αυτό; Τα διυλιστήρια. Εμείς είμαστε στα ίδια. Και 2,5 ευρώ το λίτρο να πάει δηλαδή στην Αττική, εμείς το ίδιο ποσοστό κέρδους θα έχουμε και θα βγούμε και χαμένοι γιατί προφανώς θα πουλάμε λιγότερα λίτρα» προσθέτει, ενώ στην ερώτηση αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρέμβει… στα διυλιστήρια, απαντά «δεν ξέρω… είναι κράτος εν κράτη».

«Κάθε φορά που παραλαμβάνουμε, τρέμει η ψύχη μας… κι όλο και μειώνεται η κίνηση».

Δυστυχώς, τα νέα που έρχονται από έξω δε μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Όλοι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί, είπε στο Reuters o Tony Sycamoreο, αναλυτής αγορών στην IG. «Οτιδήποτε είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να αναζωπυρώσει την ανοδική τάση, από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μέχρι άλλη μια επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή και την απάντηση από το Ιράν στον θάνατο δύο στρατηγών του από επίθεση του Ισραήλ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα».

  • Η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας ανακοίνωσε ότι αναμένει πως οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,55 δολάρια το βαρέλι το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 87 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει την όγδοη πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη, με κόστος 1,943 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το globalpetrolprices.com (8/4). Πιο ακριβά πωλείται η βενζίνη σε Χονγκ Κονγκ (2,933 ευρώ), Μονακό (2,130 ευρώ), Δανία (2,086 ευρώ), Ισλανδία (2,079 ευρώ), Ολλανδία (2,031 ευρώ), Νορβηγία (2,030 ευρώ) και Ισραήλ (1,978 ευρώ).

Σχετικά Άρθρα