“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία” επανέλαβε ο Μητσοτάκης στον Ζελένσκι

 “Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία” επανέλαβε ο Μητσοτάκης στον Ζελένσκι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξή του με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Σήμερα ο Ζελένσκι υπέγραψε άλλη συμφωνία ασφαλείας με τη Λετονία, η οποία δεσμεύτηκε να δαπανήσει τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ της στην επόμενη δεκαετία στην κυβερνοάμυνα, την αποναρκοθέτηση και τις μη επανδρωμένες τεχνολογίες.

“Για την ώρα, το βασικό ζήτημα είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς μας, να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Αμυντικών Δυνάμεων και να εδραιώσουμε τη διεθνή υποστήριξη ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη ρωσική τρομοκρατία”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Η προηγούμενη συνάντηση στην Ουκρανία

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Οδησσό, ένα ταξίδι που οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, σημειώθηκε έκρηξη κατόπιν επίθεσης με drone κοντά στην αυτοκινητοπομπή του και παρά τις προφυλάξεις, γεγονός που επαλήθευσε ότι η κατάσταση ήταν έτσι και αλλιώς επικίνδυνη.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ο Ζελένσκι στο φόρουμ των Δελφών

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας φιλοξενήθηκε διαδικτυακά και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χθες Τετάρτη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις επισκέψεις τους στην Ουκρανία.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε όλες τις χώρες που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό της χώρας του λέγοντας ότι «το να το κάνουμε μόνοι μας είναι δύσκολο, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις προκλήσεις από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας οι οποίες στοχεύουν κυρίως στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και δημιουργούν μπλακάουτ ωστόσο, επισήμανε ότι η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί.

«Τώρα η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη, αν έχουμε όπλα και πολιτική στήριξη από τους συμμάχους μας θα τσακίσουμε τον Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και υπογράμμισε την ανάγκη να παρέχει η Δύση όπλα στην χώρα του.

«Χρειαζόμαστε ενότητα και όπλα από τη Δύση. Χωρίς στήριξη με οπλικά συστήματα η Ουκρανία θα χάσει εδάφη» είπε.

Σχετικά Άρθρα