Είναι οι ευρωεκλογές “Talent show”; -Τι δεν μάθαμε από το φιάσκο του Γεωργούλη

 Είναι οι ευρωεκλογές “Talent show”; -Τι δεν μάθαμε από το φιάσκο του Γεωργούλη

Στις ευρωεκλογές του 2019 ο Αλέξης Γεωργούλης πήρε 162.974 ψήφους. Το εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβράβευσε την δημοτικότητα του “Εραστή Δυτικών Προαστίων” και ο τότε πρόεδρος του κόμματος είδε προφανώς στο πρόσωπο του ηθοποιού που γοήτευε το γυναικείο κοινό των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών μία κάποια λύση για να διεκδικήσει καλύτερο ποσοστό στις κάλπες. Όσα ακολούθησαν είναι γνωστά και αποτελούν ένα από τα πολλά κεφάλαια στο ελληνικό #MeToo και πυροδότησαν μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις ευτελείς επιλογές celebrities για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Μάθαμε κάτι απ΄ όλα αυτά; Μάλλον όχι, εάν κρίνει κανείς με βάση τις επιλογές που κάνουν τα κόμματα ενόψη της νέας αναμέτρησης των ευρωεκλογών. Ουδείς μπορεί, βεβαίως, να τις αξιολογήσει έχοντας κατά νου το αρνητικό παράδειγμα του Γεωργούλη, τουλάχιστον ως προς το ότι πέρασε πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και έγινε πανευρωπαϊκά γνωστός για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του και επ΄ ουδενί για την ελάχιστη έστω προσφορά του στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ημικύκλιο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Όμως, είναι πιθανό να βρεθούμε ξανά μπροστά στο ίδιο φαινόμενο. Φωτογενείς celebrities σπεύδουν (…) να διεκδικήσουν την ψήφο μας επειδή, αίφνης, αισθάνθηκαν το χρέος τους να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε έναν άγνωστο, όμορφο κόσμο…

Είναι ίσως περίεργο πως σε αυτό τον ανταγωνισμό διασημοτήτων πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλαδή το κόμμα που υπέστη την κατακραυγή για την επιλογή Γεωργούλη. Ένας πρώην παίκτης του Greek Idol, δυο-τρεις πανελίστες, ένας νέος επιχειρηματίας με θητεία στο Survivor, γιός πασίγνωστου ιδιοκτήτη νυχτερινών μαγαζιών απ΄ όπου πέρασε ολόκληρη η κοσμική Αθήνα στις “χρυσές” εποχές, ένας μπασκετμπολίστας με έντονο, είναι αλήθεια, κοινωνικό προβληματισμό. Κι από την άλλη ο “αυτοκράτορας” της τηλεοπτικής ενημερωτικής ζώνης του Σαββατοκύριακου, ο δημοσιογράφος που καθηλώνει τους συνταξιούχους μπροστά στις οθόνες. Επιλογή καθαρά ψηφοθηρική, ίσως και εξαργύρωσης της συνδρομής του στην υποστήριξη της κυβέρνησης.

Κι αν ο τελευταίος μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως λόγω δημοσιογραφικής εμπειρίας δύναται να κατανοήσει ή και να μάθει τα βασικά σχετικά με όσα θα λάβουν χώρα -στην τρεκλίζουσα πολιτικά και απειλούμενη από την Ακροδεξιά- Ευρώπη των επομένων ετών, οι άλλοι τι πραγματικά γνωρίζουν για την Ενιαία Αγορά, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις συζητήσεις για το ευρωομόλογο για την Άμυνα, το Κράτος Δικαίου, την κλιματική κρίση και άλλα μείζονα που θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης;

Η ελπίδα ορισμένων είναι πως οι προκριματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα ματαιώσουν την φιλοδοξία των celebrities που ενέσκηψαν και φωτογραφιζόμενοι δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν στην υλοποίηση του μεγάλου οράματος. Πως θα προτιμηθούν οι έμπειροι Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης, ή κάποιος/α από τους νέους υποψηφίους: ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Γιώργος Τσίπρας, φυσικά η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά.

Τίποτε, όμως, δεν είναι βέβαιο, ιδιαίτερα επειδή τα νέα idols φαίνεται να έχουν τις ευλογίες του προέδρου και να φτάνουν στο περιβάλλον του ευκολότερα απ΄ ότι τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Και έτι περαιτέρω επειδή, όπως λένε δημοσκόποι και αναλυτές, το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σημαντικά και αποκτά δυνητικούς ψηφοφόρους που περισσότερο αναγνωρίζουν τις φιγούρες του Tik-Tok και των τηλεοπτικών reality από την ομάδα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά, όταν αυτοί οι τελευταίοι μιλούν -όπως εμμέσως κατηγορήθηκαν- την γλώσσα του …pumarro, οι νέοι ψηφοφόροι ίσως προτιμήσουν τις γρήγορες ρηχές ατάκες των social media.

Όμως, είναι άλλο πράγμα οι ευρωεκλογές και το Ευρωκοινοβούλιο, κι άλλο το Survivor και ο Άγιος Μαυρίκιος…

Σχετικά Άρθρα