Πυρκαγιές: “Μπαρουταποθήκες” τα ακαθάριστα οικόπεδα – Οι ευθύνες των Δήμων

 Πυρκαγιές: “Μπαρουταποθήκες” τα ακαθάριστα οικόπεδα – Οι ευθύνες των Δήμων

Ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για ένα χειρότερο καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης, αφού οι μεγάλες φωτιές έχουν ξεκινήσει ήδη πριν ακόμα την αντιπυρική περίοδο.

Προκειμένου να δώσουμε περαιτέρω βάρος στη σοβαρότητα της κατάστασης, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε την άποψή του στο Thesstoday.gr.

Κατέστησε σαφές ότι η φωτιά στα Πιέρια Όρη εκτυλίχθηκε εκτός ελέγχου για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ακόμη και αρχές Απριλίου, ενώ αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Πρεσπών κοντά στα σύνορα. Από αυτά τα γεγονότα προέκυψε η προειδοποίηση ότι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

«Κρίνοντας από το ότι είχαμε τουλάχιστον δύο πυρκαγιές, αρκετά νωρίς για την εποχή, στη βόρεια Ελλάδα (σ.σ. σε Πιέρια Όρη και Πρέσπες), προβλέπεται ένα ακόμη πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασίες και δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ευτυχώς η πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη περιορίστηκε κυρίως σε χαμηλή βλάστηση και δεν πρόλαβε να φτάσει στις δομές των δέντρων. «Ευτυχώς ήταν πυρκαγιά επιφάνειας, δεν επεκτάθηκε στις δομές παρά μόνο στην υπόροφο βλάστηση, κάτι πολύ θετικό γιατί σώθηκαν τα δέντρα».

Ανάγκη για ενεργή δασοπυρόσβεση

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι πληγές από τις δασικές πυρκαγιές είναι ανυπολόγιστες. Καταρχάς, η φωτιά στη Δαδιά έθεσε νέα μέτρα με μαύρο ρεκόρ για την Ευρώπη. Επιπλέον, το 2021, η καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας αποτέλεσε προκλητικό παράδειγμα. Αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με τα φετινά δεδομένα, αποδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την επιτακτική ανάγκη για ενεργή δασοπυρόσβεση.

«Αυτό που λείπει από τον κρατικό μηχανισμό, είναι ο συντονισμός και η ενεργή κατάσβεση, με δασοπυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά μέσα στο δάσος, αντί να περιμένουν να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Για να σβήσεις τη φωτιά, πρέπει να μπεις στο δάσος. Είναι θέμα νοοτροπίας, βλέπουμε ότι θέτοντας ως προτεραιότητα μόνο τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, χάνονται όλα τα υπόλοιπα κι έτσι είναι επόμενο να καεί το δάσος, όπως είδαμε και στη Δαδιά», υπογραμμίζει.

Πάρνηθα: Δεν έχουν καθαριστεί οικόπεδα, δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες

Σε όλα αυτά που επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος, έρχεται να «απαντήσει» η κατάσταση που επικρατεί στην Πάρνηθα, όπου είναι πλέον μια «μπαρουταποθήκη».

Συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, η κατάσταση είναι δραματική. Κομμένα κλαδιά και χόρτα σε πεζοδρόμια, στα όρια του δάσους κάνουν την περιοχή «μπαρουταποθήκη».

«Σχεδόν όλα τα οικόπεδα είναι χάλια», ανέφερε κάτοικος της περιοχή στον ALPHA.

«Είναι εύκολο να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων; Παίρνουμε τον δήμο και τους ζητάμε να έρθουν για καθαρισμό», πρόσθεσε άλλη κάτοικος.

Ο Δήμος Μενιδίου από την πλευρά του έστειλε τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες για να καθαριστούν τα οικόπεδά τους μέχρι το τέλος Απριλίου, με τα πρόστιμα να είναι «τσουχτερά».

Σχετικά Άρθρα