Δανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος και ναυτικές γραμμές μετά από αποτυχία εκτόξευσης πυραύλου

 Δανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος και ναυτικές γραμμές μετά από αποτυχία εκτόξευσης πυραύλου

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Δανία καθώς λόγω ενός τεχνικού προβλήματος με την εκτόξευση ενός πυραύλου Harpoon από μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, κλείνει προσωρινά ο εναέριος χώρος και οι ναυτικές γραμμές γύρω από τον ναύσταθμο Korsor. Η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή στη Δανία εξέδωσε προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφεύγουν μέρος του στενού της «Μεγάλης Ζώνης» λόγω κινδύνου «πτώσης θραυσμάτων πυραύλου». Ζητήθηκε από τα πλοία να ρίξουν άγκυρα εάν είναι απαραίτητο, ενώ τα αεροσκάφη απαγορεύεται να πετάνε πάνω από την περιοχή.

Μια ναυτική άσκηση ξεκίνησε στην περιοχή στα τέλη Μαρτίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός της Δανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τον πύραυλο παρουσιάστηκε «κατά τη διάρκεια μιας υποχρεωτικής δοκιμής όπου ενεργοποιήθηκε ο εκτοξευτής πυραύλων και τώρα δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί». Έτσι, ένας πύραυλος Harpoon μπορεί να εκτοξευθεί «κατά λάθος».

«Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτής πυραύλων, υπάρχει ο κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευτεί και να πετάξει λίγα χιλιόμετρα μακριά», αναφέρει η ανακοίνωση. Η επικίνδυνη περιοχή εκτιμάται ότι είναι έως και 5-7 χλμ. από τον Ναυτικό Σταθμό Korsør σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων πάνω από το νερό με νότια κατεύθυνση και όχι προς την κατεύθυνση της γέφυρας Great Belt.

Η Δανία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει ο πύραυλος στη στεριά. Πρόκειται για την φρεγάτα Niels Juel, μία από τις τρεις φρεγάτες της κλάσης Iver Huitfeldt που διαθέτει η Δανία.

Υπενθυμίζεται, ότι μερικές ώρες νωρίτερα η φρεγάτα Iver Huitfeldt της ομώνυμης κλάσης που βρισκόταν σε αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης Prosperity Guardian, επέστρεψε και βρίσκεται πλέον και αυτή στον ναύσταθμο Korsor.

Η φρεγάτα Iver Huitfeldt αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα όταν προσπάθησε να εκτοξεύσει πυραύλους ESSM κατά drones των Χούθι. Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Δανίας καρατομήθηκε χθες, καθώς απέκρυψε το σοβαρό αυτό περιστατικό.

Σχετικά Άρθρα