Γυναικοκτονία/Άγιοι Ανάργυροι: Συνταρακτικές αποκαλύψεις με την εγκυμοσύνη της 28χρονης-Όσα γνωρίζουμε για την ολιγωρία των αστυνομικών

 Γυναικοκτονία/Άγιοι Ανάργυροι: Συνταρακτικές αποκαλύψεις με την εγκυμοσύνη της 28χρονης-Όσα γνωρίζουμε για την ολιγωρία των αστυνομικών

Κάθε γυναικοκτονία κρύβει από πίσω την δική της, τραγική ιστορία. Υπάρχουν κατά βάση πολλά κοινά σημεία, όμως όλες είναι ξεχωριστές και όλες διηγούνται μια διαδρομή  σπαραχτικής μοναξιάς. Η Κυριακή Γρίβα ήταν μόνη και ήξερε ότι κινδυνεύει. Και πήγε στην αστυνομία για να ζητήσει προστασία. Μια μικρή προστασία. Μόνο μέχρι να πάει στο σπίτι της. Δεν την πήραν πιθανότατα στα σοβαρά και δεν της δόθηκε ούτε καν αυτή. Δεν της δόθηκε τίποτα. Την άφησαν μόνη. Σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα και μία αλλη τραγική πτυχή. Η 28χρονη στο παρελθόν είχε μείνει έγκυος και μετά από χτυπήματα του 39χρονου απέβαλε.

Οι αφηγήσεις, προφανώς διαφέρουν. Τα γεγονότα, δυστυχώς, όχι: Η Κυριακή μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, μπροστά στα μάτια του αξιωματικού υπηρεσίας και ενώ καλούσε το “100” για να ζητήσει περιπολικό. Για να ζητήσει αυτό που διατυμπανίζεται κατά κόρον σε όλες τις καμπάνιες σχετικά με την γυναικεία κακοποίηση . «Καμιά δεν είναι μόνη». Η Κυριακή πέθανε μόνη. Έξω από το αστυνομικό τμήμα. Όσες φορές και να το δεις γραμμένο , δεν μπορείς να το πιστέψεις.

Αναπάντητα ερωτήματα, πολλά «γιατί;»

Πολλά και αμείλικτα ερωτήματα για τη διαχείριση και αξιολόγηση της καταγγελίας που κατέληξε σε νέα γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και κυρίως ως προς τον τρόπο που αξιολογήθηκε.

Όπως αποδείχθηκε δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου αλλά απλά μια… διεκπεραιωτική δουλειά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Το πρωτόκολλο πάσχει, ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ενώ υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν το εφαρμόζουν όπως πρέπει. Στην περίπτωση ωστόσο της 28χρονης υπάρχει μια σειρά από λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν τη ζωή στη νεαρή κοπέλα, η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί αν γίνονταν απλά σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Τρία είναι τα ερωτήματα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε τηλέφωνο στο 100, ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε. Κι αν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα κάποιου περιπολικού, η 28χρονη θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο αστυνομικό τμήμα και να επιβιβαστεί στο πρώτο διαθέσιμο περιπολικό για να πάει σπίτι της.

Η δεύτερη αστυνομικός που ήταν στο τμήμα, ήταν η επόπτης. Ήταν η αστυνομικός που μαζί με την οδηγό της θα έπρεπε να βγει έξω και να κάνει τον έλεγχο σε όλους τους στόχους της περιοχής. Σε αυτό το περιπολικό θα μπορούσε να επιβιβαστεί και η κοπέλα και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η στάση του σκοπού στο φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος. Την ώρα που η 28χρονη βρέθηκε εκεί για να ζητήσει βοήθεια και τελικά δεν υπήρχε ένα περιπολικό για να την μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι της, ο σκοπός στο φυλάκιο δεν συνόδευσε την κοπέλα έξω, ούτε έλεγξε τον χώρο περιμετρικά προκειμένου να σιγουρευτούν για την ασφάλειά της. Η μόνη αντίδραση του σκοπού ήταν όταν ο δράστης πλησίασε την κοπέλα για να την μαχαιρώσει.

  • Μια αλληλουχία γεγονότων αλλά και η ολιγωρία των αστυνομικών στάθηκαν αρκετά για να χάσει τη ζωή της η άτυχη 28χρονη, η οποία πήγε στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων για να απευθυνθεί σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς ζητώντας βοήθεια και τελικά έχασε τη ζωή της στην είσοδο του τμήματος, όπως υπογραμμίζει η Μίνα Καραμήτρου.

Σημειώνεται στο μεταξύ πως σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έχουν απασχολήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους αστυνομικούς είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, οι οποίες κατέληγαν σε χέρια ποινικών, ενώ άλλος αστυνομικός – που, σημειώνεται, ότι είχε υπηρεσία το βράδυ της γυναικοκτονίας στο Α.Τ. – είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα.

  • Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπου η 28χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της. Ο κ. Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της κοπέλας λίγα μέτρα μακρύτερα από το ΑΤ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι νέες λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σε βίντεο-ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της κοπέλας από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της που παρουσίασε το ΟΡΕΝ, φαίνονται αστυνομικοί να βρίσκονται γύρω από το άψυχο κορμί της 28χρονης λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Ο 39χρονος έφτασε στο τμήμα με μηχανάκι και όταν εκείνη βγήκε και άρχισε να τρέχει για να σωθεί, την κυνήγησε και δυστυχώς την πρόλαβε και τη σκότωσε.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε εκεί τη στιγμή της ψυχρής δολοφονίας της 28χρονης σοκάρει με τα όσα αναφέρει. «Κατέβαινα από το λεωφορείο και είδα την κοπέλα να ουρλιάζει. Και ξαφνικά σκάει αυτός με το μαχαίρι και την μαχαίρωσε. “Βοήθεια θέλει να με σκοτώσει” άκουσα» αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας.

Σοκαρισμένος παραμένει ο φίλος της άτυχης κοπέλας που τη συνόδευσε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει προστασία από την αστυνομία. Ο ίδιος δήλωσε ανήμπορος να αντιδράσει και όπως αναφέρει στο OPEN και τον Γιάννη Ζιάκα: «Αυτός πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά της και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Δεν είδα από που βγήκε, δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Η Κυριακή έπεσε κάτω και άρχισα να φωνάζω. Δεν ξέρω από που βγήκε, δεν κατάλαβα από που μας ακολουθούσε».

Για καλά οργανωμένο σχέδιο μιλάνε όσοι παρακολούθησαν τα όσα τραγικά συνέβησαν χθες (1/4) στο αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους. Ο δράστης ήξερε πως η 28χρονη θα πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα καθ΄ότι την παρακολουθούσε πολύ τις τελευταίες μέρες ενώ ήξερε και το σπίτι στο οποίο πρόσφατα είχε μετακομίσει το άτυχο θύμα. Πάρκαρε το μηχανάκι του έξω από το τμήμα και κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι. Μόλις εκείνη βγήκε από το τμήμα βρήκε την ευκαιρία να της επιτεθεί και την δολοφόνησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός που δέχτηκε την κλήση της κοπέλας στο 100, ακολούθησε την γνωστή διαδικασία κατά την λήψη τηλεφωνήματος.

Ξεκίνησε με τις τυπικές ερωτήσεις:

  • «Πώς λέγεστε;»
  • «Πού βρίσκεστε;»
  • «Το κινητό σας τηλέφωνο;»
  • Απαντώντας η άτυχη 28χρονη υποστήριξε: «Είμαι έξω από το Τμήμα Αγίων Ανάργυρων και ο πρώην φίλος μου είναι έξω από το σπίτι μου».

Στη συνέχεια ζήτησε περιπολικό. Δευτερόλεπτα αργότερα ο δράστης της επιτέθηκε και την σκότωσε με τον αστυνομικό στην άμεση δράση να γίνεται αυτήκοος μάρτυρας της στυγερής γυναικοκτονίας.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία αστυνομικών στο σημείο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπήρχε αστυνομικό στο φυλάκιο του τμήματος, ενώ ο δράστης φέρεται να της επιτέθηκε μπροστά στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και στον φίλο της που την είχε συνοδεύσει προκειμένου να κάνει την καταγγελία.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο Alpha, ο 39χρονος όταν συνελήφθη δεν είπε τίποτα στις Αρχές ενώ τα τραύματά του στον λαιμό του ήταν επιφανειακά. Μάλιστα όταν πήγε στο νοσοκομείο ανέφερε στους αστυνομικούς πως «έχω ψυχιατρικό παρελθόν». Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλούμενος εκτιμήσεις αστυνομικών, ο 39χρονος φαίνεται πως είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. Ο 39χρονος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

  • Ο δράστης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας, προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για δίκη του χρήση.

Ο δράστης της νέας γυναικοκτονίας είναι σεσημασμένος και γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, καθώς έχει συλληφθεί ξανά για ποσότητα ηρωίνης, ενώ σε έλεγχο που του είχε γίνει είχε ακολουθήσει και συμπλοκή.

  • Σε κάθε περίπτωση η 29χρονη είχε καταγγείλει τον δράστη απανωτούς βιασμούς και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κοπέλα είχε καταθέσει απανωτές μηνύσεις σε βάρος του γυναικοκτόνου για σεξουαλική κακοποίηση και σωματική βία ήδη από το 2020 ενώ είχε καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα. Φαίνεται όμως ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του θύματος.

Ο πατέρας της 28χρονης που έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της ξέσπασε για τη δολοφονία παιδιού του, το οποίο μεγάλωσε ο ίδιος καθώς είχε χωρίσει με τη σύζυγό του και τα παιδιά ζούσαν μαζί του.

«Το παιδί μου ήταν ένας άγγελος, ζούσε με αυτό το απόβρασμα, έναν τεμπέλη που τον τάιζε» είπε στο Star λέγοντας πως η κόρη του δεν του είχε πει ποτέ τον εφιάλτη που ζούσε δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. «Ήξερε ότι θα τον σκότωνα εγώ, μου είχε εκμυστηρευθεί κάποια πράγματα η μητέρα της αλλά όσες φορές την πίεσα να μου μιλήσει, δεν μου είχε πει τίποτα», είπε συντετριμμένος ο πατέρας της Κυριακής.

Η γιαγιά της κοπέλας, που είχε σπουδάσει παιδαγωγικά και ήθελε να ασχοληθεί με τα παιδιά μιλώντας επίσης στο Star είπε πως η Κυριακή, δεν μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Είχε δει κάποιες φορές τον δολοφόνο της κοπέλας – «δεν μου άρεσε πολύ, είχα ακούσει ότι έπαιρνε ναρκωτικά και πολλές φορές τη χτυπούσε», είπε κλαίγοντας για την εγγονή της.

Η 28χρονη έμεινε έγκυος και απέβαλε μετά από χτυπήματα του 39χρονου

Μια νέα συγκλονιστική πληροφορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, δίπλα ακριβώς από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η 28χρονη φέρεται να είχε μείνει έγκυος στο παρελθόν και απέβαλε όταν τη χτύπησε ο σύντροφός της.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της κοπέλας, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι η κηδεία της κοπέλας θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Πρώην κατάδικος ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος!

Ο φρουρός του Α.Τ όπου έγινε η δολοφονία, ήταν καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ο οποίος για αρκετούς μήνες μπήκε στη φυλακή .

Το όνομα του 48χρονου αστυνομικού από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων όπου έγινε η γυναικοκτονία, το 2014 μπλέχθηκε σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση με πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Ο αστυνομικός πρωτόδικα καταδικάστηκε και μπήκε φυλακή. Το αρχηγείο της αστυνομίας τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Ο 48χρονος προσέφυγε στο Εφετείο ωστόσο το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκιση του.

Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας και φυλακίστηκε για 12 μήνες. Το 2023 με βούλευμα αποφυλακίστηκε και στη συνεχεία έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην αστυνομία.

Ο φάκελος του παρέμεινε ανοιχτός ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τώρα ξεκίνησε ξανά η διαδικασία της απόταξης.

Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος αυτός ήταν φρουρός στο Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων τη στιγμή που έγινε η δολοφονική επίθεση στην άτυχη 28χρονη από τον 39χρονο με τον οποίο διατηρούσε για χρόνια δεσμό.

Το αποτέλεσμα ήταν η κοπέλα να χάσει τη ζωή της αβοήθητη, παρά το γεγονός ότι είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει προστασία.

Δημογλίδου για Αγίους Αναργύρους: «Θα αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν»

«Προφανώς όταν μια κοπέλα δολοφονείται με τόσο άγριο τρόπο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα νομίζω ότι η εικόνα, όσο ακριβώς σοκάρει εσάς, σοκάρει και εμάς στην Ελληνική Αστυνομία, με το πτώμα της κοπέλας έξω ακριβώς από την σκοπιά του τμήματος. Γι’ αυτό ακριβώς άμεσα διατάχθηκε έρευνα γιατί προφανώς και δεν έγιναν σωστά κάποιες ενέργειες, προφανώς και έχουν γίνει λάθη ή παραλείψεις τις οποίες πρέπει να βρούμε», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

«Δεν υπήρχε θέμα με περιπολικό στην περιοχή, υπήρχε κι ήταν σε υπηρεσία. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό αυτό να συνοδεύσει την κοπέλα», υπογράμμισε στον ΣΚΑΙ η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. «Γίνονται λάθη και πρέπει να το διορθώσουμε, αλλά είναι χιλιάδες οι κοπέλες και γενικά οι πολίτες που έχουν εξυπηρετηθεί σωστά στα αστυνομικά τμήματα», πρόσθεσε.

«Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα δοθούν απαντήσεις, αν κάποιος πρέπει να έχει πειθαρχικές κυρώσεις, θα τις έχει», κατέληξε η εκπρόσωπος.

 Προκαταρκτική για τους τρεις αστυνομικούς από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Πέραν της διοικητικής έρευνας, δηλαδή της ΕΔΕ, σε εξέλιξη βρίσκεται και δικαστική έρευνα για τους τρεις αστυνομικούς. Όπως ανέφερε το STAR από την εισαγγελία πρωτοδικών σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική έρευνα για τους τρεις αστυνομικούς, που βρίσκονταν στο Α.Τ. την ώρα της δολοφονίας.

Αρχικά ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος, αλλά πιθανόν, όπως αναφέρθηκε, να διευρυνθεί η έρευνα και για βαρύτερα αδικήματα.

Οργή συγγενών και απλού κόσμου

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (2/4) στους Αγίους Αναργύρους για τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Στο σημείο του εγκλήματος, συγκεντρώθηκαν και συγγενείς της δολοφονημένης κοπέλας γονατίζοντας, κλαίγοντας και κρατώντας το κεφάλι τους, μην μπορώντας να πιστέψουν τι έχει συμβεί.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως όταν η κοπέλα ζήτησε βοήθεια απεγνωσμένα, δεν βρέθηκε ένας αστυνομικός να τη συνοδέψει σπίτι της. Παρόλα αυτά, χθες το βράδυ όταν συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων για να διαμαρτυρηθεί, παρατάχθηκαν αρκετοί άνδρες των ΜΑΤ για προστασία. Έστω και αν δεν υπήρχε καμία απειλή .

Σχετικά Άρθρα