Hub νέων μονάδων δημιουργεί η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στην Τρίπολη

 Hub νέων μονάδων δημιουργεί η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στην Τρίπολη

Την παρουσίαση των επενδύσεων 3 ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών (Demo – Win Medica του ομίλου ELPEN – και Faran) για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ουσιών και φαρμάκων, στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

Η δημιουργία των νέων εργοστασίων στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας και η έκρηξη επενδύσεων-περίπου 180 εκατ. ευρώ– οι οποίες εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσουν 1000 άμεσες θέσεις εργασίας –με τις έμμεσες θέσεις απασχόλησης να υπολογίζονται τουλάχιστον στις τριπλάσιες– αναδεικνύουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Win Medica: Από αμιγώς εμπορική σύντομα θα αποτελεί και παραγωγική εταιρεία

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων, στην ομιλία του, με θέμα «επενδύσεις και κάλυψη ασθενών», τόνισε: «Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκ.€., ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το Σύστημα Υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028. Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που δείχνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

DEMO: Παραγωγή πρώτων υλών για φάρμακα στην Ελλάδα

Ο κ. Δημήτρης ΔέμοςΑντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι: «Είναι γεγονός ότι η Υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θεραπευτικές λύσεις. Όμως, η ευρεία διάχυση των λύσεων αυτών στην καθημερινή θεραπευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».  

Μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα από τη FARAN

Στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας (με πενταπλασιασμό του κύκλου εργασιών της, την τελευταία πενταετία), αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FARANΜάριος Κάτσικας, μιλώντας για τη σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ της Τρίπολης. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής. Στόχος της εταιρείας είναι να πιστοποιηθεί η μονάδα παραγωγής από τον FDA και τον EMA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στη διεθνή αγορά».

Επενδύσεις, Έρευνα, Καινοτομία από την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου

Τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, των οποίων η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί έως το 2026, παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, εξηγώντας ότι περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Η κα Κοσμοπούλου υπογράμμισε πως «οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας αποτελούν μεγάλο βήμα για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και για την οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας, με παραγωγικό χαρακτήρα, που δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων».

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται το επενδυτικό clawback και μετά το 2025

Αυτό δήλωσε στον χαιρετισμό του, ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, και αναφέρθηκε στη σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback – επενδύσεων, που, από τον Οκτώβριο του 2019, έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκ.€, ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ €. Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν  να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την  Ευρώπη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κ. Τζιούμης, και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Σχετικά Άρθρα