Φάμελλος: Γιατί καταθέσαμε το κατηγορητήριο για τον Καραμανλή

 Φάμελλος: Γιατί καταθέσαμε το κατηγορητήριο για τον Καραμανλή

«Η πρόταση κατηγορητηρίου προς τη Νέα Δημοκρατία κατατέθηκε, για να μην υπάρχει η δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης για το κατηγορητήριο», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στα Τέμπη και τις πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όπως ανέφερε, «η ΝΔ δεν επιχειρεί μόνο ένα οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης, το οποίο φάνηκε από το γεγονός ότι απέκλεισε μάρτυρες από την Εξεταστική Επιτροπή, όπως ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, αλλά το σχέδιο συγκάλυψης υλοποιείται και με την απόρριψη των αιτήσεων για προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή».

Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο Action24, υπενθύμισε πως «ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στη Βουλή ότι αν καταθέσουμε αίτημα για προκαταρκτική, θα απορριφθεί από τη ΝΔ και μετά από μια εβδομάδα κάτι τέτοιο έγινε πραγματικότητα, με την πρώτη προκαταρκτική που καταθέσαμε και εμείς και το ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση 717, παρότι υπήρχε εισήγηση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής».

«Να παραιτηθεί ο Καραμανλής από την κάλυψη του νόμου περί ευθύνης Υπουργών»

«Εντοπίζεται, λοιπόν, ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για να προειδοποιήσει πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος η ΝΔ να αμνηστεύσει πολιτικά στελέχη, εν προκειμένω τον κ. Καραμανλή, τον κ. Καραγιάννη και τον κ. Τριαντόπουλο. Αυτό μπορεί να γίνει αν η ΝΔ απορρίψει το αίτημα για προκαταρκτική επιτροπή και δεν επιτρέψει να πάει ο κ. Καραμανλής στη δικαιοσύνη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί τον κ. Καραμανλή να παραιτηθεί από την κάλυψη του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, τόσο στη Βουλή όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μας, το επαναλαμβάνω και σήμερα», προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.

«Εμείς», τόνισε, «για να μην έχει δικαιολογία ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι δεν έχουν περιγραφεί αδικήματα για να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής, καταθέσαμε χθες δέκα περιστατικά στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Για να συζητήσουμε τα πραγματικά γεγονότα και τα αδικήματα. Πρέπει όλα αυτά να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη. Η ΝΔ θέλει να αθωώσει τον κ. Καραμανλή και πολλές φορές αυτό γίνεται με ακραία ψέματα», επισήμανε.

«Έχουμε επαρκή στοιχεία, για να συνταχθεί κατηγορητήριο για τον Καραμανλή»

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί ο κ. Καραμανλής σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ΣΚΑΪ μετά τη συζήτηση στη Βουλή, είπε ‘ας μου φέρετε ένα χαρτί που να λέει ότι εμείς προειδοποιούμε ότι θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα’». Κι όμως τέτοιο χαρτί είχε στα χέρια του. Η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, του κ.Τσαλίδη, ο οποίος παραιτήθηκε στις 6.9.2021 και ανέφερε χαρακτηριστικά ‘με ορατό πλέον τον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας’. Άρα όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και υπογράμμισε πως «έχουμε επαρκή στοιχεία, με τα οποία μπορεί να συνταχθεί κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «έχει σχέδιο προστασίας του και πολιτικής αθώωσης, το οποίο περιλαμβάνει την απόρριψη της προκαταρκτικής. Πρέπει, λοιπόν, να σιγουρευτούμε ότι δεν θα κρυφτεί η αλήθεια με πολιτικούς όρους».

«Δεν μας απαντά για τη μονταζιέρα»

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις καταγγελίες περί παραποίησης και διαρροής ηχητικών ντοκουμέντων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΝΔ κατηγορεί την αντιπολίτευση γιατί κάνει τη δουλειά της, αλλά δεν απολογείται για τα λάθη της και τις ευθύνες της. Δηλαδή, δημοσιοποιούνται καταγγελίες για την παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων και η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι κινείται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και εκμεταλλεύεται αυτά τα δημοσιεύματα. Δεν μας απαντά όμως αν υπήρξε παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων».

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακοίνωση περί υποβολής μήνυσης και αγωγής σε βάρος της Έλενας Ακρίτα από την σύζυγο του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «επειδή έχει δημιουργηθεί ένα μπαράζ δηλώσεων και αντιδηλώσεων και από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου, η Έλενα Ακρίτα έχει δηλώσει ότι δεν καλύπτεται πίσω από καμία ασυλία και πως αν χρειαστεί να υπάρξει συζήτηση και σε επίπεδο δικαστηρίου είναι διαθέσιμη».

«Να μην αλλάξει η ατζέντα»

Προσέθεσε πως υπήρξε και η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη χθες το βράδυ, «που απάντησε και στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Όμως η ουσιαστική συζήτηση των ημερών είναι το έγκλημα των Τεμπών και το κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή. Και αυτή είναι η συζήτηση που μας αφορά γιατί αυτό αφορά και την ελληνική κοινωνία», επανέλαβε.

«Τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως σχολιασμοί στο διαδίκτυο, δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να επιλύονται σε δικαστικές αίθουσες. Έχω άποψη επί του θέματος και αναφέρομαι στο συνολικό περιστατικό, την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, την αναγγελία της μήνυσης και την τοποθέτηση/ανάρτηση του πρωθυπουργού, αλλά επιλέγω να μην την καταθέσω, γιατί γνωρίζω ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα. Και δεν θέλω να παρεκτραπεί η συζήτηση από το ουσιαστικό», τόνισε καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σχετικά Άρθρα