Μπάιντεν: Σκανδαλώδης απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα για τον περιορισμό της άμβλωσης

 Μπάιντεν: Σκανδαλώδης απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα για τον περιορισμό της άμβλωσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους στη Φλόριντα να διασφαλίσουν ότι «η φωνή τους θα ακουστεί» τον Νοέμβριο, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας επικύρωσε έναν νόμο που απαγορεύει στην πολιτεία αυτή την άμβλωση μετά τις έξι εβδομάδες κύησης. Χαρακτηρίζοντας αυτήν την απόφαση που εκδόθηκε χθες «ακραία» και «σκανδαλώδη», ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε, σε ένα δελτίο τύπου, ότι τέτοιου είδους περιορισμοί θέτουν «σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμύρια γυναικών», καθώς «καθιστούν ανέφικτη την ιατρική φροντίδα που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έχει αναγάγει το δικαίωμα στην άμβλωση σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του για μια δεύτερη θητεία, διαβεβαίωσε πως στέκεται «στο πλευρό της συντριπτικής πλειονότητας των Αμερικανών, οι οποίοι στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν, περιλαμβανομένης της Φλόριντας, όπου οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους τον Νοέμβριο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της νοτιοανατολικής πολιτείας έλαβε δύο διαφορετικές αποφάσεις, με τη μία να περιορίζει σε πολύ αυστηρά πλαίσια την προσφυγή στην τεχνητή διακοπή της κύησης και την άλλη να αναθέτει στους ψηφοφόρους να λάβουν την τελική απόφαση.

Από τη μία, απέρριψε την αναστολή ενός νόμου που επικυρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος απαγορεύει την άμβλωση πέραν των έξι εβδομάδων κύησης. Το κείμενο αυτό θα τεθεί επομένως σε ισχύ εντός 30 ημερών.

Από την άλλη, η ανώτατη δικαστική αρχή της πολιτείας επικύρωσε την εγγραφή στα ψηφοδέλτια για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου μιας τροπολογίας που εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Συνηθίζεται στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν ταυτόχρονα στις προεδρικές εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές και επί σειράς θεμάτων τοπικής εμβέλειας.

Εφόσον εγκριθεί με τουλάχιστον 60% των ψήφων, η τροπολογία αυτή θα προστεθεί στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Συντάγματος της Φλόριντας.

Συγκεκριμένα η τροπολογία εμποδίζει «την υιοθέτηση οποιουδήποτε νόμου απαγορεύει, ποινικοποιεί, καθυστερεί ή περιορίζει την άμβλωση προτού το έμβρυο είναι βιώσιμο ή όταν αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας της ασθενούς». Το έμβρυο θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας περίπου στην 24η εβδομάδα της κύησης.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε από χθες ότι «αυτή η νέα ακραία απαγόρευση, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά άνοιξε τον δρόμο, θα αντιπροσωπεύει μια απαγόρευση για όλες τις νοτιοανατολικές πολιτείες».

Σχετικά Άρθρα