ΗΠΑ/Βίντεο σοκ: Αστυνομικοί σκοτώνουν 15χρονη θύμα απαγωγής -Την μπέρδεψαν με τον απαγωγέα

 ΗΠΑ/Βίντεο σοκ: Αστυνομικοί σκοτώνουν 15χρονη θύμα απαγωγής -Την μπέρδεψαν με τον απαγωγέα

Πλάνα από τον εξ επαφής πυροβολισμό μιας 15χρονης από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, που την μπέρδεψαν με τον δράστη ενώ ήταν το θύμα, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μια 15χρονη πυροβολήθηκε από αστυνομικούς καθώς έτρεχε προς το μέρος τους για βοήθεια μετά την απαγωγή της από τον πατέρα της, ενώ ένας αξιωματικός φώναζε -μάταια- στους άλλους αστυνομικούς να σταματήσουν να πυροβολούν, όπως δείχνει νέο συγκλονιστικό βίντεο.

Η Savannah Graziano, 15 ετών, σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, αφού ο πατέρας της, Anthony John Graziano, 45 ετών, είχε δολοφονήσει την εν διαστάσει σύζυγό του, Tracy Martinez, και είχε απαγάγει την κόρη του.

Στα πλάνα, η Savannah φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες αστυνομικού και να σύρεται με τα χέρια και τα γόνατά της κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 15 στην Καλιφόρνια.

«Σταματήστε να την πυροβολείτε! Είναι στο αυτοκίνητο (σ.σ.: ο δράστης)! Σταματήστε! Είναι εντάξει! Είναι στο αυτοκίνητο! (…) Σταματήστε!», ακούγεται να φωνάζει ο αστυνομικός.

Οι αστυνομικοί είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι η Savannah πυροβολήθηκε επειδή φορούσε εξοπλισμό με όπλα και ανταπέδωσε τα πυρά, ωστόσο το υλικό φαίνεται να αποδεικνύει πως ήταν άοπλη.

Η αστυνομία πυροβολεί τη 15χρονη – Τραγικά πλάνα

Το τραγικό βίντεο των πυροβολισμών δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα 1/4, αφού οι δημοσιογράφοι το ζήτησαν, βάσει του νόμου περί δημόσιων αρχείων της Καλιφόρνιας.

Όταν δολοφονήθηκε η μητέρα της 15χρονης, οι ερευνητές εξέδωσαν συναγερμό για την έφηβη κόρη της και ανταποκρίθηκαν γρήγορα, όταν ένας πολίτης την εντόπισε με τον πατέρα της.

Οι αστυνομικοί της κομητείας Σαν Μπερναντίνο προσπάθησαν να σταματήσουν το φορτηγό του Άντονι Γκρατζιάνο λίγο πριν από τις 11 το πρωί, όταν δέχθηκαν πυρά από τον πατέρα που έφερε ημιαυτόματο όπλο, δήλωσαν αξιωματούχοι του τμήματος του σερίφη.

Οι Αρχές ακολούθησαν το φορτηγό για πολλά χιλιόμετρα, καθώς ο πατέρας συνέχισε να τους πυροβολεί, πριν προσπαθήσει και αποτύχει να ανεβάσει το όχημά του σε ένα ανάχωμα. Σταμάτησε στην άκρη του δρόμου.

Το υλικό που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει μια κάμερα από το ελικόπτερο του τμήματος του σερίφη και δείχνει τον πατέρα να προσπαθεί να κάνει όπισθεν με το αυτοκίνητο για να επιστρέψει στον δρόμο καθώς πυροβολεί ξανά.

Η 15χρονη Σαβάνα φαίνεται στη συνέχεια να βγαίνει από το αυτοκίνητο, ενώ ένας αστυνομικός λέει από τον ασύρματο: «Το κορίτσι βγήκε, η ανήλικη βγήκε. Βγήκε από την πλευρά του συνοδηγού».

Στην αρχή το κορίτσι ήταν σκυμμένο στον δρόμο, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κινείται γρήγορα προς τους αστυνομικούς, όταν ξαφνικά ακούγεται ένας πυροβολισμός και τα πλάνα θολώνουν.

Οι βοηθοί του τμήματος του σερίφη δεν φορούσαν κάμερες στολής, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα η καταγραφή από όσα είπε ένας αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στην κοπέλα την ώρα που αυτή έβγαινε έξω.

Ο αστυνομικός τής φώναζε να έρθει και οι συνάδελφοί του άνοιξαν πυρ

Φωνάζει επανειλημμένως: «Επιβάτη, βγες έξω! Έλα εδώ! Έλα σε εμένα! Έλα, έλα, έλα… περπάτα, περπάτα, περπάτα».

Πίσω από τον ασύρματο, αφού η 15χρονη πυροβολήθηκε, ένας αξιωματικός ακούγεται στη συνέχεια να λέει «ωχ, όχι!».

Ο σερίφης της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο, Σάνον Ντίκους, δήλωσε πως κατά τη στιγμή των πυροβολισμών το κορίτσι φαινόταν να τρέχει προς τους αστυνομικούς φορώντας «εξοπλισμό με όπλα», αλλά το υλικό από το ελικόπτερο δείχνει ότι, ενώ η Σαβάνα σαφώς επιταχύνει, εξακολουθεί να κινείται σε σκυφτή στάση και δεν φέρεται ακριβώς να φέρει κάποιον εξοπλισμό. Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν, επίσης, ότι είναι πιθανό η Σαβάνα να πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών μαζί με τον πατέρα της, αλλά αυτό παραμένει υπό διερεύνηση.

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και καπνού και επιχειρησιακά κράνη. Τα πυροβόλα όπλα ανήκαν νόμιμα στον Γκρατζιάνο. Ο μικρότερος αδελφός της Σαβάνα δήλωσε στους ερευνητές ότι τα αδέλφια μεγάλωσαν κοντά σε όπλα.

Η 15χρονη κηρύχθηκε νεκρή στον τόπο του εγκλήματος, ενώ ο πατέρας της πυροβολήθηκε επίσης, αν και το υλικό δεν δείχνει πότε συνέβη αυτό.

«Πρέπει να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση ώστε να μη σκοτώνονται άοπλοι άνθρωποι», δήλωσε ο θείος της 15χρονης μιλώντας στον Guardian.

«Ας ελπίσουμε πως αυτό το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση – κάτι πρέπει να γίνει διαφορετικά. Δεν έπρεπε να πεθάνει», δήλωσε.

Ο πατέρας νωρίτερα είχε πυροβολήσει τη μητέρα των παιδιών του πολλές φορές. Μάρτυρες και δύο βίντεο -ένα από έναν περαστικό και ένα άλλο από ένα κουδούνι- δείχνουν ότι έμεινε ακίνητη καθώς η μητέρα της ούρλιαζε.

Σοκ στις ΗΠΑ από τα φρικτά πλάνα

Οι Αρχές είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η έφηβη βρισκόταν κάπου αλλού κατά τη διάρκεια της δολοφονίας της μητέρας της και αργότερα απήχθη από τον πατέρα της. Μέλη της οικογένειας είπαν στους ερευνητές πως το ζευγάρι είχε πάρει διαζύγιο. Η μητέρα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο δεν παρείχε περαιτέρω δηλώσεις ή λεπτομέρειες σχετικά με τους πυροβολισμούς.

Το περιστατικό παραμένει υπό διερεύνηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας, βάσει νόμου που απαιτεί να κατονομάζονται δημόσια οι αστυνομικοί που εμπλέκονται σε δολοφονίες. Το τμήμα του σερίφη έχει αντιμετωπίσει αυξημένο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, καθώς προέβη σε αρκετές αδικαιολόγητες συλλήψεις και ανθρωποκτονίες πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα