Από το πραξικόπημα του Χίτλερ στο Καπιτώλιο… του Τραμπ – Υπάρχει “σχέση”;

 Από το πραξικόπημα του Χίτλερ στο Καπιτώλιο… του Τραμπ – Υπάρχει “σχέση”;

Την 1η Απριλίου 1924, ο Αδόλφος Χίτλερ θα έπρεπε να είχε τρομοκρατηθεί. Σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα, ο ηγέτης των Ναζί είχε ηγηθεί ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος στο Μόναχο, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Εμπνευσμένος από τον Ιταλό φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι, ο Χίτλερ είχε σχεδιάσει να βαδίσει τους υποστηρικτές του στο Βερολίνο, όπου θα κατέστρεφαν τη δημοκρατική Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Η εξέγερση ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 μ.μ. στις 8 Νοεμβρίου 1923, όταν ο Χίτλερ και οι οπαδοί του ξέσπασαν σε πολιτική συγκέντρωση και κράτησαν όμηρο το πλήθος. Κατά τη διάρκεια της μεθυσμένης έξαψης που ακολούθησε, οι Sturmabteilung του Χίτλερ βανδάλισαν τα πολιτικά γραφεία των αντιπάλων τους και επιτέθηκαν στους Εβραίους της πόλης καθώς προσπαθούσαν, αλλά απέτυχαν, να καταλάβουν το κέντρο του Μονάχου.

Η απόπειρα των Ναζί να καταλάβουν την εξουσία τελείωσε το επόμενο πρωί, με μια στήλη 2.000 ένοπλων πραξικοπηματιών, με επικεφαλής τον Χίτλερ, να αντιμετωπίζουν την αστυνομία και τον γερμανικό στρατό στην Odeonsplatz (μια μεγάλη δημόσια πλατεία). Μετά από μια σύντομη συμπλοκή, τέσσερις Βαυαροί αστυνομικοί κείτονταν νεκροί. Ο Χίτλερ, ο οποίος σύρθηκε στο έδαφος όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, έφυγε έχοντας εξαρθρώσει τον ώμο του. Ο άνδρας που στεκόταν δίπλα του πυροβολήθηκε θανάσιμα.

Μετά από τρεις περίπου μέρες κρυμμένος, ο πιο καταζητούμενος άνδρας της Γερμανίας εντοπίστηκε στο αγροτικό σπίτι της Βαυαρίας του ένθερμου υποστηρικτή του, απόφοιτου του Χάρβαρντ Ernst “Putzi” Hanfstaengl. Ο Χίτλερ κατηγορήθηκε για προδοσία και η δίκη του ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 1924. Ο εισαγγελέας υποστήριξε την αυστηρή τιμωρία, αποκαλώντας τον «ψυχή» της εξέγερσης.

Και όμως, την 1η Απριλίου – κατά ειρωνικό τρόπο, Πρωταπριλιά – ο δικαστής, αφού έκρινε ένοχο τον Χίτλερ, επέβαλε την ελάχιστη ποινή που απαιτείται από τη βαυαρική νομοθεσία: πέντε χρόνια «έντιμο εγκλεισμό», με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης για καλή συμπεριφορά. Μετά την απόφαση, επετράπη στον Χίτλερ να φύγει από το δικαστήριο και να φωτογραφηθεί έξω. Οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ασκήσουν έφεση κατά της επιεικής ποινής και ο Χίτλερ έμεινε ελεύθερος πριν από το τέλος του έτους, αφού είχε χρησιμοποιήσει τον χρόνο του στον περιορισμό για να γράψει το Mein Kampf (Ο Αγών μου).

Οι Γερμανοί που υποστήριζαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν εξοργισμένοι. Ένας άνθρωπος που είχε προσπαθήσει να ανατρέψει το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησής τους είχε δεχθεί ένα χαστούκι στον καρπό. Η ελαφριά ποινή που επιβλήθηκε στον Χίτλερ απέδειξε ότι η εξουσία του κράτους ήταν «νεκρή και θαμμένη», όπως το έθεσε η πιο σημαντική καθολική εφημερίδα της Γερμανίας. Φιλελεύθεροι με επιρροή κατηγόρησαν το δικαστήριο ότι έδωσε στους πραξικοπηματίες το πράσινο φως για να επαναλάβουν το έγκλημα.

Οι συμπαθούντες του Χίτλερ χλεύαζαν με χαρά τους φιλελεύθερους αντιπάλους του, λέγοντάς τους να μην γίνονται πολύ «συναισθηματικοί» και ότι πρέπει «να αφήσουν το παρελθόν να είναι παρελθόν», ενώ αποκαλούσαν την πρόταση «βαριά». Οι εορτασμοί τους σημάδεψαν το αποκορύφωμα μιας εκστρατείας δημοσιότητας διάρκειας ενός μήνα που απεικόνιζε τον ηγέτη των Ναζί ως θύμα ενός προκατειλημμένου συστήματος δικαιοσύνης που είχε την τάση να γκρεμίσει έναν μεγάλο πατριώτη.

Μερικά μέσα ενημέρωσης έπαιξαν ανυπόμονα. Μια κεντροδεξιά εφημερίδα του Μονάχου δήλωσε μάλιστα ότι δεν ήταν «μυστικό» ότι η συμπάθειά της ήταν προς τον κατηγορούμενο, προτού αναφερθεί στους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ως «εγκληματίες του Νοεμβρίου», μια φράση που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ για να νομιμοποιήσει τη βία των Ναζί.

Ο Χίτλερ είχε παίξει σε αυτό το κοινό κατά τη διάρκεια της δίκης. Η κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη με υποστηρικτές του, ένα περίεργο μείγμα γυναικών και εφήβων ανδρών. Καθώς η υπόθεση έφτασε στο τέλος της, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί –σε μια τελευταία πράξη θριαμβευτικής προπαγάνδας– ότι η απόφαση του δικαστή ήταν άσχετη επειδή η «θεά της ιστορίας» θα τον αθώωνε.

Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η δίκη του Χίτλερ το 1924 ήταν μια παρωδία. Αντί να τερματίσει την πολιτική καριέρα του Χίτλερ, η υπόθεση βοήθησε να σταθεροποιηθεί η δημοτικότητά του και να γίνει ο ηγέτης που θα διέλυε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα. Αυτή η δικαστική αδικία διευκολύνθηκε από την τοποθεσία της δίκης στον αντιδημοκρατικό νότο και από τον ρόλο του προεδρεύοντος δικαστή, Georg Neithardt, ενός συντηρητικού που ήταν ευτυχής να επιτρέψει στον Χίτλερ να χρησιμοποιήσει το δικαστήριο του ως πλατφόρμα για να επιτεθεί στη Δημοκρατία.

Αλλά υπάρχει λιγότερη συναίνεση σχετικά με τη σημασία της δίκης του Χίτλερ το 1924 σήμερα. Όπως οι Αμερικανοί συντηρητικοί απορρίπτουν τις συγκρίσεις Τραμπισμού και φασισμού, ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η μοίρα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όσο συναρπαστική κι αν είναι, προσφέρει λίγα μαθήματα για την πλοήγηση στην τρέχουσα πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για αυτούς, η απόπειρα πραξικοπήματος του Χίτλερ το 1923 δεν θυμίζει σε τίποτα τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν η συγκέντρωση «Σώστε την Αμερική» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τελείωσε με μια εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που άφησε πέντε νεκρούς και άλλους 140 τραυματίες και αναγκαστικά μέλη του Κογκρέσου να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους.

Σχετικά Άρθρα