Καραμανλής: Δεν έχω ασυλία για τα Τέμπη

 Καραμανλής: Δεν έχω ασυλία για τα Τέμπη

Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά «δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» ενώ αργότερα στην ομιλία του τόνισε πως με βάση το Σύνταγμα δεν έχει ασυλία στην υπόθεση των Τεμπών.

«Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα τοποθετούμαι αποκλειστικά και μόνο θεσμικά. Εγώ ο ίδιος είχα ζητήσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη με συγκεκριμένο κατηγορητήριο για να δούμε ποια έχει βάση εδώ στη Βουλή, όχι σε λαϊκά δικαστήρια. Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη μοιραία νύχτα είχαμε συσσώρευση λαθών και κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των κανονισμών, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«(Σύμβαση 717): Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη το 2016-2017-2018 (…) Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διέκοπτε την 717 το ελληνικό δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα (…) Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα, δυστυχώς (…) Τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών (…) Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο (…) Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο (…) Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; (…)

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ομιλών βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως, γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα στην εποχή μας (…)

Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη (…) Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (…) ».

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι σκύβει με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων.

Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ. Ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Ότι δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην σκέφτομαι την τραγωδία; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να σωθούν αυτοί οι 57 άνθρωποι; Μιλάω ως πατέρας 3 παιδιών. Βρέθηκα στο σημείο όπως και ο πρωθυπουργός. Οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου».

Έχουμε παρωδία αντιπολίτευσης. Στόχος σας δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους θυρωρούς των συμφερόντων.

Όποιος έχει πραγματικά κατηγορίες για εμένα ας τις φέρει και ας σταματήσει να κραυγάζει. Είμαι εδώ, είμαστε όλοι εδώ.

Ανδρουλάκης: Είστε συνένοχοι του Καραμανλή

Την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Ν.Δ, το ύφος του κ. Καραμανλή δείχνουν ότι το κόμμα που κυβερνά έχει μηδενική ενσυναίσθηση», θυμίζοντας του 57 νεκρούς του δυστυχήματος των Τεμπών.

Σε έντονο ύφος είπε πως «βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για τον άνθρωπο που έλεγε από το βήμα της Βουλής ότι είναι ντροπή θα θέτετε θέμα ασφαλείας του σιδηροδρόμου» τονίζοντας πως «δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος». Εγκάλεσε τον υπουργό Μεταφορών ότι δεν είπε «κουβέντα για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε στο συρτάρι του» αλλά και τον έλεγχο που γίνεται για τα ευρωπαϊκά κονδύλια της σύμβασης 717.

«Αλαζονεία, απεριόριστη αλαζονεία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας του βουλευτές της Ν.Δ πως «σήμερα με τον χειροκρότημα σας σε αυτή την προκλητική τοποθέτηση όλοι μαζί είστε συνένοχοί» και «είστε απολύτως υπεύθυνοι».

Μάλιστα στηλίτευσε ιδιαίτερα μια αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε διαπλοκή της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «δύο υπουργοί της Ν.Δ έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Οι δικοί σας υπουργοί ήτανε».

Προσθέτοντας πως «η γραμμή σας και η προπαγάνδα σας κυριαρχεί σε όλα τα media». Επισήμανε κλείνοντας τη παρέμβασή του πως το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για «να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και ο κ. Καραμανλής και τα γαλάζια παιδιά».

Καλαματιανός: «Ο Καραμανλής ήρθε για να κουνήσει το δάχτυλο»

«Ελπίζαμε ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ήταν λιγότερο αλαζονικός και προκλητικός και περισσότερο ταπεινός.

Οι Έλληνες ζητούν να αποδοθούν ευθύνες και ο κ. Καραμανλής ήρθε για να κουνήσει το δάχτυλο. Υπήρξε αίτημα σύστασης προανακριτικής και κατηγορητήριο και η κυβερνητική πλειοψηφία τα απέρριψε. Πώς λοιπόν λέτε ότι δεν κρύβεστε; Προφανώς και το κάνετε με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ.

Απερίφραστη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι δεν κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία και θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν θα το κάνει όμως.

Σας έπιασε ο πόνος για το Σύνταγμα τώρα για να προστατευτεί ο κ. Καραμανλής».

Καραθανασόπουλος: Δεν σας προστατεύει η βουλευτική ασυλία αλλά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Για θράσος και προκλητικότητα του πρώην υπουργού έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του. «Θράσος και προκλητικότητα Καραμανλή. Ποιος ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960. Ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφαλείας; Ότι τέσσερις συμβάσεις που έτρεχαν δεν είχαν ολοκληρωθεί; Δεν ευθύνεται ο υπουργός;

Ότι δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό; Ούτε γι’ αυτό έχει ευθύνη; Πρόκειται για μια προκλητική στάση η τοποθέτησή σας και σήμερα. Αξιοποιήσατε και κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη. Τι είπε; Ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Πλυντήριο η δήλωση για την κυβέρνησή σας. Αυτή τη διάτρητη σύμβαση, προσπαθούσατε να την εκτελέσετε;

Γιατί υπήρχαν αυτά, που τα ξέρατε πολύ καλά; Τα λόμπι οδήγησαν στο να μην ολοκληρωθεί καμία σύμβαση. Κρυφτήκατε πίσω από την ΕΕ. Η ΕΕ ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη από την Ευρωπαία εισαγγελέα. Η έλλειψη ασφάλειας στους σιδηρόδρομους είναι διαχρονική. Καταλήξαμε σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που βαραίνουν και εσάς και τους προηγούμενους.

Υποκρισία να λέτε ότι παραιτείστε από τη βουλευτική ασυλία. Δεν σας προστατεύει η βουλευτική ασυλία αλλά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Κωνσταντοπούλου: Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες;

«Τελικά είστε αθώοι του αίματος κι εσείς και ο κ. Μητσοτάκης… Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών;» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε όσα είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη.

«Λέτε ότι δεν κρύβεστε αλλά σας κρύβουν και σας προστατεύουν οι δικοί σας και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 23 Νοεμβρίου» συνέχισε και στη συνέχεια «έκανε παρατήρηση» στον πρώην υπουργό Μεταφορών, λέγοντας ότι κοιτάζει το κινητό του. «Μπορεί να έχετε μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς αποφασίσατε από κοινού, έχοντας σχέση με τον θάνατο 57 ανθρώπων να ξαναείστε υποψήφιος; Εγώ πρώτη είπα πόσο ανήθικο είναι να βάλετε στην πλάτη των πολιτών των Σερρών την ευθύνη για την αθώωση σας» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά την πρόταση για προανακριτική -στην οποία θα ελέγχονταν και οι προκάτοχοί σας- την καταψηφίσατε. Εσείς και ο κ. Μητσοτάκης σέρνετε το κόμμα στον βωμό της ποινικής και πολιτικής ευθύνης» κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι τρεις ερωτήσεις του Τσακαλώτου

Τρεις ερωτήσεις απηύθυνε στον πρώην υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Άκουσα με προσοχή τον Καραμανλή. Μας είπε ότι σκέφτεστε κάθε μέρα. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Θα ήθελα αν μπορεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις τι σκεφτόταν. Δεν νομίζω ότι είναι ρητορικές. Σκεφτήκατε πως ίσως ήταν λάθος στην περιβόητη επιτροπή να πείτε «ντροπή» σε δύο βουλευτές που σας έλεγαν για θέματα ασφάλειας;

Έχετε σκεφτεί ότι με την έκθεση – αναφορά που βάλανε θέματα που είναι στο δικό σας το πόρισμα της Εξεταστικής ότι έπρεπε να κάνετε κάτι. Τα πήρατε; Τα διαβάσατε; Τα διαβάσατε και τα απορρίψατε; Όταν σκέφτεστε αυτά που σκέφτεστε, αυτά που ονομάζει ο Βορίδης συστημικά προβλήματα θα μπορούσατε να τα είχατε λύσει πριν την τραγωδία. Είναι ερωτήματα που θα έχει πάρα πολύς κόσμος».

Νικόλαος Βρεττός: Θλιβερή η ομιλία – απολογία του

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα μπορούσε δηλαδή να μην έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή; Η ομιλία – απολογία που ακούσαμε ήταν θλιβερή. Επί υπουργίας και εποπτείας του, συνέβη το μεγαλύτερο έγκλημα στους σιδηρόδρομους. Έγκλημα που διενεργήθηκε σε τρεις φάσεις και έχει για όλες ευθύνη».

Κασσελάκης για Καραμανλή: “Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε – Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση”

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για το θερμό χειροκρότημα που επιφύλαξαν οι γαλάζιοι βουλευτές στον Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Βουλή μετά την ομιλία του εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε». Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι».

Σχετικά Άρθρα