Γκενάντι Μέλνικ (RIA Novosti): Έγιναν περίεργα πράγματα μετά τη σφαγή στο Crocus City Hall

 Γκενάντι Μέλνικ (RIA Novosti): Έγιναν περίεργα πράγματα μετά τη σφαγή στο Crocus City Hall

O Γκενάντι Μέλνικ, ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, μιλάει στο libre για την τρομοκρατική επίθεση που έγινε σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα και στοίχισε τη ζωή σε 139 ανθρώπους, αφήνοντας πίσω και πολλούς τραυματίες. Ποιος κρύβεται πίσω από το χτύπημα; Τι πιστεύουν οι Ρώσοι και τι λέει ο Πούτιν;

Το βράδυ της 24ης Μαρτίου, οι ρωσικές αρχές προφυλάκισαν – για δύο μήνες μέχρι στιγμής – τέσσερα άτομα φερόμενα ως δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την έρευνα, όλοι τους συμμετείχαν στην επίθεση, μετά την οποία οδήγησαν ένα λευκό Renault Symbol στην περιοχή Μπριάνσκ, όπου συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαρτίου. Οι τρεις από τους τέσσερις ομολόγησαν την ενοχή τους. 

Αν και ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά ενώ διάφορες φημολογίες φουντώνουν.

Στο libre μιλά ο Γκενάντι Μέλνικ, ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, για όσα άφησε στη Ρωσία αυτή η επίθεση.

Για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών είχε προειδοποιήσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Πράγματι, υπήρξε αυτή η προειδοποίηση να αποφεύγει ο κόσμος τα σημεία συγκέντρωσης ανθρώπων στις 8 και 9 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του προέδρου της Ρωσίας. Την ίδια προειδοποίηση έκανε και η Βρετανία και η Σουηδία. Ζητήσαμε εξηγήσεις. Δεν πήραμε. 

-Παρακλάδι του Ισλαμικού κράτους, το IS-K, υποστήριξε ότι πραγματοποίησε την επίθεση. Ποια η σχέση του με τις ΗΠΑ; Μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή για αυτήν την επίθεση; Για να καταλάβουμε και ποιος ο “σκοπός” της επίθεσης.

Δεν μπορώ να ξέρω τι σχέσεις υπάρχουν. Ξέρουν ότι έγιναν περίεργα πράγματα, όμως. Για παράδειγμα, η δύση άρχισε να γράφει και να βγάζει συμπεράσματα πριν καν υπάρξει ανάληψη ευθύνης και βγουν στην δημοσιότητα στοιχεία. Οι ΗΠΑ 2-3 ώρες μετά την επίθεση έβγαλαν ανακοίνωση ότι υπεύθυνος είναι ο ΙSIS ενώ δεν είχε βγει τίποτα ακόμη επίσημα. Οι δηλώσεις ήρθαν την επόμενη μέρα.

Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από τους Ταλιμπάν, υπάρχουν δηλαδή και δημοσιεύματα ότι πίσω από το Ισλαμικό κράτος είναι η Αμερική. Περιμένουμε τι θα δείξουν οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη.

Ο σκοπός της επίθεσης ήταν να σπείρουν τον πανικό, να δημιουργήσουν διάσπαση στη χώρα και να υπονομεύσουν την εξουσία.

-Ο Πούτιν μιλά εμπλοκή της Ουκρανίας. Πού το στηρίζει;

Αυτό που λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι οι τρομοκράτες προσπάθησαν να πάνε στην Ουκρανία και εύλογα υπάρχουν ερωτήματα ποιος τους περίμενε εκεί. Είναι φανερό ότι αυτό το τρομερό έγκλημα ήταν μία πράξη εκφοβισμού. Ο πρόεδρος ζητά να γίνει πλήρης έρευνα για το τι έγινε και το ερώτημα είναι ποιος είναι πίσω από αυτούς τους ακραίους ισλαμιστές, ποιος είναι ο οργανωτής της επίθεσης, με ποιες χώρες και υπηρεσίες είχαν σχέσεις οι τρομοκράτες.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν σχέση με τον ISIS, δεν είναι αυτός ο οργανωτής. 

-Τι έγινε εκείνο το βράδυ; Υπήρξε ακριβής ενημέρωση για το συμβάν από τα ρωσικά ΜΜΕ ή έφαγαν μπλοκ;

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας, έχουμε χρονολόγιο των γεγονότων. Στις 22 Μαρτίου 18.54 τέσσερις εγκληματίες έφτασαν στο κτίριο όπου θα γινόταν και η συναυλία και περίμεναν να αρχίσει να έρχεται ο πολύς ο κόσμος. Στις 19.58 άνοιξαν πυρ εναντίον του κόσμου αδιακρίτως. Μετά με βενζίνη προκάλεσαν τη φωτιά στον χώρο και αποχώρησαν στις 20.11, πήγαν στο πάρκινγκ κι έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα. Χτύπησαν ακόμα και πεζούς φεύγοντας, συγκεκριμένα μία οικογένεια με 2 μικρά παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν. Η τρομοκρατική επίθεση κράτησε 13 λεπτά. 

Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Εμείς είχαμε και ανταποκριτή στον συναυλιακό χώρο. 

-Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι τραυματίες ;

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 139 άτομα. Πολλοί είναι και οι νεκροί από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς. 145 άτομα νοσηλεύτηκαν και μέχρι σήμερα από αυτούς οι 52 έχουν πάρει εξιτήριο. 93 άτομα λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά. Μάχονται για τη ζωή τους σε πολύ σοβαρή κατάσταση 29 άτομα, ενώ 30 είναι σε μέτρια κατάσταση. Βελτιωμένη κατάσταση παρουσιάζουν 29 άτομα και είναι έτοιμα για εξιτήριο. Σε 150 άτομα παρασχέθηκε κατ’ οίκον περίθαλψη.

-Η γενική αίσθηση που έχει η πλειοψηφία των Ρώσων είναι ότι πίσω από την επίθεση ποιος κρύβεται; Επικρατεί κλίμα φόβου στη χώρα; 

Δεν επικρατεί κλίμα φόβου. Αυτό που θέλουν όλοι είναι να τιμωρηθούν οι δράστες, όλοι όσοι εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση. Η γενική αίσθηση των Ρώσων, της τεράστιας πλειοψηφίας των Ρώσων, είναι ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το καθεστώς Ζελένσκι.

Υπάρχει συμπόνια και αλληλεγγύη προς τους τραυματίες, τα θύματα τις οικογένειες τους. Βλέπουμε και έντονη αλληλεγγύη και από άλλες χώρες. 

Σχετικά Άρθρα