ΒΟΥΛΗ/Πρόταση δυσπιστίας: Έτοιμο το κείμενο, τι περιλαμβάνει- Αρχίζει άμεσα η συζήτηση-Υψηλοί τόνοι από την κυβέρνηση

 ΒΟΥΛΗ/Πρόταση δυσπιστίας: Έτοιμο το κείμενο, τι περιλαμβάνει- Αρχίζει άμεσα η συζήτηση-Υψηλοί τόνοι από την κυβέρνηση

Σε θέση μάχη κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατατίθεται μετά το δημοσίευμα “μονταζιέρα στα Τέμπη” από το Βήμα της Κυριακής το οποίο αναφέρεται σε αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη με τον… δήθεν μηχανοδηγό του μοιραίου ιντερσίτι. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση. Η συνυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, είναι απαραίτητη καθώς κανένα κόμμα στην αντιπολίτευση δεν διαθέτει μόνο του στους απαιτούμενους 50 βουλευτές που προσβλέπει το Σύνταγμα.

Η πρόταση θα κατατεθεί αργότερα το μεσημέρι στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που είχε και την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο είναι έτοιμο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να το συνυπογράψουν.

Σύμφωνα με πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει το Κίνημα, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο – πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έδωσε το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για συνυπογραφή περιλαμβάνει τις εξής υποθέσεις:

Για τα Τέμπη: Τόσο για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα όσο και σε ενέργειες συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στην απόρριψη της πρότασης προανακριτικής μετά την δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την μη εκτέλεση της 717.

Υποκλοπές και επιθέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια

Εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες θετική στάση δηλώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ από τη στιγμή που θα κατατεθεί υπέρ θα ταχθεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο θα την ερμηνεύσει με ένα δικό του σκεπτικό, ενώ θετική στάση αναμένεται να κρατήσει και η Ελληνική Λύση.

Η στάση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση πάντως δε δείχνει να κλυδωνίζεται από την πρόταση δυσπιστίας. Αντιθέτως από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι «Θα εξηγηθούν όλα, το ζήτημα θα κλείσει στο ανώτερο επίπεδο και θα τελειώσει μία και καλή αυτή η γελοιότητα της αντιπολίτευσης». Τα τελευταία 24ωρα ο Πρωθυπουργός από τον Καναδά όπου βρισκόταν σε περιοδεία είχε απανωτές τηλεφωνικές συσκέψεις με τον στενό πυρήνα στο Μαξίμου, ενώ χώρα έλαβαν και κλειστές συσκέψεις στρατηγικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την επιστροφή του Πρωθυπουργού αλλά μέχρι ώρας όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση αποφασίζει να μην μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως συνηθίζεται.

Αν η Κυβέρνηση επέλεγε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης η συζήτηση θα ξέφευγε πλήρως στην ολομέλεια της Βουλής από την τραγωδία των Τεμπών και οι τοποθετήσεις θα αφορούσαν άσχετα θέματα που έχουν να κάνουν με το Κυβερνητικό έργο εν συνόλω. “Αυτό θα γίνει και τώρα σε ένα μέτρο, αλλά μας συμφέρει να μείνουμε όσο γίνεται στο ζήτημα των Τεμπών και να καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, να τελειώνουμε με αυτό το θέμα” τονίζουν γαλάζια στελέχη.

«Η κίνηση της αντιπολίτευσης μας συσπειρώνει και δείχνει το επίπεδο τους», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την στοίχιση της αντιπολίτευσης πίσω από την πρόταση μομφής.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν πως το απόλυτο «158» το οποίο θα συγκεντρώσουν στο τέλος της τριήμερης μάχης θα επιβεβαιώσει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της, ενώ της δίνει την ευκαιρία να μετατρέψει την κάλπη των ευρωεκλογών σε εθνική κάλπη, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να τοποθετηθούν επί όλων των ανοιχτών ζητημάτων. Για αυτό τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη» την πρόταση μομφής του κ.Ανδρουλάκη.

Κάποιοι συκοφάντες-τυμβωρύχοι αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα, λένε από την Κυβέρνηση και υπογραμμίζουν πως αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει.

Επισημαίνουν όμως πως σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Συσχετίζουν μάλιστα το timing της ανακοίνωσης πρότασης μομφής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα συμφέροντα.

Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες ξεκαθαρίζουν. Ας καταθέσει την πρόταση μομφής ο κ. Ανδρουλάκης ώστε όλοι οι πολίτες να διαπιστώσουν ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γεωργιάδης: Ο κ. Ανδρουλάκης όργανο οικονομικών συμφερόντων και αυτά θα τα πούμε στη Βουλή με ονοματεπώνυμο

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Βήματος και να το αξιοποίήσει για να βγει από την πολιτική του αφάνεια και να καταθέσει αυτή την πρόταση δυσπιστίας νομίζω έχει έρθει ή ώρα να ακουστούν όλες οι αλήθειες και φυσικάτα ονοματεπώνυμα. Ο κ. Ανδρουλάκης και στα Πανεπιστήμια όπως και εχτές, λειτούργησε ως όργανο οικονομικών συμφερόντων και αυτά θα τα πούμε στη Βουλή με ονοματεπώνυμο», είπε ο ίδιος και τόνισε πως είναι απαράδεκτο να κατηγορούν την κυβέρνησης« όταν η δίκη για το Μάτι, έγινε μετά από 6 χρόνια».

Με την δήλωση αυτή, το πρωί στην εκπομπή”Καλημέρα Ελλάδα” του Ant1, ο Άδωνης Γεωργιάδης προκαταλαμβάνει και επί της ουσίας δεσμεύεται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός (προφανώς και ο ίδιος) θα κατονομάσει κατά την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ ποιά ακριβώς είναι τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα πίσω από την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Πάντα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν αδύναμους Πρωθυπουργούς για να μπορούν να τους εκβιάζουν. Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν εκβιάζεται κάποιοι νόμιζαν ότι βρήκαν την ευκαιρία πάνω στα πτώματα να ρίξουν τον πρωθυπουργό. Την απάντηση θα τη δώσουμε εμείς στη Βουλή και ο ελληνικός λαός στις Ευρωεκλογές», τόνισε. Η δήλωση Γεωργιάδη έχει αναμφίβολα μεγάλο ενδιαφέρον διότι δείχνει πως η κυβέρνηση έχει πρόθεση να έρθει σε ευθεία ρήξη με την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεδομένου ότι το “Βήμα της Κυριακής”, ιδιοκτησίας του τελευταίου, ήταν αυτό που έκανε την αποκάλυψη για την “μονταζιέρα στα Τέμπη”.

Σχετικά με τη σύμβαση 717 που δεν είχε ολοκληρωθεί ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το επιχείρημα αυτό είναι άτοπο και τόνισε: «Το επιχείρημα ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, είναι το ακριβώς ανάλογο με αυτό που είπε ο εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι που είπε ο εισαγγελέας ότι αν είχε ολοκληρωθεί το 112 δεν θα είχαν πεθάνει άνθρωποι γιατί θα είχε εκκενωθεί εγκαίρως το Μάτι. Είπε κανένας ποτέ ότι πρέπει να μπει φυλακή ο υπουργός που δεν ολοκλήρωσε το 112;». “Στο Μάτι δεν πέθαναν άνθρωποι;” είπε ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη «μονταζιέρα» είπε: «Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει μία υπόθεση στην Ελλάδα, που δεν είχαμε διαρροή της δικογραφίας;» και αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis που είπε χαρακτηριστικά ότι είχε διαρρεύσει πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή. «Γιατί να κάνει η κυβέρνηση κοπτορραπτική όταν ο σταθμάρχης έχει παραδεχθεί το ανθρώπινο λάθος του;», είπε ακόμη.

Σχετικά Άρθρα