Οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα…

 Οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα…

Η επίκληση “οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων” που (υποτίθεται) επιχειρούν να ρίξουν κυβερνήσεις αποτελεί διαχρονικά ένα επιχείρημα κυβερνήσεων όταν η κοινωνική δυσαρέσκεια φουντώνει και τα άλλα πολιτικά επιχειρήματα εξαντλούνται. Συνηθίζεται, δε, η επίκληση αυτή να εξαντλείται στην εκφώνησή της, να μην εξηγείται, δηλαδή, το “ποιά” (είναι τα συμφέροντα) και “γιατί” (θέλουν να ρίξουν την εκάστοτε κυβέρνηση”.

Το έπραξε ο Κώστας Καραμανλής με τους “νταβατζήδες της εξουσίας”, το χρησιμοποίησε ο Κώστας Σημίτης, το είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα και ο Ανδρέας Παπανδρέου με το σκάνδαλο Κοσκωτά, “φλέρταρε” μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας στην υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλά, βεβαίως, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τα “διαπλεκόμενα”, την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς έριξε όντως την κυβέρνησή του με “σημαία” το Μακεδονικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ήταν πασιφανές ποιούς εννοούσαν (από τον Μπόμπολα και τον Τεγόπουλο μέχρι τον Αλαφούζο και όλους τους μιντιάρχες σε συγχορδία…), άπαντες, όμως, οι κυβερνήτες απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες.

Με εξαίρεσεις, ίσως, τον πατέρα του πρωθυπουργού που είχε “δείξει” τους Αρ. Αλαφούζο και Σωκράτη Κόκκαλη πίσω από την κίνηση Σαμαρά, και τον Αλέξη Τσίπρα που πλειστάκις είχε κατονομάσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Θα σπάσει αυτή την αλυσίδα της (σκόπιμης) αοριστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Από τις επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μέχρι αυτές του Άδωνη Γεωργιάδη, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ως ενορχηστρωτή του “σχεδίου αποσταθεροποίησης” τον (και) εκδότη του “Βήματος της Κυριακής” Βαγγέλη Μαρινάκη. Τον πανίσχυρο εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μιντιακού συγκροτήματος της χώρας (Mega, Βήμα, Τα Νέα κ.ά) και του Ολυμπιακού. Από δική του εφημερίδα προήλθε το δημοσίευμα για την “μονταζιέρα στα Τέμπη”, τα “Νέα” επανέρχονται, το Mega το “εκτόξευσε” επικοινωνιακά.

Το ίδιο συγκρότημα επιμένει εδώ και πάνω από ένα χρόνο να επανέρχεται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και να επιτίθεται στον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανηψιό του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει λόγο πολύ συχνά για “ποδοσφαιρικό παρακράτος” με χειραγώγηση από το Μαξίμου, τα μέσα ενημέρωσης του ίδιου ασκούν ολοένα και εντονότερη κριτική σε εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Όμως, το ίδιο μιντιακό συγκρότημα και ο ίδιος επιχειρηματίας είχε πρωταγωνιστήσει και στην κριτική κατά του προκατόχου του σημερινού πρωθυπουργού, την κυβέρνηση του οποίου είχε αποκαλέσει “χούντα”.

Θα σπάσει την αλυσίδα της αοριστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Εάν, όντως, πιστεύει πως εξυφαίνεται σχέδιο αποσταθεροποίησης, αιχμή του οποίου ήταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, και εάν, όντως, γνωρίζει πως έχουν ονοματεπώνυμο τα “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα”, η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ (και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης) του δίνει την ευκαιρία να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Σχετικά Άρθρα