Έρευνα σκάνδαλο στη Βρετανία για τον πρωταθλητισμό γυναικών: Σεξισμός, τρολάρισμα, μητρότητα ταμπού

 Έρευνα σκάνδαλο στη Βρετανία για τον πρωταθλητισμό γυναικών: Σεξισμός, τρολάρισμα, μητρότητα ταμπού

Φανταστείτε να κυνηγάτε κορυφαία μετάλλια και τρόπαια για τη Μεγάλη Βρετανία ενώ κερδίζετε λιγότερο από τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, ωστόσο φαίνεται ότι είναι η πραγματικότητα για ορισμένες γυναίκες που αγωνίζονται στα υψηλότερα επίπεδα του αθλητισμού. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 143 ερωτηθέντων σε μελέτη του BBC με επίλεκτες Βρετανίδες αθλήτριες δήλωσαν ότι σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό λόγω της κρίσης του κόστους ζωής.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι κερδίζουν λιγότερα από 30.000 £ ετησίως από τον αθλητισμό – με περισσότερους από τέσσερις στους 10 να κερδίζουν λιγότερα από 10.000 £ και έξι στους 10 να κερδίζουν λιγότερα από 20.000 £.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος μισθός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 34.963 £ τον Απρίλιο του 2023. Ο εθνικός μισθός διαβίωσης για άτομα ηλικίας άνω των 23 ετών που εργάζονται 35 ώρες την εβδομάδα θα ήταν έως και 18.964 £ ετησίως. Η μελέτη του BBC, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τις αθλήτριες, τα οποία θα καλύψουμε σε μια σειρά από ιστορίες αυτή την εβδομάδα.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Στάλθηκε σε 615 αθλητές σε 28 αθλήματα και υποβλήθηκαν 143 απαντήσεις. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε Βρετανίδες αθλήτριες ηλικίας άνω των 16 ετών που αγωνίζονται για τη χώρα τους σε αθλήματα ηλικιωμένων ή στο υψηλότερο επίπεδο στο άθλημά τους σε κορυφαίο επίπεδο συλλόγων. Είναι η τέταρτη φορά που το BBC διενεργεί έρευνα σε επίλεκτες Βρετανίδες αθλήτριες, αφού προηγουμένως το είχε κάνει το 2013, το 2015 και το 2020.

Κυνηγώντας μετάλλια με «λιγότερο από τον κατώτατο μισθό»

Μια αθλήτρια, η οποία στοχεύει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και έχει κερδίσει παγκόσμιους τίτλους εφήβων, είπε στο BBC Sport ότι είχε «σκέφτεται» να σταματήσει τον αθλητισμό λόγω κόστους, αλλά «δεν είναι έτοιμη». Λέει ότι ο αρχικός μισθός για μια δουλειά στον τομέα που έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο θα ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν που λαμβάνει σήμερα ως χρηματοδότηση για το άθλημά της.

«Δεν θα πίστευες ποτέ ότι θα είχα λιγότερο από τον κατώτατο μισθό», είπε ο αθλητής, ο οποίος λαμβάνει χρηματοδότηση 16.000 λιρών ετησίως. Πρόσθεσε ότι ενώ θα έπρεπε πιθανώς να βρει δουλειά στο πλάι για να συντηρήσει τον εαυτό της, απλώς δεν ήταν πρακτικό λόγω των χρόνων εκπαίδευσης.

«Θα έπρεπε να δουλέψω σε νυχτερινές βάρδιες – δεν πρόκειται να πάρεις διεθνή μετάλλια αν πρέπει να το κάνεις αυτό», είπε. Πρόσθεσε ότι το τρέχον οικονομικό κλίμα καθιστούσε «δύσκολο» την απόκτηση χορηγίας και ότι οι άνδρες ομολόγους της φαινόταν να λαμβάνουν περισσότερη χορηγία από τις γυναίκες «παρόλο που τα επιτεύγματά τους είναι τα ίδια».

Οι απόψεις της επαναλήφθηκαν και από άλλους, με μια ερωτώμενη να έγραψε:

«Όσο το προφίλ του γυναικείου αθλητισμού αυξάνεται, στα μικρότερα αθλήματα, η χορηγία μειώνεται και καθιστά δυσκολότερη την επιβίωση ακόμη και με αποτελέσματα παγκόσμιας κλάσης και παγκόσμια κορυφαία 10 βαθμολογίες».

Μια άλλη αθλήτρια μίλησε για πέντε θέσεις εργασίας για να χρηματοδοτήσει το άθλημά της και μια άλλη είπε ότι δυσκολεύτηκε να πάρει χορηγία νωρίς στην καριέρα της επειδή δεν είχε το σωστό σώμα για «μπικίνι μόντελινγκ».

Έξι ερωτηθέντες είπαν ότι το εισόδημά τους ήταν μεταξύ 100.000 και 500.000 στερλινών, δύο έβαλαν το δικό τους σε πάνω από 500.000 λίρες, αλλά κανένας δεν είχε πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ένιωσαν ότι οι αθλήτριες δεν πληρώνονται αρκετά σε σύγκριση με τους αθλητές. «Αν μια αθλήτρια κάνει ακριβώς την ίδια προπόνηση με την αντίστοιχή της, αλλά αμείβεται λιγότερο, τότε πάντα θα σημαίνει ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά πιστεύω ότι όλα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», διαβάστηκε ανώνυμη απάντηση.

«Αιτήματα για γυμνές φωτογραφίες» και «Ξέρω πού μένεις»

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τους έκαναν τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ένα τέταρτο είχε δεχθεί κακοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σεξουαλικής φύσης.

Μια αθλήτρια τρολάρθηκε μετά από αυτό που είπε ότι ήταν αποτέλεσμα στοιχηματισμού ανθρώπων στους αγώνες της.

Μερικοί αγώνες, αν ήταν μεγάλη νίκη ή μεγάλη ήττα, θα έβαζα 15-20 άτομα να μου στέλνουν μηνύματα στο Instagram ή να σχολιάζουν διάφορα πράγματα», είπε. «Πολλά αφορούσαν το βάρος, μερικές φορές οι άνθρωποι σχολίαζαν ότι το πάνω μέρος του σώματός μου ήταν πιο αδύνατο από το κάτω μέρος του σώματός μου. «Μερικά από αυτά ήταν, «Θα βρω τη μαμά σου και θα κάνω τα x, y και z. Κάποια από αυτά ήταν, «Ξέρω πού μένεις»».

Ένας άλλος ανώνυμος αθλητής είπε ότι «έλαβαν εισροή σεξουαλικής κακοποίησης» αφού κέρδισαν μετάλλια και ένας άλλος είπε ότι είχαν λάβει «αιτήματα για γυμνές φωτογραφίες» και «προσφορές χορηγίας ή χρηματοδότησης σε αντάλλαγμα για μια σχέση».

Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο, ένα ερωτηματολόγιο του BBC το 2020 βρήκε ότι το 30% των επίλεκτων Βρετανών αθλητών είχαν τρολαριστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αριθμός που είχε διπλασιαστεί από ένα προηγούμενο ερωτηματολόγιο το 2015.

«Μου είπαν ότι το βραβείο μου ήταν για τον καλύτερο αλήτη»

Ο σεξισμός εκτός σύνδεσης εξακολουθεί να ανησυχεί και για τις αθλήτριες, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να λένε ότι είχαν βιώσει σεξισμό στο άθλημά τους. «Είμαι τόσο σοκαρισμένη», είπε μια αθλήτρια στο BBC Sport όταν αφηγήθηκε περιστατικό που είχε ανέβει στη σκηνή για να λάβει ένα κορυφαίο βραβείο και ο παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι ήταν επειδή είχε τον «καλύτερο αλήτη» στο άθλημά της.

«[Ήταν] μπροστά σε μια αίθουσα γεματο ανθρωπους», είπε. “[Ήθελα] απλώς να τελείωσει, απλά αφήστε με να κατέβω από τη σκηνή. Τώρα ξέρω τι να πω. Αλλά τότε σίγουρα δεν το έκανα.”

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι αθλήτριες ένιωθαν ότι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άνδρες όσον αφορά την προπονητική. Ένα τρίτο είπε ότι δεν έλαβε αρκετή προπονητική υποστήριξη σε σύγκριση με τους άνδρες και ένα τρίτο είπε ότι το διοικητικό τους σώμα δεν τους υποστηρίζει εξίσου σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους. Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 δήλωσαν ότι είχαν βιώσει άλλη μορφή διάκρισης.

Η μητρότητα ταμπού

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται υποστήριξη από τον σύλλογο/κυβερνητικό όργανό τους για να κάνουν παιδί και να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Σχεδόν τα δύο τρίτα δεν γνωρίζουν ποια θα ήταν η πολιτική γονικής άδειας του συλλόγου/του διοικητικού οργάνου τους.

Μια αθλήτρια είπε ότι το θέμα της μητρότητας «είναι ταμπού», μια άλλη θεώρησε ότι η καριέρα της μπορεί να είναι «αμφισβητήσιμη» αν έθιγε το θέμα και μια άλλη είπε ότι το διοικητικό όργανό τους «έχει αναβάλει επανειλημμένα την υπογραφή της πολιτικής μας για τη μητρότητα».

Το ένα τρίτο καθυστέρησε να κάνει οικογένεια λόγω της αθλητικής του καριέρας. Έξι γυναίκες είπαν ότι έκαναν έκτρωση επειδή ένιωθαν ότι ένα μωρό θα επηρεάσει την αθλητική τους καριέρα.

Μια αθλήτρια είπε ότι επέστρεφε στον αθλητισμό ένα χρόνο μετά τη γέννα και είχε «απογοητευτεί σοβαρά» από το διοικητικό της όργανο, το οποίο «δεν ήταν διατεθειμένο να συμβιβαστεί» ή να καταλάβει τις ανάγκες της.

Μια άλλη είπε ότι οι αποφάσεις της σχετικά με τη μητρότητα βασίστηκαν στον «φόβο του χρόνου εκτός αθλητισμού και στο φόβο να μην επιστρέψει», και μια άλλη είπε ότι οι αποφάσεις τους αφορούσαν το κόστος της φροντίδας των παιδιών που θα χρειαζόταν για να συνεχίσει την προπόνηση.

Ωστόσο, μια ανώνυμη απάντηση ήρθε από μια μητέρα που επέστρεψε σε πλήρη εκπαίδευση μετά την απόκτηση ενός μωρού. «Υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία που μου επιτρέπει να προπονούμαι μια εβδομάδα με πλήρες ωράριο στο περιβάλλον και μια εβδομάδα προπόνηση στο σπίτι, κάτι που βοηθά στο να είμαι αθλήτρια και μαμά», έγραψε.

Υπήρχε ένα άλλο παράδειγμα εθνικής ομάδας που είπε ότι θα υποστήριζε αθλητές που θέλουν να γεννήσουν και «να επιστρέψουν στον αθλητισμό με τον πιο γρήγορο και υγιή τρόπο».

Υπάρχει πρόοδος;

Οι αθλήτριες τόνισαν πολλές προκλήσεις στις απαντήσεις τους, αλλά αρκετές επεσήμαναν την επιτυχία της μεγάλης νίκης των Lionesses στο Euro 2022 ως ένδειξη προόδου.

Όσον αφορά την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, τα τρία τέταρτα δεν πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης κάνουν αρκετά για την προώθηση του γυναικείου αθλητισμού, αλλά περισσότεροι από εννέα στους 10 πιστεύουν ότι η κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού από τα μέσα ενημέρωσης έχει βελτιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο υπουργός Αθλητισμού Στιούαρτ Άντριου είπε ότι θα συγκαλέσει το πρώτο Συμβούλιο Γυναικείου Αθλητισμού αργότερα αυτόν τον μήνα, όπου «πρώην αθλητές, ειδικοί του κλάδου και ακαδημαϊκοί συναντιούνται για να εξερευνήσουν ευκαιρίες και βέλτιστες πρακτικές» για το γυναικείο άθλημα.

«Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για το γυναικείο άθλημα της ελίτ σε αυτή τη χώρα», είπε. «Θέλω να το δω να συνεχίζει να πηγαίνει από δύναμη σε δύναμη, με μια συλλογική προσπάθεια να προσφέρει θετική αλλαγή».

Η τριαθλήτρια Laura Siddall μίλησε για μια προσδοκία του γυναικείου αθλητισμού να «είναι ευγνώμων για το πού βρίσκεσαι τώρα».

«Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι», συνέχισε. “Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που σημειώσαμε τεράστια πρόοδο και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες και ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ τώρα, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τακτοποιηθούμε; Επειδή υπάρχει ακόμα μια ανισότητα.”

Σχετικά Άρθρα