Ρωσία/Ημέρα εθνικού πένθους: Συγκίνηση στο σημείο της τραγωδίας – “Το Κρεμλίνο θα εκμεταλλευτεί την επίθεση”

 Ρωσία/Ημέρα εθνικού πένθους: Συγκίνηση στο σημείο της τραγωδίας – “Το Κρεμλίνο θα εκμεταλλευτεί την επίθεση”

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στην Ρωσία, για την πολύνεκρη επίθεση στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 133. Πολίτες σοκαρισμένοι και εμφανώς συγκινημένοι επισκέπτονται το σημείο της τραγωδίας, αφήνοντας ένα λουλούδι και ένα κεράκι.

Πώς θα εκμεταλλευθεί την επίθεση το Κρεμλίνο

«Έχοντας αποτύχει να το αποτρέψει, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα αναζητήσει έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσει, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι κατηγορεί την Ουκρανία», έγραψε στο Χ ο Σαμ Γκριν, αναλυτής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενώ προειδοποίησε: «Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει την επίθεση για πολιτικούς σκοπούς δεν σημαίνει ότι το ενορχήστρωσε».

Μόλις ο Γκριν δημοσίευσε την ανάρτησή του, ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε σε εκπομπή ότι οι δράστες τράπηκαν σε φυγή από το σημείο και «ταξίδευαν προς την Ουκρανία». Στην πρώτη του δημόσια δήλωση για την επίθεση πρόσθεσε: «Βρέθηκαν και συνελήφθησαν και οι τέσσερις δράστες. Προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου προηγουμένως είχε προετοιμαστεί ένα παράθυρο για να περάσουν τα σύνορα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες «σχεδιασμένη πρόκληση από το Κρεμλίνο για να τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντι-ουκρανική υστερία στη ρωσική κοινωνία», με στόχο να «υποτιμήσει την Ουκρανία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας»

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είπαν ότι προειδοποίησαν τη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα για επικείμενη τρομοκρατική απειλή, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν, γνωστό ως Iσλαμικό Κράτος του Χορασάν, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Μόσχα, η οποία απέρριψε δημόσια τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζει τώρα μια δυνητικά σοβαρή νέα απειλή καθώς το Κρεμλίνο διεξάγει έναν δαπανηρό πόλεμο φθοράς κατά της Ουκρανίας, όπου εισέβαλε το 2022.

107 άνθρωποι παλεύουν για την ζωή τους

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας στο Crocus City Hall της Μόσχας, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής, την ίδια στιγμή που πάνω από 100 τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ, η επιχείρηση διάσωσης έχει ολοκληρωθεί, αλλά η επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται.

«Οι διασώστες έχουν καθαρίσει ένα τεράστιο κομμάτι του αμφιθέατρου», έγραψε ο Βορομπιόφ στο Telegram, προσθέτοντας ότι «η ταυτοποίηση από συγγενείς είναι μπροστά μας. Στα νοσοκομεία οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή 107 ανθρώπων».

«Το βράδυ θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα άνοιγμα στη δυτική πλευρά του εμπορικού κέντρου, αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση στην αίθουσα συναυλιών», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, 133 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από τους οποίους μόλις 59 έχουν ταυτοποιηθεί.

Σχετικά Άρθρα