“Άγγιξε” το shutdown η Αμερική -Πώς αποφεύχθηκε στο παρά πέντε -Δήλωση Μπάιντεν

 “Άγγιξε” το shutdown η Αμερική -Πώς αποφεύχθηκε στο παρά πέντε -Δήλωση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το Σάββατο το πακέτο δαπανών ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Κογκρέσου, οριστικοποιώντας την υπόλοιπη παρτίδα νομοσχεδίων σε έναν πολυαναμενόμενο προϋπολογισμό για να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNBC. Σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους, η υπογραφή του προέδρου τερματίζει μια πολύμηνη ιστορία του Κογκρέσου που αγωνίζεται να εξασφαλίσει μια μόνιμη απόφαση για τον προϋπολογισμό και αντ ‘αυτού να περάσει προσωρινά μέτρα, σχεδόν αποτρέποντας το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

«Το δικομματικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης που μόλις υπέγραψα κρατά την κυβέρνηση ανοιχτή, επενδύει στον αμερικανικό λαό και ενισχύει την οικονομία και την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του το Σάββατο. «Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν συμβιβασμό, πράγμα που σημαίνει ότι καμία πλευρά δεν πήρε όλα όσα ήθελε».

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του Σαββατοκύριακου εξελίχτηκε σε θρίλερ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τις διαφωνίες να εκτροχιάζουν σχεδόν ολοκληρωμένες συμφωνίες. Η Γερουσία ψήφισε τον προϋπολογισμό με ψήφους 74-24 περίπου στις 2 π.μ.το πρωί του Σαββάτου, τεχνικά δύο ώρες μετά την προθεσμία λόγω διαφωνιών της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει επίσημες επιχειρήσεις διακοπής λειτουργίας, καθώς μια συμφωνία είχε τελικά εξασφαλιστεί και απέμεναν μόνο διαδικαστικές ενέργειες.

Σημείο τριβής

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη δική της ψηφοφορία το πρωί της Παρασκευής μετά από μια εβδομάδα προσπαθειών για να συμβιβάσει ένα παρατεταμένο σημείο τριβής: τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με την οποία ο Λευκός Οίκος διαφώνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ενδοιασμοί του Λευκού Οίκου καθυστέρησαν περαιτέρω τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ακριβώς τη στιγμή που οι νομοθέτες ετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν το νομοθετικό κείμενο της πρότασης προϋπολογισμού.

Αυτή η δόση τρισεκατομμυρίων δολαρίων των έξι λογαριασμών πίστωσης θα χρηματοδοτήσει οργανισμούς που σχετίζονται με την άμυνα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την εσωτερική ασφάλεια, την υγεία και τις ανθρώπινες υπηρεσίες και πολλά άλλα. Το Κογκρέσο ενέκρινε 459 δισεκατομμύρια δολάρια για τα πρώτα έξι νομοσχέδια πιστώσεων νωρίτερα τον Μάρτιο, τα οποία αφορούσαν υπηρεσίες που ήταν λιγότερο κομματικές και ευκολότερες στη διαπραγμάτευση.

Με την κυβέρνηση τελικά να χρηματοδοτείται για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους, ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson, R-La., έχει έναν μπελά λιγότερο στο κεφάλι του. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχει δημιουργήσει έναν άλλο.

Η «μάχη» με τους Ρεπουμπλικάνους

Λίγες ώρες πριν η Βουλή εγκρίνει το πακέτο δαπανών το πρωί της Παρασκευής, οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου για να επικρίνουν το νομοσχέδιο. Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε οριακά το νομοσχέδιο, η ακροδεξιά Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν κατέθεσε πρόταση για την αποπομπή του Τζόνσον.

Εάν η απομάκρυνση ενός προέδρου της Βουλής για διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό μοιάζει με μια οικεία ιστορία, αυτό συμβαίνει επειδή είναι.

Τον Οκτώβριο, αφού ο πρώην πρόεδρος Κέβιν Μακάρθι κατέληξε σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για να αποτρέψει το κλείσιμο της κυβέρνησης, η Βουλή ψήφισε την απομάκρυνσή του, καθιστώντας τον τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία που απομακρύνεται από αυτή τη θέση. Ο Τζόνσον προσπαθεί να κατευνάσει τη σκληροπυρηνική ρεπουμπλικανική πτέρυγα της Βουλής, που ονομάζεται Freedom Caucus, για να αποφύγει να έχει παρόμοια μοίρα.

Σχετικά Άρθρα