Ισραήλ κατά Γκουτέρες: Μετέτρεψε τον ΟΗΕ σε αντισημιτικό οργανισμό που ενθαρρύνει την τρομοκρατία

 Ισραήλ κατά Γκουτέρες: Μετέτρεψε τον ΟΗΕ σε αντισημιτικό οργανισμό που ενθαρρύνει την τρομοκρατία

Αντιισραηλινό οργανισμό αποκάλεσε τον ΟΗΕ ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, μετά την επίσκεψη στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος απηύθυνε έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Υπό τη διεύθυνσή του, ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε έναν αντισημιτικό και αντιισραηλινό οργανισμό που παρέχει στέγη και ενθαρρύνει την τρομοκρατία», γράφει ο Κατζ στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήρθε σήμερα από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα και κατηγόρησε το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, χωρίς να καταδικάσει με οποιονδήποτε τρόπο τους τρομοκράτες της Χαμάς που λεηλατούν ανθρωπιστική βοήθεια», κατηγόρησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου που βύθισε τη Λωρίδα της Γάζας σε μια ανθρωπιστική κατάσταση καταστροφική, ο Γκουτέρες μετέβη σήμερα στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και στην Αίγυπτο.

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτόν τον ατέλειωτο εφιάλτη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες προσθέτοντας: «Απηχώ τη γνώμη της μεγάλης πλειονότητας του κόσμου που έχει δει αρκετά. Που δεν αντέχει άλλο. Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι σε έναν ατέλειωτο εφιάλτη»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για «τα κατεστραμμένα σπίτια, τις οικογένειες και ολόκληρες τις γενιές που έχουν χαθεί όπως και για την πείνα και τον λιμό που πλανώνται πάνω από τον πληθυσμό».

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου (στο Ισραήλ, οι οποίες πυροδότησαν τον πόλεμο). Και τίποτα δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία την οποία υπομένει ο παλαιστινιακός λαός. Τώρα όσο ποτέ, είναι καιρός για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως μια μεγάλη σειρά ακινητοποιημένων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον λιμό, ισοδυναμεί με ηθική κατακραυγή.

«Είναι καιρός το Ισραήλ να δώσει μια ακλόνητη δέσμευση για την ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών αγαθών μέσα στη Γάζα. Υπό το πνεύμα της συμπόνιας του Ραμαζανιού, είναι καιρός να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι στη Γάζα», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Εδώ από το πέρασμα, βλέπουμε τον σπαραγμό και τη σκληρότητα σε όλο τους το εύρος. Μια μεγάλη σειρά ακινητοποιημένων φορτηγών με βοήθεια στη μία πλευρά της πύλης, η βαριά σκιά του λιμού από την άλλη. Αυτό είναι παραπάνω από τραγικό. Προκαλεί ηθική κατακραυγή».

Σχετικά Άρθρα