Κυβερν. πηγές: Καμία συμφωνία για αποστολή αμυντικού εξοπλισμού- Ζελένσκι: Υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφάλειας με Αθήνα

 Κυβερν. πηγές: Καμία συμφωνία για αποστολή αμυντικού εξοπλισμού- Ζελένσκι: Υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφάλειας με Αθήνα

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε, με μήνυμά του στο X, ότι το Κίεβο επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ελλάδα, επί τη βάσει της Διακήρυξης των G7, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας, «ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας».

«Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας» τόνισε ο Ζελένσκι.

Η σημαντικότερη όμως ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου αφορά στην υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7» επιβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» η οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη».

Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση της Βουλής για τις συμφωνίες στις οποίες σύμφωνα με ανάρτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ουκρανία, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Για μείζονος εθνικής σημασίας θέμα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι η Βουλή και τα κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα επ’ αυτού.

«Τίθεται ένα αμείλικτο ερώτημα, ποιες είναι οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανία;», ανέφερε ο κ. Κατρίνης και ζήτησε απαντήσεις για το περιεχόμενο των μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ζελένσκι για το οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία και τα κόμματα δηλώνουν άγνοια.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα με το δικό του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την προαναγγελία υπογραφής Συμφώνου Ασφαλείας μεταξύ της χώρας μας και της Ουκρανίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο μήνυμα του Ζελένσκι.

Όλη η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ΟυκρανίαΗ επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».

Νωρίτερα, και φτάνοντας για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε πει αναφερόμενος στην Ουκρανία: «Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

Σχετικά Άρθρα