ΚΚΕ: Ζητά σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Ασημακοπούλου

 ΚΚΕ: Ζητά σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Ασημακοπούλου

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το ΚΚΕ ζητά την άμεση σύγκλησή της για την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα, οι βουλευτές του ΚΚΕ – μέλη της επιτροπής αναφέρουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ευθύνες για την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το ΚΚΕ θέτει 3 ερωτήματα τα οποία όπως λέει ζητούν απάντηση. Σημειώνει πως τα ζητήματα αυτά έχουν σχέση με την προστασία του αδιάβλητου των εκλογών που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει το ΚΚΕ, βασιζόμενο στην αρνητική διεθνή εμπειρία.

Αναλυτικά η επιστολή του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είναι βαρύτατα εκτεθειμένες για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού.

Οι ευθύνες τους δεν μπορούν κρυφτούν ούτε με την απόσυρση της κυρίας Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ούτε με την απομάκρυνση κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της ΝΔ.

Οι δικαιολογίες ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκαλούν την νοημοσύνη του λαού.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν:

Πρώτον, πως είναι δυνατόν τα προσωπικά δεδομένα να διέρρευσαν τον Μάη του 2023 για να χρησιμοποιηθούν ύστερα από 10 μήνες ενόψει των ευρωεκλογών;

Δεύτερον, ποιες είναι οι συνθήκες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, όταν με τόση ευκολία διαρρέουν σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος;

Τρίτον πως είναι δυνατόν να «αθωώνεται» η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν οι καταγγελίες αφορούν τόσο την πλατφόρμα των εθνικών εκλογών όσο και αυτήν της επιστολικής ψήφου; Όταν επί πλέον είναι εξακριβωμένο ότι το μήνυμα της ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο και το διαφημιστικό μήνυμα της κυρίας Ασημακοπούλου στάλθηκαν με λίγη ώρα διαφορά, γεγονός που αναδεικνύει κάποιου είδους συντονισμό;

Τέταρτον, πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς την γνώση, αν όχι την ενθάρρυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει τεράστια – τουλάχιστον – πολιτική ευθύνη. Αυτή η ευθύνη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από την δημοσιοποίηση των καταγγελιών των εκλογέων – των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία – μέχρι τις παραιτήσεις υπήρχαν επίμονες και απαράδεκτες δηλώσεις αποπροσανατολισμού και σκοπιμότητας που παραπέμπουν σε συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών

Πέμπτον, πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον λαό για την επιστολική ψήφο, όταν βάσει του νόμου πλέον τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων θα είναι στην διάθεση όχι μόνον των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μάλιστα ξένων χωρών, που θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου; Σημειωτέον ότι οι εκλογείς του εξωτερικού δεν έχουν καν την εναλλακτική δυνατότητα της αυτοπρόσωπης προσέλευσης σε εκλογικά τμήματα, αφού τέτοια δεν προβλέπονται στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ζητήματα σχετικά με την προστασία του αδιάβλητου των εκλογών που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει το ΚΚΕ, βασιζόμενο στην αρνητική διεθνή εμπειρία, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, έχοντας αρχικά την στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με τα άρθρα 43 Α και 146 του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθούν:

1. Η Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Κεραμέως που έχει την πολιτική ευθύνη για να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και να ενημερώσει την Επιτροπή για τα πορίσματα της έρευνας που οδήγησε και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μ. Σταυρανιουδάκη, καταθέτοντας και το σχετικό πόρισμα.

2. Η κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και

3. Ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ ) κ. Κ. Μενουδάκος για να ενημερώσει την Επιτροπή ως προς την πορεία της έρευνας που διεξάγεται από την Αρχή για την υπόθεση αυτή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Μανώλης Συντυχάκης

Βασίλης – Κωνσταντίνος Μεταξάς».

Σχετικά Άρθρα