Έρευνα: Γιατί τόσοι πολλοί νέοι παθαίνουν καρκίνο; Τι λένε τα στοιχεία (γραφήματα)

 Έρευνα: Γιατί τόσοι πολλοί νέοι παθαίνουν καρκίνο; Τι λένε τα στοιχεία (γραφήματα)

Από τους πολλούς νέους που η Κάθι Εγκ έχει θεραπεύσει από τον καρκίνο, το άτομο που ξεχώρισε περισσότερο ήταν μια νεαρή γυναίκα. Η 16χρονη είχε πετάξει από την Κίνα στο Τέξας για τη θεραπεία για καρκίνο του γαστρεντερικού, που εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι γονείς της είχαν πουλήσει το σπίτι τους για να χρηματοδοτήσουν τη φροντίδα της, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. «Είχε τόσο προχωρημένη ασθένεια, δεν μπορούσα να κάνω πολλά», λέει η Εγκ, τώρα ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Η Eγκ ειδικεύεται σε καρκίνους ενηλίκων. Και παρόλο που η έφηβη, που είδε πριν από περίπου μια δεκαετία, ήταν ο νεότερος ασθενής της, δεν ήταν η μόνη που φαινόταν πολύ νέα και υγιής για το είδος του καρκίνου που είχε.

Χιλιάδες μίλια μακριά, στη Βομβάη της Ινδίας, ο χειρουργός Τζορτζ Μπαρέτο είχε παρατηρήσει το ίδιο πράγμα. Οι παρατηρήσεις έγιναν γρήγορα προσωπικές, λέει. Φίλοι και μέλη της οικογένειας ανέπτυξαν επίσης απίθανες μορφές καρκίνου. «Και μετά έκανα ένα λάθος που δεν πρέπει ποτέ να κάνουν οι άνθρωποι», λέει ο Μπαρέτο, τώρα στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. «Τους υποσχέθηκα ότι θα φτάσω στην ουσία».

Χρειάστηκαν χρόνια για να προχωρήσουμε σε αυτή την υπόσχεση, καθώς ογκολόγοι όπως ο Μπαρέτο και η Εγκ συγκέντρωσαν δεδομένα. Τα στατιστικά στοιχεία από όλο τον κόσμο είναι πλέον ξεκάθαρα: τα ποσοστά περισσότερων από δώδεκα καρκίνων αυξάνονται μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 50 ετών. Αυτή η αύξηση διαφέρει από χώρα σε χώρα και καρκίνο σε καρκίνο , αλλά μοντέλα που βασίζονται σε παγκόσμια δεδομένα προβλέπουν ότι ο αριθμός των Οι περιπτώσεις καρκίνου πρώιμης έναρξης θα αυξηθούν κατά περίπου 30% μεταξύ 2019 και 2030. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου — ο οποίος προσβάλλει συνήθως άνδρες στα μέσα της δεκαετίας των 60 ετών και άνω — έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες κάτω των 50 ετών. Στις νεαρές γυναίκες, έχει γίνει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.

Καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για καλύτερο έλεγχο, ευαισθητοποίηση και θεραπείες, οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί τα ποσοστά αυξάνονται. Οι πιο πιθανοί συνεισφέροντες – όπως τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και ο πρώιμος έλεγχος καρκίνου – δεν υπολογίζουν πλήρως την αύξηση. Μερικοί αναζητούν απαντήσεις στο μικροβίωμα του εντέρου ή στο γονιδίωμα των ίδιων των όγκων. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι απαντήσεις εξακολουθούν να είναι θαμμένες σε μελέτες που έχουν παρακολουθήσει τη ζωή και την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν πριν από μισό αιώνα. «Αν ήταν ένα μόνο όπλο καπνίσματος, οι μελέτες μας θα έδειχναν τουλάχιστον έναν παράγοντα», λέει η Σόνια Κάπφερ, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις. “Αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτό – φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων.”

Στην αύξηση

Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι θάνατοι λόγω καρκίνου μειώνονται χάρη στον αυξημένο προσυμπτωματικό έλεγχο, τα μειωμένα ποσοστά καπνίσματος και τις νέες θεραπευτικές επιλογές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, ο καρκίνος είναι σε άνοδο. Οι καρκίνοι πρώιμης έναρξης – που συχνά ορίζονται ως εκείνοι που εμφανίζονται σε ενήλικες κάτω των 50 ετών – εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα του συνόλου των περιπτώσεων, αλλά το ποσοστό επίπτωσης αυξάνεται. Αυτή η αύξηση, σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων από πρώιμους καρκίνους έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 28% μεταξύ 1990 και 2019 παγκοσμίως. Τα μοντέλα υποδηλώνουν επίσης ότι η θνησιμότητα θα μπορούσε να ανέβει.

Αυξάνονται τα ποσοστά. Διαγράμματα δύο γραμμών που δείχνουν τη συχνότητα εμφάνισης και τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο πρώιμης έναρξης.

Συχνά, αυτοί οι πρώιμοι καρκίνοι επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, με μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του στομάχου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους και τείνει να τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή. Αλλά άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού και του προστάτη – είναι επίσης σε άνοδο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου είναι ιδιαίτερα αυστηρά, ο καρκίνος της μήτρας αυξάνεται κατά 2% κάθε χρόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στους ενήλικες κάτω των 50 ετών. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού αυξήθηκε κατά 3,8% ετησίως μεταξύ 2016 και 2019.

Το ποσοστό καρκίνου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί ταχύτερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες και στους Ισπανόφωνους πιο γρήγορα από ό,τι στους μη Ισπανόφωνους λευκούς. Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους αυξάνονται ταχύτερα στους Ινδιάνους της Αμερικής και στους ιθαγενείς της Αλάσκας από ό,τι στους λευκούς. Και οι μαύροι με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν νεότεροι και σε πιο προχωρημένο στάδιο από τους λευκούς. «Είναι πιθανό ότι οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας παίζουν ρόλο στις ανισότητες πρώιμης έναρξης του καρκίνου», λέει ο Kάπφερ. Τέτοιοι καθοριστικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, παράγοντες τρόπου ζωής και συστημικό ρατσισμό .

Ανισότητες υγείας. Γράφημα γραμμών που δείχνει πώς έχει αυξηθεί η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η στροφή του καρκίνου σε νεότερα δημογραφικά στοιχεία έχει οδηγήσει σε ώθηση για προγενέστερο προσυμπτωματικό έλεγχο. Οι συνήγοροι προωθούν εκδηλώσεις που απευθύνονται σε άτομα κάτω των 50 ετών. Και περιπτώσεις υψηλού προφίλ – όπως ο θάνατος του ηθοποιού Τσάντγουικ Μπόσμαν το 2020 από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 43 ετών – συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση. Το 2018, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προέτρεψε τους ανθρώπους να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών, αντί της προηγούμενης σύστασης των 50 ετών.

Στην Αλάσκα, οι ηγέτες στον τομέα της υγείας που εξυπηρετούν τους ιθαγενείς της Αλάσκας συνιστούν ακόμη προγενέστερο προσυμπτωματικό έλεγχο – στην ηλικία των 40 ετών – από το 2013. Αλλά τα εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι υψηλά. Πολλές κοινότητες είναι απρόσιτες οδικώς και μερικοί άνθρωποι πρέπει να ναυλώσουν ένα αεροπλάνο για να φτάσουν σε μια εγκατάσταση στην οποία μπορούν να κάνουν κολονοσκόπηση. «Αν ο καιρός είναι κακός, θα μπορούσατε να είστε εκεί μια εβδομάδα», λέει η Νταϊάνα Ρέντγουντ, επιδημιολόγος στην Κοινοπραξία Εγγενών Φυλετικών Υγείας της Αλάσκας στο Άνκορατζ.

Αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν σε κάποιο βαθμό: τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου στην κοινότητα έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και τώρα υπερβαίνουν εκείνα των κατοίκων της πολιτείας που δεν είναι ιθαγενείς της Αλάσκας. Αλλά η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχει υποχωρήσει, λέει ο Ρέντγουντ. Αν και τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνονται σε άτομα άνω των 50 ετών, η ηλικιακή ομάδα που εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να υποβληθεί σε έλεγχο, τα ποσοστά στους νεότερους ντόπιους της Αλάσκας αυξάνονται κατά 5,2% κάθε χρόνο.

Γενετικές ενδείξεις

Η εξέχουσα θέση των καρκίνων του γαστρεντερικού και η σύμπτωση με τις διατροφικές αλλαγές σε πολλές χώρες υποδηλώνουν τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα ως πιθανοί ένοχοι που συμβάλλουν στην αύξηση των περιπτώσεων. Όμως, οι στατιστικές αναλύσεις δείχνουν ότι αυτοί οι παράγοντες δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την πλήρη εικόνα, λέει ο Ντάνιελ Χουάνγκ, ηπατολόγος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Πολλοί έχουν υποθέσει ότι πράγματα όπως η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εξηγήσουν ορισμένα από τα ευρήματά μας», λέει. “Αλλά φαίνεται ότι χρειάζεστε μια βαθύτερη κατάδυση στα δεδομένα.”

Αυτές οι αναλύσεις ταιριάζουν με τις ανέκδοτες εμπειρίες που περιέγραψαν οι κλινικοί γιατροί στο Nature: συχνά, οι νέοι που θεραπεύουν ήταν σε φόρμα και φαινομενικά υγιείς, με λίγους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Μια 32χρονη γυναίκα που θεράπευε η Εγκ ετοιμαζόταν για μαραθώνιο. Προηγούμενοι γιατροί είχαν απορρίψει το αίμα στα κόπρανα της ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που προκαλείται από έντονη προπόνηση. «Ήταν υγιής όσο μπορούσε», λέει. «Αν την κοιτούσατε, δεν θα είχατε ιδέα ότι περισσότερο από το μισό συκώτι της ήταν όγκος».

Οι θάνατοι από καρκίνο στις ΗΠΑ μειώνονται — αλλά όχι αρκετά γρήγορα

Εξέχοντες χρηματοδότες της έρευνας για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και του Cancer Research UK, έχουν υποστηρίξει προγράμματα για την εύρεση άλλων συντελεστών στον πρώιμο καρκίνο. Μια προσέγγιση ήταν να αναζητηθούν γενετικές ενδείξεις σε όγκους πρώιμης έναρξης που θα μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από τους όγκους σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο παθολόγος Σούι Ογκίνο στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες του βρήκαν ορισμένα πιθανά χαρακτηριστικά επιθετικών όγκων σε πρώιμους καρκίνους. Για παράδειγμα, οι επιθετικοί όγκοι είναι μερικές φορές ιδιαίτερα ικανοί στην καταστολή των ανοσολογικών αποκρίσεων του οργανισμού στον καρκίνο και η ομάδα του Ogino έχει βρει σημάδια σιωπηρής ανοσολογικής απόκρισης σε ορισμένους όγκους πρώιμης έναρξης.

Αλλά αυτές οι διαφορές είναι λεπτές, λέει, και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει μια σαφή οριοθέτηση μεταξύ των πρώιμων και μεταγενέστερων καρκίνων. «Δεν είναι διχοτομικό, αλλά περισσότερο σαν μια συνέχεια», λέει.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Διαταραχές στη σύνθεση του μικροβιώματος, όπως αυτές που προκαλούνται από διατροφικές αλλαγές ή αντιβιοτικά, έχουν συνδεθεί με φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου. Το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος και των πρώιμων καρκίνων είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση: τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ακόμη προκαταρκτικά και είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν μακροπρόθεσμα δεδομένα, λέει ο Κρίστοφερ Λιου, ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στην Aurora. «Ο κατάλογος των πραγμάτων που επηρεάζουν το μικροβίωμα είναι τόσο εκτενής», λέει. «Ζητάτε από τους ανθρώπους να θυμηθούν τι έτρωγαν ως παιδιά, και μετά βίας θυμάμαι τι έτρωγα για πρωινό».

Κοιτάζοντας στο παρελθόν

Αλλά η αύξηση του μεγέθους των μελετών θα μπορούσε να βοηθήσει. Η Eng αναπτύσσει ένα έργο για να εξετάσει πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της σύνθεσης του μικροβιώματος και της εμφάνισης καρκίνου σε νεαρή ηλικία και σχεδιάζει να συνδυάσει τα δεδομένα της με αυτά από συνεργάτες στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Επειδή ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου πρώιμης έναρξης εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός σε οποιοδήποτε κέντρο, αυτού του είδους ο διεθνής συντονισμός είναι σημαντικός για να δώσει στις στατιστικές αναλύσεις μεγαλύτερη δύναμη, λέει η Κίμμι Ντζ, ιδρυτική διευθύντρια του Young-Onset Colectal Cancer Center στο Dana- Farber Cancer Institute στη Βοστώνη.

Μια άλλη προσέγγιση είναι ο έλεγχος των διαφορών μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται η μία κοντά στην άλλη και είναι παρόμοια οικονομικά. Όμως ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό στη Νότια Κορέα από ό,τι στην Ιαπωνία, λέει ο Τομοτάκα Ουγκάι, επιδημιολόγος καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο Ουγκάι και οι συνεργάτες του ελπίζουν να προσδιορίσουν γιατί.

Πώς τα μικρόβια του εντέρου συμμετέχουν στη μάχη κατά του καρκίνου

Όμως τα δεδομένα είναι σπάνια σε ορισμένες χώρες. Στη Νότια Αφρική, τα δεδομένα για τον καρκίνο συλλέγονται μόνο από το 16% του πληθυσμού που έχει ιατρική ασφάλιση, λέει ο Μποϊτουμέλο Ραμασόντι, περιφερειακός διευθυντής για τη Νότια Αφρική στην Global Colon Cancer Association, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Ουάσιγκτον DC. Δεν υπολογίζονται όσοι δεν έχουν ασφάλιση. Και οι οικογένειες σπάνια κρατούν αρχεία για το ποιος έχει πεθάνει από καρκίνο, λέει. Για πολλούς μαύρους στη χώρα, ο καρκίνος θεωρείται ασθένεια των λευκών. Ο Ραμασόντι αρχικά προσπάθησε να καταλάβει τη δική της διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου στην ηλικία των 44 ετών. «Οι μαύροι δεν παθαίνουν καρκίνο», σκέφτηκε εκείνη την εποχή. «Είμαι νέος, είμαι μαύρος, γιατί έχω καρκίνο;».

Τελικά, οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να κοιτάξουν πίσω στο χρόνο για ενδείξεις για να κατανοήσουν την αύξηση των καρκίνων πρώιμης έναρξης, λέει η επιδημιολόγος Μπάρμπαρα Κον στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καρκίνοι μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά την έκθεση σε ένα καρκινογόνο, όπως ο αμίαντος ή ο καπνός του τσιγάρου. «Αν η λανθάνουσα περίοδος είναι δεκαετίες, τότε πού κοιτάς;» αυτή λέει. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να κοιτάξετε όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή για να το καταλάβετε αυτό».

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές θα χρειαστούν δεδομένα 40-60 ετών, που θα συλλέγονται από χιλιάδες ανθρώπους – αρκετά για να συλλάβουν επαρκή αριθμό καρκίνων πρώιμης έναρξης. Η Κον διευθύνει μια ασυνήθιστη αποθήκη δεδομένων και δειγμάτων αίματος που έχουν συλλεχθεί από περίπου 20.000 μέλλουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από το 1959. Οι ερευνητές έχουν παρακολουθήσει πολλούς από τους αρχικούς συμμετέχοντες και τα παιδιά τους από τότε.

Η Κον και η Κατλίν Μέρφι, επιδημιολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, έχουν ήδη προσπαθήσει να διερευνήσουν τα δεδομένα για να αναζητήσουν δεσμούς με πρώιμους καρκίνους και έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ του πρώιμου ορθοκολικού καρκίνου και της προγεννητικής έκθεσης σε συγκεκριμένη συνθετική μορφή προγεστερόνης, που μερικές φορές λαμβάνεται για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Αλλά η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί σε άλλες κοόρτες για να είναι σίγουροι οι ερευνητές.

Πιο ενημερωμένοι

Η εύρεση μελετών που ακολουθούν κοόρτες από το προγεννητικό στάδιο έως την ενηλικίωση είναι μια πρόκληση. Η ιδανική μελέτη θα εγγράψει χιλιάδες μέλλουσες μητέρες σε πολλές χώρες, θα συλλέγει δεδομένα και δείγματα αίματος, σάλιου και ούρων και στη συνέχεια θα τις παρακολουθεί για δεκαετίες, λέει ο Oγκίνο. Μια ομάδα που χρηματοδοτείται από την Cancer Research UK, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και άλλους θα αναλύσει δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, για να αναζητήσει περιβαλλοντικές εκθέσεις και άλλες πιθανές επιδράσεις στον κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου. Ο Mέρφι και η Κον ελπίζουν επίσης να ενσωματώσουν δεδομένα που συλλέχθηκαν από πατέρες και συνεργάζονται με συνεργάτες για να αναλύσουν δείγματα αίματος σε αναζήτηση περισσότερων χημικών ουσιών που μπορεί να είχαν συναντήσει οι απόγονοι στη μήτρα.

Ο Μέρφι αναμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι περίπλοκα. «Στην αρχή, πίστευα πραγματικά ότι υπήρχε κάτι μοναδικό σχετικά με τους πρώιμους καρκίνους του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους, και ένας παράγοντας κινδύνου εκεί έξω που εξηγεί τα πάντα», λέει. «Όσο περισσότερο χρόνο έχω αφιερώσει, τόσο περισσότερο φαίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα, είναι ένα σωρό παράγοντες κινδύνου».

Τι σημαίνει ο θάνατος ενός νεαρού για τον παιδικό καρκίνο

Προς το παρόν, είναι σημαντικό για τους γιατρούς να μοιράζονται τα δεδομένα τους για καρκίνους πρώιμης έναρξης και να παρακολουθούν τους ασθενείς τους ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, για να μάθουν περισσότερα για τον καλύτερο τρόπο θεραπείας τους, λέει η Ιριτ Μπεν-Αχαρόν, ογκολόγος στο Rambam Health. Η θεραπεία του καρκίνου στους νέους μπορεί να είναι γεμάτη: ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα ή ακόμη και δευτεροπαθείς καρκίνους χρόνια μετά τη θεραπεία – ένας κίνδυνος που γίνεται πιο ανησυχητικός σε ένα νέο άτομο, λέει.

Οι νεαροί ενήλικες μπορεί επίσης να είναι έγκυοι τη στιγμή της διάγνωσης ή να ανησυχούν περισσότερο για την επίδραση των αντικαρκινικών φαρμάκων στη γονιμότητά τους από ό,τι οι άνθρωποι που έχουν περάσει τα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Και είναι λιγότερο πιθανό να συνταξιοδοτηθούν και πιο πιθανό να ανησυχούν για το αν η θεραπεία του καρκίνου τους θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη γνωστική βλάβη που θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητά τους να εργαστούν.

Όταν η Κάντις Χένλεϊ διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 35 ετών, ήταν ανύπαντρη μητέρα που μεγάλωνε πέντε παιδιά. Η επιθετική χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε την έκανε να μην μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της ως οδηγός λεωφορείου και η οικογένεια σύντομα έμεινε άστεγη. «Δεν ήξερα τι ερωτήσεις να κάνω και έτσι οι αποφάσεις γύρω από τη θεραπεία ελήφθησαν για μένα», λέει ο Henley, ο οποίος συνέχισε να ιδρύει το Ίδρυμα Blue Hat για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στο Σικάγο του Ιλινόις. «Δυστυχώς κανείς δεν εξέτασε ποιες ήταν οι ανάγκες μου στο σπίτι».

Στα χρόνια από τότε που η Eγκ παρατήρησε για πρώτη φορά πόσο μικροί ήταν οι ασθενείς της, ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει. Ορισμένες ομάδες υπεράσπισης έχουν αρχίσει να στοχεύουν τις ενημερωτικές τους εκστρατείες σε νεότερο κοινό. Τα άτομα με πρώιμους καρκίνους είναι πιο ενημερωμένα τώρα και αναζητούν δεύτερες γνώμες όταν οι γιατροί απορρίπτουν τα συμπτώματά τους, λέει. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι γιατροί θα κολλούν συχνότερα καρκίνους πρώιμης έναρξης προτού εξαπλωθούν και γίνουν πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Όμως ο Μπαρέτο δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις που υποσχέθηκε. Θέλει να μελετήσει την επίδραση του προγεννητικού στρες, όπως η έκθεση στο αλκοόλ και ο καπνός του τσιγάρου ή ο υποσιτισμός, στον κίνδυνο πρώιμου καρκίνου. Έχει έρθει σε επαφή με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αλλά κανένα έργο βιοτραπεζικής δεν περιέχει τα δεδομένα και τα δείγματα που απαιτεί.

Εάν όλα τα δεδομένα που χρειάζονται ο ίδιος και άλλοι δεν είναι διαθέσιμα τώρα, είναι κατανοητό, λέει. «Δεν το είδαμε ποτέ αυτό να έρχεται. Αλλά σε 20 χρόνια αν δεν έχουμε βάσεις δεδομένων για να το καταγράψουμε αυτό, είναι αποτυχία μας. Είναι αμέλεια.”

Πηγή: nature.com

Σχετικά Άρθρα